Veja nastupila u Grčkoj i Albaniji

Posljednja dva koncerta u sklopu Archeo.S projekta, pazinska grupa Veja održala je krajem kolovoza u grčkoj Igoumenitski i albanskom Fieru. Predstavljajući kraj iz kojega dolaze zainteresirali su publiku za ovakav oblik glazbe i predstavili im etno glazbu istarskog poluotoka odsviranu u modernim aranžmanima.

Prvi koncert bio je u nedjelju, 26. kolovoza u Igoumenitsi. Nedaleko ruševina Mletačke tvrđave, koju je tadašnji zapovjednik dao minirati iznutra kako nebi pala u ruke Turcima, grci su postavili pozornicu i dvjestotinjak sjedećih mjesta za potrebe održavanja Archeo.S festivala. Skoro su sva sjedeća mjesta bila ispunjena tokom sat i pol glazbenog programa. Grci su našu glazbu vrlo dobro prihvatili, iako je čudilo kako Veja otvoreno pjeva o smrti Anke u istoimenoj pjesmi.

Albanski Fier odlučio je Veju ugostiti na glavnom gradskom trgu, dva dana nakon Igoumenitse, na kojemu je pozornica bila postavljena samo za tu prigodu, dok su se ostala događanja, uglavnom kazališne predstave, održavala na ostacima starog grčkog hrama Apolonia. Veju je posebno razveselilo što je koncert slušalo petstotinjak posjetitelja koji su zanimanjem pratili koncert i slušali najave voditeljice koja je na njihovom jeziku pričala ponešto o svakoj pjesmi.

Veja je na koncertima odsvirala pjesme poput “Mila moja”, “Marija”, “Anka”, “Biži, biži maglina” koje svoje korijene vuku iz tradicijskih  pjesama, ali su aranžmani napravljeni u modernijem obliku, imajući za cilj približavanje ove glazbe novijem vremenu, koristeći cajon, gitaru, bas gitaru, harmoniku, mih, gajde, kaval i violinu. Prdstavili su i svoj prvi singl “Črni orko”, za kojega je tekst napisala pazinjanka Gorana Družeta, a glazba je dijelom “posuđena” iz tradicijskog plesa “Sette passi”, a dijelom autorska. Predstavljene su i novije pjesme, “Zelen bor” i “Nadrasla jelva”, te pjesme s talijanskim tekstovima “Bella brunetta” i “Spazzacamin”. Veju čine Goran Farkaš, Saša Farkaš, Marko Pernić, Ljuban Rajić, Sebastijan Demark i Marijan Jelenić.

U sklopu Archeo.S projekta, Grad Pazin su predstavljale grupa Veja i predstava Dekontekst. Svaka od njih predstavila se u tri grada sudionika projekta, te u Pazinu na festivalima TradInEtno i Sedam dana stvaranja.

Fotogalerija: ovdje.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.