Video: Gradovima dva mjeseca za sanaciju divljih odlagališta

Danas je u Istarskoj županiji predstavljen dogovoreni način postupanja po zaprimljenim prijavama građana o ilegalnim odlagalištima otpada koja se mogu prijaviti putem Web-GIS aplikacije.

Riječ je o nastavku projekta DIVA, sanaciji divljih odlagališta i podizanju svijesti o njihovoj štetnosti, u kojem sudjeluju Istarska županija te Grad Pula, Umag i Buzet, Općina Kopar i Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti iz Ljubljane.

– Prije nekoliko dana u Pazinu je održan seminar kojem su prisustvovale inspektorice zaštite okoliša na području Istarske županije, a na kojem je dogovoreno da će gradovi partneri samostalno postupati po prijavama građana o ilegalnim odlagalištima na svom području i sanirati ih putem svojih službi. Za to će imati rok od 60 dana, a tek nakon toga će o ilegalnim odlagalištima obavještavati nadležnu inspekciju. Moram napomenuti da je odaziv građana jako velik, do sada nam je stiglo 113 prijava s raznih područja Istre a radilo se o potpuno novim lokacijama divljih odlagališta za koje nismo znali. To znači da je i građanima stalo da se taj problem riješi, rekao je Bruno Kostelić, koordinator projekta DIVA za istarsku županiju.

[youtube GWmo7kkWcQQ]

Istarska županija preuzela je obavezu periodičnog izvještavanja preostalih 38 jedinica lokalne samouprave o prijavljenim ilegalnim odlagalištima te će i od njih zahtijevati saniranje u roku od 60 dana. Najviše prijavljenih lokacija ilegalnih odlagališta je na području Pazina, Cerovlja i Labina.

– Grad Pula također je imao velik broj takvih odlagališta. Uglavnom se radi o nepropisnom odlaganju građevinskog otpada, pa se takva odlagališta praktički pojavljuju na mjestima u blizini nekakvih građevinskih radova. Jedna od rak rana Grada Pule bilo je veliko ilegalno odlagalište na Labinskoj cesti i svake se godine dvije trećine sredstava ulagalo u njegovu sanaciju. Sada je ta lokacija očišćena, postavljene su kamere i posađeno zelenilo, a postavit će se i bankine i info-panoi, rekla je Loris Mošnja, voditeljica projekta DIVA za Grad Pulu.

[youtube 9IGdz0ahqw8]

U Bazi ilegalnih odlagališta dostupnoj na www.diva.istra-istria.hr označena su registrirana ilegalna odlagališta. Prijava takvih odlagališta vrlo je jednostavna – treba ga slikati i poslati fotografije i podatke putem aplikacije na spomenutoj web stranici, te označiti točnu ili barem približnu lokaciju na karti. Nakon dojave i provjere, ilegalno odlagalište bit će evidentirano, te u što kraćem roku sanirano. Podaci se prikupljaju do kraja ožujka, nakon čega će sve jedinice lokalne samouprave dobiti prikupljene podatke.

glasistre.hr

[fbvideo id=”575982525748045″ width=”500″]

Video: tvistra.hr
Facebook: Vijesti TV Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.