Fotogalerija: Vesela i aktivna godina pazinskih planinara

Jučer (srijeda, 13. siječnja 2016.) u Društvenom centru Veli Jože u Pazinu je održana redovna godišnja skupština pazinskog Planinarskog društva „Pazinka“ koja je prošla u veselom i pozitivnom ozračju, kako i odlikuje ovoj aktivnosti.

Predsjednica Patricija Jedrejčić je iznijela u pregledu samo važnije izlete i aktivnosti. Tako je u veljači zajedničkim snagama umaškog Planinarskog društva Planik, Stanice planinarskih vodiča Istra i Pazinke organizirana je zimska edukativna tura na Komni. U ožujku su pazinski planinari sudjelovali na pohodu od Kožljaka preko Sisola i Šikovca na Plomin, pješačenje od Vetve do Raške doline, a Nino Salih ih je poveo na zimski pohod na Debelu Peč i Viševnik.

U travnju (18.4.) na poziv Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Grada Pazina planinari su se uključili u akciju „Hoditi i zdravi biti“, koja je unatoč kiši privukla pedeset građana te se odpješačila staza od Pazina do Berma. Na Gortanovom brijegu je bio organiziran ručak za sve sudionike a Domskom bendu iz Brkača pripadaju zahvale za dobru svirku i zabavu. Sonja Levak i Dalibor Jakovčić proveli su planinare mitskim stazama od Mošćeničke Drage pa sve do Peruna dok je desetak članova sudjelovalo je na Long walk dayu, na stazi od Brseča do Skitače u dužini od 40 kilometara, u organizaciji labinskog Planinarskog društva Skitaci. U svibnju je organiziran 19. Međunarodni dan pješačenja. Na pohodu od Pazina preko Pazinske jame pa preko Pazinskog i Zarečkog krova do Dušani i opet povratak u Pazin. Pohodu su se priključila Planinarska društva iz Istre, Rijeke i Kopra.

Manifestacija je bila realizirana uz punu podršku Turističke zajednice središnje Istre i Grada Pazina, a sve pod vodstvom vodiča (Adelina, Sonja, Larisa, Alberto i Patricija).

Povodom proslave dana Općine Tinjan (16. svibnja) članovi Sonja i Antun Vadinjof pozvali su nas i proveli Stazom suhozida. Lipanj je bio rezerviran za izlet po jednoj od najljepših staza u Hrvatskoj – Premužićevoj stazi na Velebitu, pod vodstvom Adeline Sergo Pužar i Sonje Levak. Nino Salih bio je vodič pakleno vruće srpanjske ture na Kriške pode u „deželi“. Ondje su planinari iz Pogačnikovog doma uputili se na susjedne dvijetisućnjake Križ, Stenar te preko Bovškog Gamsovca se vratili u dolinu. Uz taj izlet, Pazinci su bili i na Maloj Mojstrovki i Prisojniku, u organizaciji Stanice planinarskih vodiča Istre.

Osvajanje vrhova iznad četiri tisuće metara

Kolovoz je bio vrijeme osvajanja najviših vrhova iznad četiri tisuće metara. U organizaciji Stanice planinarskih vodiča Istra, pod vodstvom Nina Saliha i Gorana Šepića dio članova odradio je pohod na masiv Monte Rose. Pazinski planinari svladali su vrhove Piramide Vincent (4.215 m) i Balmenhorn (4.167 m). Dok su se oni vraćali u dolinu Alagne Valsesie, Nino Salih i još pet članova uspješno su odradili Istočni Lyskamm (4527m/nv) i Zapadni Lyskam (4481 m/nv). U istom mjesecu planinari su odradili još izlet na Jalovec te laganiji izlet na osvježavajući izvor Kupe u Nacionalnom parku Risnjak. 12. i 13. rujna je bio namijenjen za izlet u Karavanke na Begunjšćicu i Vrtaču, uz vodstvo supružnika Alberta i Patricije Jedrejčić. Dan nezavisnosti u listopadu je rezerviran za Festival pješačenja u Borutu, uz suorganizaciju s Općinom Cerovlje planinari su uživali u prekrasnom krajoliku po stazi Svetog Silvestra i Svetog Kocijana, a vodič je bio Giovanni Sirotti. U sklopu Međunarodnog dana pršuta organizizrano je prigodno pješačenje stazama Tinjanštine, a 18. listopada za dan Istarskog planinarskog saveza organizirano je prigodno pješačenje od Račje Vasi preko Gomile i Marečice, na kojem je Anton Finderle primio priznanje za razvoj istarskog planinarstva. Krajem listopada obilježen je dan Društva tjelesnih invalida, prigodnim pješačenjem od Pazina do Berma u manifestaciji humanitarnog karaktera. U studenom su Alberto i Patricija Jedrejčić poveli planinare do Nanosa, a u prosincu je za Dan društva otvorena Franetova staza, u čast na dugogodišnjeg predsjednika i planinara. Pješačili su od sela Mariškići do Poklona. Dio planinara pridružio se dvodnevnoj zimskog turi na Karavankama (Zelenice, Suho Ruševje i Stol).

