Video: Hommage Smaregli završnim kolom opere Ero s onoga svijeta

U povodu Dana grada Pule i 163. godišnjice rođenja Antonia Smareglie u petak je bogatim kulturno-umjetničkim programom napravljen hommage ovom poznatom skladatelju. Vrhunac večeri bio je zajednički nastup Folklornog društva Pazin, KUD-a Lino Mariani i Puhačkog orkestra Grada Pule s izvedbom završnog kola iz opere Ero s onoga svijeta.

Najprije su u spomen-sobi Antonia Smareglie mezzosopranistica Sofija Cingula i pijanistica Melita Lasek izvele nekoliko njegovih skladbi, te Anita Flego Sponza, netom umirovljena dugogodišnja tajnica nekoliko pulskih mjesnih odbora koja se uvelike zalagala za predstavljanje Smareglinih djela i njegovu valorizaciju, govorila je o svemu što je do sada učinjeno za predstavljanje stvaralaštva ovoga skladatelja široj publici te najmlađima.

Potom je na Forumu, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Lino Mariani”, uz veliki
angažman predsjednice ovoga KUD-a Loretta Godigna održan kulturno-umjetnički program, a predstavljač je bio poznati bariton iz Rovinja sa zagrebačkom adresom Ronald Braus.

Marin i Tartini

Nakon pozdravnih riječi dožupanice Giuseppine Rajko, pulskog gradonačelnika Borisa Miletića te dogradonačelnika i predsjednika Zajednice Talijana Fabrizia Radina, nastupio je muški zbor KUD-a “Lino Mariani” uz dirigenticu Ileanu Pavletić Perosa te Puhački orkestar grada Pule pod vodstvom Branka Okmace.

U nastavku je ženski zbor izveo “Mamola” i “Salve Regina”, Smaregline skladbe uz tekstove pjesnika iz Grada Biagia Marina s mezzosopranisticom Sofijom Cingula uz dirigentsku palicu Oriette Šverko te glasovirsku pratnju Branka Okmace. Poznatu “Inno dei canottieri” izveo je muški zbor “Lina Marianija” uz Puhački orkestar grada Pule, koji je potom izveo i “Inno a Tartini”.

Folklorno društvo Zajednice Talijana Vodnjan predstavio se isječkom iz Smareglina djela “Istarska svadba”, što je rezultiralo vrlo slikovito i nadahnuto. U nastavku programa mješoviti zbor KUD-a “Lino Mariani” uz soliste Jasnu Kovačević (sopran) i Tomislava Božičevića (tenor) izveo je “Brindisi” iz Verdijeve opere “Traviata” kao hommage
Smaregli, a Folklorno društvo Pazin predstavio se spletom plesova iz šibenskoga kraja, dok se KUD Uljanik predstavio starim splitskim plesovima.

Ero s onoga svijeta

Muški zbor “Marianija” predstavio se djelom “U boj, u boj” (Marković, Zajc), a na kraju su mješoviti zbor “Lina Marianija”, Puhački orkestar grada Pule i Folklorno društvo Pazin pod vodstvom Branka Okmace izveli isječak iz Gotovčevog poznatog djela “Ero s onoga svijeta”, što je bio vrhunac večeri.

Nazočnima se obratila i Adua Smareglia Rigotti, Smareglina unuka, uz riječi zahvale svima onima koji promiču djelo i stvaralaštvo njezina djeda, ističući da će se vrijedne inicijative glede valorizacije stvaralaštva ovoga istarskog skladatelja održavati i u Italiji.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.