Veseli prosinac u Pazinu

Grad Pazin posljednjih osam godina organizira Veseli prosinac – blagdanski program u Pazinu koji se svake godine nadograđuje novim sadržajima.

U suradnji sa lokalnim udrugama i institucijama pripremljen je kulturni program i program za djecu, dok u suradnji sa Udruženjem obrtnika Pazin i lokalnim ugostiteljima Grad Pazin posljednje četiri godine stvara sadržajan program koji Pazin vraća na Istarsku mapu izlazaka i dobre zabave u zimskim mjesecima, te nudi gotovo svaki dan neko događanje za sve dobne skupine.

Zajedničkim zalaganjem pripremljena je promotivna brošura Veseli Prosinac u Pazinu koja obuhvaća mnoge programe koji se u Pazinu odvijaju tijekom prosinca a šlag na tortu je koncert na sam dan Božića, 25. prosinca, kada će Alen Vitasović na glavnom gradskom trgu zagrijati sve prisutne.

Kulturni programi, koncerti i programi za djecu

Tijekom prosinca udruge i institucije pripremaju čak pet programa za djecu: u petak 8.12. održano je predstavljanje vrtićkog kalendara, a u sljedećim danima očekuje nas dolazak Djeda Mraza i to u ponedjeljak 18.12. na željezničkom kolodvoru, Bajkomanija – pričaonice i predstave za djecu od 18. do 21.12. u 18:30 sati u Spomen domu, Božićno novogodišnja priredba osnovnoškolaca u srijedu 20.12. u 19:00 sati u Spomen domu te podjela poklon paketića nevrtićkoj djeci također u Spomen domu u petak, 22.12. u 17:00 sati.

Za vrijeme blagdanskog mjeseca u Spomen domu u Pazinu će se održati i šest Božićno-novogodišnjih koncerata i to gotovo svaki dan u večernjim satima pa je tako koncert Folklornog društva Pazin održan u subotu 9.12., a u sljedećim danima posjetitelji mogu uživati u Humanitarnom koncertu Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin koji će se održati u subotu 16.12. u 19:00 sati, koncertu Big Banda Pazin u nedjelju 17.12. u 20:00 sati, Božićnom koncertu glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin u utorak 19.12. u 19:00 sati, tradicionalnom koncertu Limene glazbe Pazin u subotu 23.12. u 20:00 sati, te za kraj koncertu Roženica u četvrtak 28.12. u 19:00 sati u župnoj crkvi.

Sajmovi

U organizaciji su i tri prigodna sajma, sada već sa višegodišnjim iskustvom: Božićno novogodišnji sajam hand made radova članova Društva likovnih stvaratelja Pazin koji se održava od 11.12. pa sve do 6.1. u Likovnoj galeriji Pazin, Božićni sajam pazinske knjige u holu Spomen doma koji će se održati u petak 15.12. te Božićni sajam Veseli prosinac.

 

Osmo izdanje Božićnog sajma pazinske knjige, u organizaciji Grada Pazina, Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu i drugih pazinskih izdavača,  idealno će se uklopiti u božićno raspoloženje Veselog prosinca, manifestacije koja uz organizaciju Božićnog sajma okuplja i promovira ostale božićno-novogodišnje programe u Pazinu. I ovogodišnjim Sajmom, želi se građanima što potpunije predstaviti najnoviju produkciju knjiga pazinskih autora i izdavača, kao i knjiga koje su tematikom vezane za grad Pazin. Kako su u 2017. godini izdavači bili aktivni, novih izdanja ne nedostaje pa će tako i program Sajma biti bogat i raznovrstan. Pored tradicionalno aktivnih izdavača Pazinskog ogranka Matice hrvatske, Državnog arhiva u Pazinu, Katedre čakavskog sabora za povijest Istre Pazin, Josipa Turčinovića d.o.o. i ostalih, valja istaknuti kako Gradska knjižnica Pazin posljednjih godina sve više pažnje posvećuje izdavačkoj djelatnosti, a i Grad Pazin se ove godine, osim kao organizator, pojavljuje u ulozi izdavača, promocijom i prodajom svoje nove knjige fotomonografije autora Mirjana Rimanića naziva Pazin osobno, a ponudit će se na prodaju i nešto starija izdanja. Sajam je prodajnog karaktera, izdavači su pripremili prigodne popuste, ponuda je raznovrsna, od slikovnica do stručne i znanstvene literature, stoga ispred organizatora pozivaju se svi zainteresirani da posjete Sajam i odaberu prigodan poklon za svoje najmilije.

