Vedrana Rudan zbog govora mržnje dobila otkaz: “Prestanite biti Židovi i budite ljudi”

vedranarudan_pixsell.jpg“PRESTANITE biti Židovi i budite ljudi”, samo je jedna od izjava književnice, kolumnistice i aktivistice za ženska prava Vedrane Rudan koju je dala jednoj nacionalnoj televiziji, a koja je bila povod za optužbu kako je riječ o govoru mržnje.

Rudan je vrijeđala Židove

Naime, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer na saborskom je odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, javno prozvao Rudan za govor mržnje tvrdeći da je na televiziji vrijeđala Židove.

“Njene riječi bile su strašnije i od antisemitizma”, kazao je Tolnauer dodajući kako je uvredljivo govorila o Ani Frank te da je nedopustivo uspoređivati rat u Pojasu Gaze s Holokaustom. O komentaru Vedrana Rudan moglo bi se govoriti i na Svjetskom židovskom kongresu budući da je Tolnauer tu organizaciju obavijestio o njenom govoru mržnje.

Židovska općina Zagreb zgrožena

Osim Tolnauera reagirala je i Židovska općina Zagreb koja je zgrožena komentarom Vedrane Rudan koji je došao u vrijeme kada cijela Europa obilježava Dan sjećanja na Holokaust.

“Ocjenjujemo ga antisemitskim pamfletom i najgorim govorom mržnje objavljenim do sada na televiziji u Hrvatskoj”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

“To je bio govor ljubavi”

“Nikako se ne mogu složiti da je bila riječ o govoru mržnje jer ja sam govorilo o ljubavi među svim ljudima dobre volje, a nikako mržnje. Ostavljam mogućnost da me je dotični gospodin krivo shvatio, no predložila bih mu da još jednom vidi što sam to točno rekla”, kazala je Rudan u kratkoj izjavi za Index dodajući kako su joj novinari prenijeli dio optužbi Tolnauera, no da još uvijek ne zna što je točno rekao i što joj točno zamjera predsjednik Savjeta za nacionalne manjine.

Izbačena

Kasno popodne Nova TV izdala je i posebno priopćenje u kojem se ogradila od izjava Vedrane Rudan te najavila jednostrani prekid suradnje.

“Vedrana Rudan je u svojim izjavama o židovskom narodu govorila rječnikom koji nikako nije u skladu s etičkim i novinarskim normama. Ističemo da je Vedrana Rudan iznijela isključivo svoj osobni stav i nikako i ni u kojem slučaju stav Nove TV. Nova TV najoštrije osuđuje bilo kakvu vjersku, nacionalnu ili drugu netrpeljivost i govor mržnje kojemu nema mjesta u našem programu”, stoji u priopćenju Nove TV kojeg potpisuje Vedrana Cvetko PR manager dodajući kako Nova TV više neće prikazivati rubriku Vedrane Rudan u IN magazinu.

www.index.hr

9 komentara na “Vedrana Rudan zbog govora mržnje dobila otkaz: “Prestanite biti Židovi i budite ljudi””

 1. svimanaznanje napisao:

  Ova se je napričala svakakvih gluposti u zadnje vrijeme. Drago mi je da će od sada nadalje svoje glupe šale moći pričati samo po riječkim kafićima, ako je naravno bude tko htio tamo slušati.

 2. svimananeznanje napisao:

  sigurno da su gluposti ono što nomalan čovjek – desničar u Hr ne može shvatiti…Činjenica je da Židovi u zadnje vrijeme poklali preo 1.300 Palestinaca i da su pretjerali s ubijanjima i da je vrijeme da prestanu bit Židovi, a da počmu bit ljudi…To, nažalost, potpuno stoji….No, to ne negira Holokaust i stradanja Židova…
  Vedrana Rudan za razliku od tvojih Niveski je priznata i poznata književnica i ak ojoj NOva TV uskrati emisiju, zvat će drugi jer je britka i prečesto pogađa u srž, pa i sada…

  1. luna napisao:

   Potpisujem i dodajem: Holokaust nije stradanje samo Židova , a agresija na Palestinu je je agresija koju vrši Izrael – gotovo čisto nacionalna država Židova (uz političku i tko zna kakvu podršku svjetskog policajca – Uncle SAma, koja će , bare se nadajmo, malo molat). – uza sav pijetet prema svi Židovima i ostalim ljudskim žrtvama u svijetu – ikad.
   Ne znam jedino da li u lijepoj našoj ima tv-a ili ostalih medija koji su dovoljno hrabri da se ne boje reakcija “od zgora” (ili zboka) na na davanje glasa Vedrani Rudan.

 3. pogodak napisao:

  Sloboda govora ne postoji!
  Ako Rudanka ne može ovo kazat, šta je onda s malim ljudima ili puno manjim imenima. moraju šutit o nekim temama. Dakle, živjela Rudan!
  + nije ovo nikakvo vrijeđanje, ako se pogleda uistinu

 4. Muhamed napisao:

  Bravo Vedrana, bar imaš “muda” progovoriti o “nadmoćnoj rasi” Židovima!

  Ma kakvo vrijeđanje, kakav govor mržnje???

  To što je ona rekla je citat iz dnevnika Židovkinje Anne Frank. Dok je srala po Hrvatima, Srbima, Istrijanima, Slovencima…nitko se nije digao na noge, a čim je dotakla “osinje gnijezdo” Židove, odmah su se nakostriješili.

