Video o Istarskom vampiru na Cinehistriji

kringa.jpgEmisija “Globalno sijelo” u produkciji HRT-a donosi uzbudljivu priču o istarskom “vampiru” Juri Grandu. Gost emisije, novinar Glasa Istre Davor Šišović govori o slučaju lokalnog mještanina Kringe koji je poslije smrti postao “vampir” i uznemiravao stanovništvo.

Svoje podatke crpi iz knjige Johanna Weicharda Valvasora (Ljubljana 1641. – Krško 1693.), baruna, vojskovođe, polihistora, topografa, etnografa, putopisca, tiskara i člana Londonskoga kraljevskoga društva za unaprjeđivanje prirodoslovnih znanja, a koji je osobno istraživao slučaj te ga opisao u monumentalnom djelu Slava Vojvodine Kranjske (Die Ehre deß Herzogthums Crain, Nürnberg 1689).

Prema pričama mještana Kringe Grandu je grupa mještana iskopala iz groba i zabila mu glogov kolac, a tome je prethodilo šesnaest godina tajanstvenih zbivanja, terora i straha. Osim opisa slučaja, napravljene su i poveznice između Jure Granda, Stokerovog Drakule i modernih vampira koje sve češće gledamo na holivudskim platnima. Uz Šišovića, gost emisije je i lokalni istraživač starina Enrico de Piera koji je objašnjavao praznovjerje i tehnike lokalnog stanovništva za zaštitu od vampira.

Video možete pogledati OVDJE.

Izvor

Slika

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.