 Božićni sajam Veseli prosinac počinje na Trgu slobode već u petak 15. prosinca i traje sve do 24. prosinca. Posjetitelji će moći svakodnevno od 10 do 16 sati kod 15-tak izlagača pronaći nešto za sebe među raznovrsnim prigodnim asortimanom povodom blagdana, a ni božićni drvca neće nedostajati. Uz sajam će biti postavljena i pozornica na kojoj će se odvijati programi udruga i ustanova.

Program:

20.12. u 10:30 break dance skupina Društva Naša djeca Pazin

21.12. u 10:00 Dječji vrtić ”Olga Ban’ – vrtićka grupa Zujalice

u 10:30 Vokalna skupina Rožice, solisti i bend Gimnazije i strukovne škole J. Dobrile Pazin, Vokalna skupina i solisti Pazinskog kolegija-klasične gimnazije i udruga VocalIstra uz voditeljicu Maricu Ursić, prof. savjetnik – koncert pod nazivom Pjevajmo zajedno!

22.12. u 14:30 Roxy dance

u  15:00 Dječji župni zbor „Mali od sv. Jurja“

23.12. u 10:00 Limena glazba Pazin

u 11:00 Domski bend Motovun

 

Sportski i ostali program:

Ni sportskog programa ne nedostaje u ovom blagdanskom vremenu pa se tako tijekom prosinca održava se Malonogometna zimska liga Zajednice sportskih udruga Grada Pazina. U nedjelju, 3.12. održano je 3. kolo ”Istarske zimske lige u trčanju” u organizaciji Trickera, a već ovu subotu, 16.12. u školsko-gradskoj sportskoj dvorani održava se stolnoteniski ”Božićni turnir Pazin”.

U periodu od 1. do 9. 12. zainteresirani su mogli posjetiti Likovnu galeriju i pogledati Dane arhitekture u Istri, a već ovu subotu, 16.12., mogu uživati u stand up show-u pod nazivom Hapi femili koja će se održati u 20:30 u dvorani Istra. Poseban božićni ugođaj moći će se doživjeti u Pazinskom kolegiju gdje će se u četvrtak, 21.12. u 16:30 uprizoriti Žive jaslice. Nakon Nove godine održati će se u organizaciji udruge TradInEtno Mini folk marathon i to od 4. do 7.1. Neizostavan je i bogati kino program, čak 7 kino filmova moći će se pogledati tijekom prosinca u Kino Pazin, kao što su: Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi, Čudo, Tatica se vratio za Božić i Ubojstvo sv. Jelena.

 

Programi ugostitelja:

U brošuri Veseli prosinac mogu se pronaći caffe barovi Barbiere, Boom, Dub Light Sax, Epolon, Jano,  Kavana Pazin, te pizzeria Peperone i diskoteke Kukuriku i Magnus koji će tijekom mjeseca u svojim objektima pripremiti koncerte odnosno programe žive glazbe, zatim tematske zabave uz DJ-a te promotivne ponude jela i pića. Tijekom čitavog mjeseca ugostiteljski objekti na području Pazina imaju mogućnost raditi petkom do 2:00 a subotom i praznikom do 4:00 sata u jutro stoga vjerujemo da neće nedostajati zabave u Pazinu – srcu Istre.

 

Koncert za Božić

Koncert na sam dan Božića sada je već tradicionalan event koji se održava na Trgu slobode – glavnom gradskom trgu u Pazinu. Ove godine nastupit će Alen Vitasović koji će prisutne zagrijati već od 21:00 sat.

 

Pokrovitelji Veselog prosinca su Turistička zajednica središnje Istre i Turistička zajednica Istarske županije.

 

Dobrodošli u Pazin!

1 komentar na “Veseli prosinac u Pazinu”

  1. Anonimno napisao:

    Lipi naš Pazin ima čudnu klimu za organizaciju Božićnog sajma. Teško je usporediti to s ostalim gradovima: Poreč ima Advent u sklopu kojeg je napravio klizalište (u zatvorenom šatoru) i otvoreni dio u parku s grijalicama (iz svakog štanda); Novigrad napravi sva događanja u šatoru; Rijeka ima blažu klimu (uključujući vjetar); Pula je stavila grijalice vani.

    Ideja je dobra, lijepo je da se nešto događa i organizatori uče. Međutim, ove godine u usporedbi s prošlima, ima najmanje izlagača/štandova i najmanje posjetitelja. Sjećam se godine kada je na trgu bio šator, u kojem je temperatura ipak bila nekoliko stupnjeva viša od vanjske česte hladnoće, a i osjećaj brojnosti ljudi je bio veći.

    Vjerujem da to košta, ali izgleda da bez većeg kanaliziranja investicije (iz nekih drugih manifestacija ili udruga) prema ovom događaju nećemo dobiti na kvaliteti (i posjetiteljima, pa čak ni domaćima).

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.