Video: Povijesni pothvat: speleolozi istražili novih 80-ak metara Pazinske jame

2Još je 1975. godine Mitar Marinović uspio preroniti sifon Pazinske jame. Bio je to jedini put. Sve do ovoga tjedna, kada su četiri speleoronioca zaronila u neistražene dubine pazinske jame i srušili mit o postojanju jezera.

TV Istra

10 komentara na “Video: Povijesni pothvat: speleolozi istražili novih 80-ak metara Pazinske jame”

 1. stomugromova napisao:

  ček, ček,
  nisu stigli do Mitrovog jezera ?

 2. šajete napisao:

  stomugromova…Vidi tekst Šišovića: Zaron kroz sifon…. od 15.04.15.
  Mitar je izronio iz sifona u odvojak gore, a ovi su sifonom išli dalje.. novim stazama.

 3. Davor Šišović napisao:

  Pa to ja kažem, nisu ga ni tražili nego su nastavili dalje glavnim kanalom (35 metara) kojega je Mitar Marinović prošao samo 20 metara. Zato mi navod “srušili mit o postojanju jezera” zvuči malo bezobrazno i omalovažavajuće prema svim sudionicima iz akcije 1975.

 4. Jama napisao:

  Uvijek me fasciniralo pljuvanje po ljudima i dijelima umjesto velicanje poduhvata kojeg se cekalo nekoliko desetljeca. Skroz krivo usmjerena energija. Bravo SD Istra!!!

 5. Mare napisao:

  Bravo i bravo za domaće speleologe i za goste. Bilo je jako uzbudljivo iščekivati informacije i čestitke svima na ideji,organizaciji i hrabrosti. Nadam se da će i Grad i sponzori uvidjeti koliko je značajno ovo što radite pa vas izdašnije popratiti kroz neki suport za dalje.
  Kuraja !

 6. Jama Pazincic napisao:

  Ej ljudi. A vama nikad ALI NIKAD nije palo na pamet da je netko te daleke 1975. malo lagao, preuvelicao, izmislio? Skupite malo podatke od onda i sada, i skalajte se malo svi skupa na zemlju. Umisto da hvalite ljude ki su zivote riskirali u našoj škuji vi vajka samo grdega najdete za pisat. Ne delajte nan sramotu po svitu. Kuraja

 7. kuraja napisao:

  Zašto ove detalje od Davora šišovića o Mitrovom izronjavanju na gore prije kraja sifona nismo vidjeli u tekstovima do sada ?

  1. Jama Pazincic napisao:

   zato jer ih nema ki potvrdit ;)

 8. zvon napisao:

  “Kršni fenomen stvaranja jamskih prostora je u obliku krošnje oborenog stabla. Jama je deblo koje se u dubini podzemlja širi u krošnju u svim pravcima.” Ovim slikovitim citatom je dipl.ing šumarstva iz Pazina opisao kako to izgleda kad zaroniš u podzemlje Pazinske jame. Ronjenje’75. je u onim uvjetima opremljenosti bila avantura – izlet u nepoznato s mnogo entuzijazma sudionika. Svaka čast, ušli su u povijest. Zaron u sifon ove godine je zahvaljujući suvremenoj opremi i iskustvu sudionika za ronjenje u jamskim uvjetima druga priča. Timski se zaronjavalo i detalji su “snimani”, vodila se evidencija uočenih podataka. Logistika-podrška je bila na visokom nivou, volonterskom. Čestitke, profi odrađeno u datim uvjetima. Ova 2 zarona ne možemo uspoređivati po postignutim rezultatima. Postoji li Mitrovo jezero ili ne ? Nevažno je u ovom trenutku. Važno je da se krenulo korak dalje. Spomenuo bih da se “dogodilo” i novo otkriće u vezi “krošnje stabla Pazinske jame”: 04.11.2014. je Branko Radoš snimio na Limskom kanalu velike mrlje smeđe boje na površini morske vode! Branko je to snimio i objavio na fc. U to vrijeme je Pazinska jama bila poplavljena i pod Kaštelom je na površini “jezera” plutala blatna masa identične boje. Mi smo zaključili, spontano, da je to konačno dokaz kako iz Jame voda podzemljem utiče u Limski kanal. Međutim, moralo se uzeti uzorak te vode i usporediti sa vodom ispod Kaštela. To nije učinjeno. Veoma je važno uspostaviti jedinstvenu bazu podataka, da se sve nove info arhiviraju na jednom mjestu. Arhiva Speleo društva Istra Pazin treba biti prvi nivo baze podataka koji se čuvaju. Predsjednik SD Istra i ujedno koncesionar korištenja podzemnog prostora za korištenje u turističke svrhe – Mladen Jekić-Sova treba biti osoba kojoj se dostavljaju sve relevantne činjenice. Predlažem da Sova pripremi tematsko izlaganje za javni skup. Predlažem da se na tom skupu prikaže tv reportaža “Podzemlje-drugo lice Istre” snimana ’99. godine. Priča je to prvenstveno o istarskom podzemlju i istarskim speleolozima. Zvonimir

  1. podzemlje napisao:

   Zvonko, ovoga se puta u potpunosti slažem s tobom. Sve si rekao.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.