  Neka prestanu živjeti na prošlosti, neka ne liječe svoje frustracije na holokaustu…uijek govore da se Židove mrzi jer su Židovi, uvijek se skrivaju iz vjerske pripadnosti, bez obzira što činili (kao ratne zločine nad Palestincima).

  Neka se prestanu baviti takvim sranjima i neka počnu razmišljati o ratnim zločinima koje njihova država čini, o etničkom čišćenju, ubijanju djece i civila u pojasu Gaze, neka se zapitaju o nuklearnom naoružanju, o okupaciji dijela Sirije…

  “Vide trn u tuđem oku, a ne vide balvan u svome”.

 5. svimanaznanje napisao:

  Nakon ovih prozivanja izraelaca, iščitava se samo antisemitska propaganda ipokušaj nabijanja kolektivne krivice cijeloj židovskoj zajednici ( bez obzira na pozivanje na citat Ane Frank ) . V.R. nitko ne spočitava slobodu govora, nego joj se spočitava nespretan način na koji iznosi svoja razmišljanja i stavove. Ona ima pravo svoje političke stavove vezane za izraelsko-palestinski sukob izražavati na način da kritizira izraelsku vlast, a ne kolektivizacijom krivnje svih židova. Nisu svi izraelci isti, kao što nisu niti svi srbi i hrvati isti. Za one neupučene i sami izraelci su nedavno u Tel Avivu organizirali masivne demonstracije protiv rata, gdje su prozivali izraelskog premijera Ehuda Baracka ratnim zločincem i da mu je mjesto u Haagu; http://zope.gush-shalom.org/home/en/events/1231029668
  Na sličan nespretan način se je nedavno izrazio i Šemso Tanković uspoređujući Izrael s III Reichom. Na ovim našim prostorima smo mogli vidjeti što znači kolektivizirati krivnju jednoga naroda i to na početku rata kada je srpska ratna propaganda mašinerija uspijela nametnuti mišljenje kod svog djela stanovništva o ustašoidnosti hrvatske države, što je dovelo do agresije na Republiku Hrvatsku, a poslije rata se je u RH pokušavalo nametnuti mišljenje o kolektivnom zločinu svih srba. Kriviti službenu politiku DA, kolektivizirati krivnju jednog naroda NE.

  1. edukator napisao:

   Daj ne drobi. Izjednacavanje Izraela i 3. Reicha predstavlja sasvim relevantnu tezu i to nije isto kao izjednaciti Zidove i Nijemce. U zadnjih 100 godina je vrsen genocid i na jos nekim narodima, pa nitko osim Cionista nije to iskoristio da si napravi drzavu i permanentno je siri sljedecih 50 godina.

 6. Muhamed napisao:

  A kad je Bago rekao na HTV “ljudi smo – nismo Zagorci” nitko se nije bunio…
  Naravno vlasnik NoveTV je čelnik svjetske židovske organizacije, Tolnauer je također član židovske zajednice…zato se uvijek dižu na noge čim se spomene Židov u negativnom kontekstu.

  Oni su proživjelo strahote u II.svj.ratu, ali to je bilo prije 60-ak godina a i dan danas žive na tome, 60 godina vrše etničko čišćenje u izmišljenoj državi Izreal.
  Baš zbog holokausta bi trebali imati više razumijevanja i trebali bi više cijeniti ljudski život!

  A Rudanka je uvijek najviše srala po Hrvatima, pa nitko nikad joj nije to spočitavao. A da, ko je.e Hrvate i takve male narode.
  Dim iznad Vukovara, iznad Gaze, iznad Konga, iznad Ruande…je pizdin dim za razliku od vječnoga dima iznad Auschwitza. Jel tako tolnauer, goldstein, Zurhoff…???????

 7. Muhamed napisao:

  U Haagu postoji međunarodni sud za ratne zločine…zanima me da li će, i koliko Izraelaca naći na optuženičkoj klupi zbog pokolja djece i civila po školama, vrtićima…koje su btw, bile vidljivo označene UN-ovim oznakama.
  Takožer, izrael je zabranio ulaz u Izrael posebnom UN-ovom istražitelju za ljudska prava…
  Inače, Amerika ima pravo veta na sve rezolucije koje donese UN, pa tako su Izraelci (čitaj: Židovi!) nezamislivo zaštićeni. A evo kako to u praksi funkcionira (vijest od Associated pressa):

  “Izraelski premijer otkrio je jučer na koji način Izrael dirigira američkom politikom, koja pak dirigira svjetskom. Naime, nezadovoljan rezolucijom UN-a koja poziva na hitan i potpun prestanak sukoba, te povlačenje Izraela iz Gaze, izraelski premijer Olmert, prema vlastitim riječima, nazvao je svog američkog saveznika.

  “Rekao sam ‘Dajte mi predsjednika Busha na telefon’. Rekli su mi da je usred govora u Philadelphiji. Rekao sam da me nije briga: ‘Moram sada s njim razgovarati’. Sišao je s pozornice i javio se na telefon.”

  Izraleski premijer tada je poručio Bushu da SAD ne bi trebala glasati za tu rezoluciju, i američki je predsjednik nazvao državnu tajnicu Condoleezzu Rice i rekao joj da ne glasa za rezoluciju, što je ona poslušala iako je sudjelovala na njenoj izradi.”

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.