Vijećnici obogatili pazinski stradarij

Jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća dvije dosad bezimene pazinske ulice i jedan trg dobili su imena. Pazinskom stradariju tako su pridodani Ulica Tugomila Ujčića, koja prolazi sjeveroistočnom stranom zgrade Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile; Ulica 154. brigade Hrvatske vojske, koja vodi od zavoja kraj benzinske crpke prema vojarni i dalje kroz vojarnu uz zgradu budućeg veleučilišta (da bi se formirala ta ulica morao je biti oduzet dio postojeće Ulice Matka Laginje); i naposljetku Trg Kristijana Ladavca, kako je nazvana nedavno uređena površina iza gradske tržnice.

Zadovoljan sam i sretan, tri puta sam predlagao da se nešto u Pazinu nazove imenom Kristijana Ladavca kao jedinog poginulog hrvatskog branitelja iz Pazina, i sada mu je ovime napokon odan dužan pijetet, kazao je HDZ-ov vijećnik Stjepan Gabrić. Bruno Rabar iz SDP-a je, međutim, upozorio da novoimenovana Ulica Tugomila Ujčića, kao ni Trg Kristijana Ladavca, nemaju nijednog kućnog broja, što je onda promašena stvar jer se njihovi nazivi neće spominjati ni u jednoj adresi, ali se zbog, kako je kazao, pijeteta i poštovanja ipak slaže s prijedlogom.

Iako je možda najzvučnija, odluka o imenovanju dvije ulice i jednog trga nije i najvažnija s ove sjednice vijeća, već je to bilo usvajanje izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada. Time se nakon dugotrajne procedure napokon okončava razdoblje prisilnog pauziranja u nekim aspektima upravljanja prostorom, a pogotovo izgradnji. S obzirom na to da su u javnim raspravama i na nekoliko proteklih sjednica detaljno pročešljavani i amandmanima popravljani mnogi detalji, na ovoj je sjednici usvajanje konačne verzije bila tek formalna stvar, obavljena bez ikakve rasprave.

Zato se jako puno raspravljalo o nekoliko odluka koje su bile ponuđene tek na prvo čitanje, a medu njima je najveću pozornost vijećnika privukao akt poduljeg naziva: “Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama”.

Kontroverzu su izazvali prijedlozi nezavisnog vijećnika Tomislava Čubrića da se na nekim rubnijim gradskim površinama, parkovima i šetnicama dozvoli boravak vlasnika s psima bez povoca, čemu se većina ostalih vijećnika suprotstavila smatrajući da parkovi trebaju biti sigurni za dječju igru; a uz prijedlog da se neke pasmine i zakonom definirane kao vrlo opasne na području Pazina sasvim zabrane, nizom i drugih vijećničkih prijedloga potaknut će se da na drugo čitanje ova odluka dođe znatno izmijenjena.

Disciplinirani i prodavači mandarina

Stanko Mališa, HDZ – Zašto se više na raznim mjestima u gradu ne mogu kupiti neretvanski mandarini? Građani su već navikli da na raznim mjestima mogu stati s autom i jednostavno kupiti to, za ovo vrijeme gripe, vrlo korisno voće.

Gradonačelnik Renato Krulčić – Gradske odluke treba poštovati, voće se može prodavati samo na za to predviđenim prostorima kraj tržnice, i ako smo ovog ljeta imali slično discipliniranje prodavača breskvi, ne vidim zašto isto ne bi vrijedilo i za prodavače mandarina.

Pitanja vijećnika

U bivšoj vojarni, gdje trebaju proraditi studiji riječkog veleučilišta, nema nikakvih pomaka premda je bivši pazinski gradonačelnik Neven Rimanić dao riječkom veleučilištu 200 tisuća kuna i sadašnji još jedanput toliko, ustvrdio je Valter Milohanić (nositelj Nezavisne liste) na sjednici gradskog vijeća.

Gradonačelnik Renato Krulčić odgovorio je da za mandata ranijeg gradonačelnika ništa nije bilo isplaćeno, tako da je ovogodišnja uplata od 200 tisuća kuna prva gradska dotacija veleučilištu, a njome su “pojačana” vlastita sredstva veleučilišta od 700 tisuća kuna. S tih 900 tisuća kuna počet će, čim veleučilište provede natječaj za izbor izvođača radova, uređivanje četiri učionice, referade, kotlovnice i dijela instalacija, da bi 150 polaznika studija poduzetništva, koji već djeluje u Pazinu, moglo što prije prijeći u vojarnu.

Krulčić je podsjetio da su smanjenjem državnog proračuna riječkom veleučilištu uskraćena dva milijuna kuna za osposobljavanje zgrade u vojarni, i izrazio nadu da će taj obećani novac biti odobren u 2010. godini.

Tomislav Čubrić (Nezavisna lista) pitao je kada će se ukloniti natpis negdašnjeg kafića Foiba, koji je već 13 godina zatvoren, a njegov istaknuti naziv zgražava talijanske goste i turiste. Pročelnik gradskog Odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Danijel Maurović napomenuo je da u gradu ima sličnih zastarjelih natpisa i da se takvi problemi rješavaju “akcijama”: jedna od takvih akcija bila je nedavna kontrola ugostiteljskih terasa, a uskoro slijedi “akcija” za natpise i tende.

Stanka Mališu (HDZ) je zanimalo hoće li Grad urediti trg i parkiralište iz crkvu na Starom Pazinu. Gradonačelnik je odgovorio da tih stavki nema u proračunu za sljedeću godinu, no treba provjeriti je li ih Mjesni odbor Stari Pazin uvrstio u svoje prioritete.

D. Šišović, Glas Istre

16 komentara na “Vijećnici obogatili pazinski stradarij”

 1. suzana napisao:

  Predlažem da se jednu ulicu ili trg umenuje u Billiyeva ulica/trg…………..a zanima me i pazinka i okoliš….moglo bi se tu svašta popraviti i kreativno napraviti….šteta da sve propada…

  1. anakonda napisao:

   koji billy

 2. Giraud napisao:

  …ovaj, samo jedna stvar me interesira….bi smetalo mozda nekome da se na ulazu u grad prebrise “Grad Pazin” a umjesto toga da stoji “Monty Python’s Flying Circus”? …nekako mi bolje to izgleda… :D

  1. anakonda napisao:

   “Monty Python’s Flying Circus”?

   1. toni napisao:

    anakonda?

  2. di napisao:

   ahahhahha..meni nebi smetalo..čak štoviše, to je veoma realan prijedlog..mada zvuči suludo.heheheh

   1. malija napisao:

    Billyjeva ulica

    odlična ideja

 3. kosovar napisao:

  ma pobratimi se bolje so moj Prishtin :-) pa napiši

  1. Giraud napisao:

   :D :D

 4. z napisao:

  ja san za billyja!

  1. bilijka napisao:

   svi smo za bilija
   živili
   eko,za par dan mu je i rođendan
   živija bili

 5. wtf napisao:

  trg kristijana ladavca,po kojim kriterijima se ono može zvati trg? jer ima lampadinu s rožicama na sredini parkinga?

 6. M napisao:

  Još jedan glas za Bilija.

  1. R napisao:

   još 18 glasa za bilija

 7. Iria napisao:

  Za Bilija definitivno !!!

 8. roda napisao:

  ZA Bilija

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.