Veja predstavila singl Črni orko

Etno skupina Veja danas je u MMC Luka u Puli najavila predstavljanje svojeg prvog singla pod nazivom „Črni orko” koje će se održati u petak, 8. lipnja s početkom u 21 sat u sklopu TradInEtno festivala u Pazinu.

Istra je poznata po svojoj tradicijskoj narodnoj glazbi čiji su elementi nadahnuli i velik broj glazbenika koji ju koriste na različite načine. Članovi skupine Veja koriste ju na sasvim moderan i zanimljiv način. Oni uobičajeni mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku i gitaru spajaju s bas gitarom, djembema i cajonom.

Skupina Veja dolazi iz Pazina i već poduže bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te ju unosi u modernije aranžmane miješajući ju s tradicijskim instrumentima iz cijelog svijeta. Veju čine Goran Farkaš pjevajući te svirajući mih, violinu, gajde i kaval, zatim, Saša Farkaš s gitarom i perkusijama, Marko Pernić pjevajući i svirajući harmoniku, Sebastijan Demark s bas gitarom, Ljuban Rajić s cajonom te Marijan Jelenić kao dizajner zvuka.

U Hrvatskoj, Veja je dosad nastupala oko sedamdesetak puta, a pozitivno ostali su zamijećeni i nastupi u obližnjim državama. Posebno zamijećeni nastupi bili su na festivalu Ethnoambient u Solinu, TradInEtno u Pazinu, FolkHistria festivalu u Kopru, te nedavno su održani u Francuskoj među kojima se može izdvojiti nastup u najpoznatijem Jazz klubu u Parizu «New Morning-u».

Jelenić je za Veju rekao da su ga dečki načinom na koji stvaraju, osvojili iz prve i kako je oduševljen njihovom glazbom. Zbog toga zajedno marljivo rade na prvom albumu ove etno skupine iz središnje Istre. Album će prema svemu sudeći biti vani do kraja ljeta, a bend će u međuvremenu, nakon uspješno dovršene turneje po Francuskoj, krenuti put Grčke, Italije i Albanije.

U petak, 8. lipnja, Veja nastupit će u Pazinskom Kaštelu prilikom zadnjeg koncerta na TradInEtno festivalu kada će pozornicu dijeliti s polaznicima dviju radionica ovogodišnjeg festivala. Prva radionica pod nazivom Pelagogika Workshop bila je usredotočena na sedam glazbenika iz Hrvatske, Grčke, Albanije i Italije, dok na drugoj pod nazivom Tradinetno band, bit će nazočno 24 glazbenika iz 12 zemalja Europe.

Veja predstavit će točku odabranu za prezentaciju Pazina u Italji, Albaniji i Grčkoj. Koncert započet će u 21 sat, a ulaz za sve bit će slobodan.

barkun.hr / Sanda Adamić / regionalexpress.hr

[youtube 2hk7vKRcr1I]

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.