Video: Održan 45. Čakavski sabor u Žminju

cakavski_sabor_zminj_2013Od petka 31. svibnja do nedjelje 02. lipnja trajao je 45. Čakavski sabor u Žminju. U petak je u Čakavskoj kući u Žminju predstavljena zbirka pjesama «Mučno srce mirin» Stefani Križanac, a u subotu je odigrana kazališna predstava Teatra Naranča «Zaljubljeni Pipo».

U nedjelju je sve započelo u 9,00 sati okupljanjem ispred Čakavske kuće, te podizanjem zastave Čakavskog sabora i prigodnim programom uz sopele na tanko i debelo, i istarske narodne plesove, u 10,00 sati je započela sveta misa na staroslavenskom jeziku, da bi se u 11,00 započelo sa programom recitatora i pjesnika. Natjecateljska smotra je zbog vremenskih (ne)prilika ovaj put zaobišla tradicionalni žminjski prostor za fešte zat kaštela, te je održana u dvorani kina koja je bila prilično malena da primi svu publiku zainteresiranu za lijepi domaći ča.

Dvadeset i četvero recitatora, te pedeset i dvoje pjesnika predstavilo se na ovogodišnjoj smotri čakavice, uz svečanu priredbu «Praznik našega zajika». Sve odabrane pjesme učeničkih radova s natječaja dobile su svoje tiskano izdanje «Kako ča zvoni va Žminje 2013.» u izdanju Katedre Čakavskog sabora Žminj. Lijepo druženje i učenje završilo je za okruglim stolom za mentore i učenike koje je započelo u 15 sati.

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.