Video: Najavljen 9. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

2Na današnjoj konferenciji za novinare, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula, načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin i predsjednik organizacijskog odbora sajma Vlado Ivetić predstavili su program ovogodišnjeg, 9. po redu Internacionalnog sajma pršuta, koji će se 17. i 18. listopada održati u Tinjanu, piše portal regionalexpress.hr.

Općina pršuta spremna je za dvodnevni sajam koji započinje ove subote u jutarnjim satima. U velikom šatoru veličine 1650 kvadrata svoje proizvode predstavit će preko 30 pršutara od kojih je prije samog početka sajma ocijenjeno ukupno 25. Osim pršutara, svoje proizvode predstaviti će i izlagači sira i vina koji će po pristupačnim cijenama prodavati svoje proizvode. Valja spomenuti kako je ovogodišnji partner sajma Španjolska čiji proizvođači dolaze sa 100 komada pršuta koje će prodavati po cijeni od 1000 kn/kg što je i više nego dvostruko od domaćih izlagača koji će svoje pršute prodavati po cijeni od 400 kn/kg. Osim Španjolaca, na sajmu će se predstaviti i izlagači iz Italije, Austrije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, te po prvi puta iz Srbije.

„Ovogodišnji sajam pršuta u Općini Istarskog pršuta bit će održan otprilike mjesec dana nakon što je Istarski pršut savladao i posljednju prepreku u proceduri dobivanja europske oznake izvornosti. Nakon četrnaest godina „borbe“ Istarski pršut je prvi regionalno/prekogranično zaštićen proizvod zemljopisnom oznakom izvornosti na razini Europske unije i to suradnjom dviju država – Hrvatske i Slovenije. Iza oznake Istarski pršut sada stoji nadzor cjelokupne proizvodnje pršuta, od potrebne sirovine, uvjeta uzgoja životinja te prerade mesa“ istaknuo je Vlado Ivetić.

Načelnik Tinjana Goran Hrvatin predstavio je program sajma koji će osim najboljih pršuta i suhomesnatih delicija predstaviti i cijeli niz zabavnih i sportskih programa.
Tako će u subotu 17. listopada u devet sati startati Festival pljočkanja po starinski, dok će u 10 sati krenuti pješačenje i rekreativna biciklijada. Također, u 10 sati Kumpanija Kosirići postaviti će XX. Izložbu Kosira, dok će se u Domu mladih otvoriti izložba „Attinianum“. Već u 11 sati za posjetitelje će biti otvorena i Zavičajna zbirka „Enriko Depiera“ u starogradskoj jezgri koja će, kao i „Attinianium“, biti otvorena tijekom oba dana.
U 11 sati najavljeno je Svečano otvaranje sajma pršuta, a za zabavno popodne pobrinuti će se slovenska grupa Noćni skok koji će održati koncert od 16 do 18 sati.
Kao glavna zvijezda subotnje večeri najavljen je Dražen Zečić koji će uz Replay band održati koncert za pamćenje koji započinje u 21 sat.

Svima onima koji do Tinjana svrate u nedjelju savjetujemo da pogledaju i natjecanje istarskih pršutara u rezanju Istarskog pršuta u 14 sati, turnir u potezanju konopa u 15 sati, te 3. susret dječjeg folklora u 16 sati, kojeg tradicionalno organizira Kumpanija Kosirići iz Tinjana.
Od 18 do 20 sati na glavnoj bini održati će se koncert grupe Fenix band, dok će u 21 sat započeti koncertno ludilo za Ivanom Zakom i Night Express Bandom.

Osim izlagača u velikom šatoru, na vanjskom dijelu izvan glavnog šatora raznolike će proizvode (suvenire, med, rakije…) nuditi još 80-ak izlagača, dok će se glazba na sajmu moći slušati tijekom cijeloga dana, a ove godine posjetitelje će zabavljati Laguna band, Alfa time band, Provin bend, Laki bend, Trio gušti, Ansambl Fjaka i DJ Hoki.

Organizatori ISAP-a su Općina Tinjan, LAG Središnja Istra i Udruga proizvođača Istarskog pršuta. Pokrovitelji su Istarska županija, Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i TZ Istarske županije.

Ulaz na sajam naplaćivati će se 20 kuna kojim je obuhvaćen cjelodnevni boravak i večernji koncert. Za one koji žele degustirati ponuđeno, porcija pršuta (10 dkg i kruh) koštati će 40 kuna, dok će se vina moći kušati po cijenama od oko 50 kuna za butelju.

Video i tekst: regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.