Velik interes za radionicu batika u Etnografskom muzeju

foto: Glasistre.hrEtnografski muzej Istre bavi se i organizacijom kreativnih radionica pa su jučer i danas održane dvije, koje su pratile izložbu »Zemlja ptice sunca – tekstil iz Indonezije« koja se može razgledati u prostorima pazinskog Kaštela.

Radionice su bile besplatne i vladao je velik interes pa su neki s jučerašnje upućeni na današnju radionicu, jer je grupa bila prevelika. Više od 30-ak polaznika raznih generacija, od đaka do umirovljenika, jučer se u Kaštelu upoznavalo s batik tehnikom koja potječe s otoka Jave. Slika se pčelinjim voskom na svili, a upotrebljava se za oslikavanje dekorativnih tkanina, posebno svilenih marama i šalova. Uz pazinske osnovce došli su i učenici iz škole u Livadama te polaznici iz Pule, Poreča, Baderne i Pazina, a među potonjima su bili i članovi ovdašnjeg Društva likovnih stvaratelja. Voditeljica radionice je bila Mirjana Margetić iz EMI-ja, koja je izuzetno zadovoljna odazivom polaznika. Suzana Mofardin Mejak iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Pule bila je stručni voditelj, jer u toj je školi batik kao tehnika dio nastavnog programa.

Daska za peglanje i rešo bili su neki od rekvizita potrebni za održavanje radionice, naravno, uz pamučnu tkaninu – žuticu, drvene okvire i pčelinji vosak.
– Batik je tehnika dekoriranja tkanina. Pojedini dijelovi tkanine se pokrivaju pčelinjim voskom i tako »rezerviraju« jer tu kasnije ne prodire boja, objašnjava Mofardin Mejak. Polaznici su na žutici nacrtali motiv po želji i neke dijelove prekrili voskom, tkaninu zgužvali i potopili u boju te je potom između slojeva novinskog papira glačali. Nakon toga se cijeli proces ponavlja da bi se dobile različite boje. Dva sata, koliko je trajala radionica, bilo je dovoljno tek da se vidi kako izgleda batik tehnika, zahtjevna i nepredvidiva. Ovdje se bojana tkanina nije potapala u toplu kupelj, kako to čine u Indoneziji s velikim platnima, već je za skidanje voska poslužilo glačalo.

Luka Bazjak, učenik iz Livada, kaže da ih je nastavnica engleskog jezika pitala bi li sudjelovali u ovoj radionici pa su on i još deset đaka došli u Pazin.

– Prvi put ovo vidim. Jako mi je zanimljivo raditi s voskom, a nacrtao sam livadu, kaže Luka.
Slavica Pastorčić, umirovljenica iz Baderne, voli crtati jer to je opušta i zabavlja. Za radionicu je saznala iz najave u Glasu Istre, a motiv koji je nacrtala bila je ptica u letu.

Selvina Benić
Glasistre.hr

1 komentara na “Velik interes za radionicu batika u Etnografskom muzeju”

  1. Anonimno napisao:

    Super,bilo bi još više polaznika da radionice nisu u jutro kad je većina zauzeta

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.