Veja raspametila okupljene na otvorenju Sedam dana stvaranja

U nedjelju je u Pazinu otvoren 14. umjetnički festival Sedam dana stvaranja. Mladi i iskusni umjetnici i kreativci u središtu Istre okupili su se još jednom kako bi sedam dana stvarali nova autorska djela na umjetničkim radionicama, a sve je počelo fantastičnim otvorenjem večernjeg programa.

Otvorenje za pamćenje

O otvorenju festivala još će se dugo pričati. Sve je počelo uličnom svirkom sastava Če bo bo, če na na ispred galerije Društva likovnih stvaratelja. Narodni napjevi i topao glas Tene Antonije Torjanac ispunili su ulicu i poslužili kao savršen uvod u otvorenje izložbe kojim festival tradicionalno počinje.

Izložba otvorenja ove je godine pripala istarskoj multimedijalnoj umjetnici Maji Radešić koja je u galeriji izložila fotografije i kolaže pod nazivom “Luminous Body”, a u pazinskom Kaštelu, glavnoj festivalskoj lokaciji i svjetlosnu instalaciju “Coccon” koju je izradila od vune ovaca.

Program je nastavljen pred Kaštelom, gdje je umjetnica Nikita Val izvela performans “Haiku” utemeljen na japanskom plesu butoh. Če bo bo, če na na još jednom je zasvirao i zapjevao, zagrijavajući okupljeno mnoštvo za koncert etno skupine Veja uz koju su najavljeni i gosti.

Odličan nastup omiljenog pazinskog benda pojačan različitim performansima i svjetlosnim intervencijama na Kaštelu rasplesali su posjetitelje i stvorili nevjerojatno pozitivnu energiju za početak sedmodnevnog kreativnog putovanja. Vrhunac dvosatnog koncerta bio je performans pulskog umjetnika Pina Josipa Ivančića koji je u ritmu s bendom zasvirao na – flekserici.

Sinoć u Kaštelu filmska večer i nastup Sare Renar

Drugi dan festivala bio je rezerviran za svjetsku premijeru opernog performansa Maye Petrovne “Futura Monomania” i izložbu Zrinke Ružičić “Štakori”. Večer je završila veselo uz bend Techno Vikings, odnosno četiri saksofona i bubanj koji elektronsku glazbu pretvaraju u akustičnu i neizbježno “tjeraju” publiku na ples.

Sinoć je na programu bila filmska večer. U Kaštelu su prikazani filmovi “Na plaži” Gorana Škofića, “The Motel in the Well” Neve Lukić i “Skoro ništa” Ane Hušman, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Sara Renar, Ivan Grobenski i Gentleman.

Program 14. festivala Sedam dana stvaranja nastavlja se sve do subote, 19. kolovoza, kad će na zajedničkoj multimedijalnoj izložbi Upravo stvoreno biti predstavljeni radovi nastali na festivalu, a nastupit će australski glazbeni virtuozi Trevor Brown i Veren Grigorov.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a program je objavljen na sedamdanastvaranja.net i Facebooku.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.