Većina strukovnih škola pred bankrotom

foto: Nacional.hrDanas je većina strukovnih srednjih škola, a ima ih oko 300-tinjak pred bankrotom zbog milijunskih dugova, pa je tako dio škola na račun toga dobilo opomenu od Ministarstva financija, piše Jutarnji list.

Najveći dugovi prate zagrebačku Elektrostrojarsku obrtničku školu koja je prema podacima Ministarstva financija dužna više od 300 milijuna kuna u razdoblju od 1996. do 2000. godine.

Premda zbog straha od blokiranja računa, ravnetelj te škole Jakov Bevanda traži hitan sastanak s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Draganom Primorcem, s druge se strane očekuje kako će njemu i drugim školama koje su u dugovima, država oprostiti sve dugove kao što je to, kaže Bevanda, učinila nogometnim klubovima.

Dragan PrimoracDragan PrimoracPrema zakonu o mirovinskom osiguranju iz 1998. godine, svi učenici i studenti, tijekom praktične nastave ili stručne prakse kod poslodavca, moraju biti osigurani za slučajeve invaliditeta tjelesnog oštećenja.

Premda se Zakon mijenjao, obveza plaćanja osiguranja za učenike uvijek je ostajala ista, ali država već 12 godina nije osigurala ni kune za te namjere tako da su se škole našle u situaciji da dugove moraju same platiti. “Da prodamo školsku zgradu, ne bismo mogli osigurati 5,1 milijun kuna koliko prema računici ministarstva financija iznosi naš dug”, kaže ravnatelj Drvodjelske škole u Zagrebu, Milan Gudelj čija je škola nedavno dobila opomenu da mora platiti dug od više milijuna kuna.

“Škola za svakog učenika koji je na praksi mora uplatiti pet posto od najniže osnovice za mirovinsko osiguranje i još 0.5 posto za slučaj ozljede na radu”, kaže Jakov Bevanda, ravnatelj Elektrostrojarske obrtničke škole.

Uzevši u obzir da škola ima velik broj učenika, Bevanda kaže kako njegova škola u tu namjenu mjesečno mora izdvojiti čak 43 tisuće kuna, a tog novca škola jednostavno nema.

Ravantelji strukovnih škola prosvjetnu vlast na taj problem upozoravaju već godinama, a zadnje obećanje je bilo kako će dugovi do 2000. godine biti riješeni.

Ministarstvo obrazovanja ne zna koliko točno iznose dugovi škola, ali im je jasno da je to velik problem koji ako se brzo ne riješi, prema riječima državnog tajnika za srednje škole Želimira Janjića, bi škole mogle imati velikih problema i prilikom natjecanja za sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.