Sedam markacističkih akcija u 2015. godini

Protekla godina je prema izvještaju voditelja sekcije Vladimira Finderlea započela je akcijom u ožujku u kojoj je obnovljena staza koja ide Pazina prema Bermu i Finderlovom brigu, a nastavljeno je akcijom na Brgucu i Velikom Planiku u travnju. U istom je mjesecu odrađeno jako puno posla na stazama Ćićarije gdje je najprije betonirano postolje za stupove, da bi u svibnju bilo montirano 16 stupova i 52 putokaza. U tim su akcijama sudjelovali uz Finderlea, Robert Juričić, Janko Madruša, Alberto Jedrejčić, Dinko Gubić i Zoran Brajković, inače član GSS Stanice Pula. U studenom je obnovljena markacija na stazi od Semića za Tenkovsko Polje te je na Velikom Planku montirana kutija za upisnu knjigu.

Financijska „špunta“ Turističke zajednice

Sonja Levak je u financijskom izvještaju napomenula kako je društvo prošlu godinu završilo u plusu od šest tisuća kuna, od čega je zaslužna financijska „špunta“ od Turističke zajednice Središnje Istre od pet tisuća kuna uplaćena zadnje dana godine. Najviše je prihoda (14,3 tisuće kuna) društva od članarina (8,1 tisuća kuna), a od Zajednice sportskih udruga dobiveno je svega 900 kuna. Rashodi su iznosili 8 tisuća kuna, a najveće stavke su bile nabava markica, te troškovi markacističkih akcija.

Prvi izlet u 2016. godini je u subotu 16. siječnja u sklopu Retro festivala

Prvi izlet u idućoj godini je ove subote 16. siječnja u sklopu Retro festival, gdje će se pješačiti lokalno. Krajem siječnja, 23. i 24., planira se zimska tura na Stol. Veljača je rezervirana za izlet na Kofcah, te za izlet Labin – Rabac. U ožujku se ide po Istarskom planinarskom putu od Kremenjaka do Brguda, te se planira zimska tura na Košutu, dok se u travnju planira sudejlovati na Long walk dayu i organizirati izlet na Plitvička jezera. Svibanj započinje s tradicionalnim, 20. međunarodnim danom pješačenja Istarske županije, te pješačenje Staom suhozida. U lipnju će se ići na Velebit – Premužićevom stazom do Zečjaka. Od srpnja do rujna se planira ići na jače izlete – Grossglocner, Mangart, Monte Rosu, Jalovec Vrbanove špice i Stol, te laganiji izlet od Županja do Planika. U listopadu će se obilježiti festival pješačenja u Borutu, a za Dan IPS-a ići se Franetovom stazom te pješačiti u sklopu Međunarodnog dana pršuta. Od Šušnjevica do najvišeg vrha Učke – Vojka, ide se početkom studenog, a kasnije je planiran i izlet na Tuhobić. U prosincu se planiraju dva pohoda – jedan tzv. izlet u nepoznato te jedna zimska tura u organizaciji Stanice planinarskih vodiča Istre.

Zapisao i snimio: Anton Finderle

iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.