Vijećnici prozvali i pozvali Gradonačelnika na bolju suradnju

Grad Pazin u 2010.Pazinsko Gradsko vijeće održalo je u četvrtak 26. svibnja burnu maratonsku sjednicu u trajanju od četiri i pol sata na kojoj su članovi vladajuće grupacije kritički govorili o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna, zamjerali izvršnoj vlasti na neuvažavanju većine u Gradskom vijeću, te pozvali Gradonačelnika Krulčića na bolju suradnju sa Vijećem.

Raspravljajući o izvršenju proračuna za 2010. godinu članovi vladajuće kohabitacije iznijeli su niz primjedbi zbog planiranih, a nerealiziranih projekata i nepridržavanja dogovora koji je postignut s gradonačelnikom. Nakon gotovo jednosatne pauze radi sastanka klubova vijećnika i konzultacija, izvještaj o izvršenju prošlogodišnjeg proračuna provukao se s minimalnom većinom od sedam glasova (opširnije pročitajte OVDJE).

Na prijedlog Gradonačelnika Krulčića sa dnevnog je reda skinuta Odluka o načinu provedbe javnog natječaja i uvjetima za članove nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima Grad Pazin ima dionice ili udjele. Od predsjednice Odbora za statut, poslovnik i upravu, Patricije Antolović koja je prisustvovala sjednici doznajemo da je predložena Odluka manjkava i nije u potpunosti usklađena sa zakonom, a neslužbeno doznajemo da bi se ovakvom odlukom moglo dovesti u pitanje i izbor prvog čovjeka gradskog komunalnog poduzeća „Usluga“ d.o.o.

U aktualnom je satu Irina Kivela Ukotić pitala o navodnom koncertu Halida Bešlića koji se najavljuje za 24. lipnja na pazinskom gradskom stadionu. Gradonačelnik Krulčić rekao je da „Grad nije dao suglasnost niti je tko kontaktirao Grad u vezi tog koncerta.“

Tomislav Čubrić optužio je Gradonačelnika da smanjenjem dotacije za pazinsko kino sa 15 na 5 tisuća kuna prisiljava zakupca kina na zatvaranje, na što mu je odgovoreno da je smanjenje dogovoreno sa zakupcem koji Učilištu plaća tek simboličnu naknadu za zakup kino dvorane.

Stanko Mališa upozorio je da je veliki broj građana protiv skladištenja opasnog otpada tvrtke „Ekooperativa“ koja je nedavno kupila gradsko zemljište i upitao: „Zar je potrebno da dovodimo u opasnost naše živote i živote naše djece zbog par milijuna kuna?“

Odluku o prodaji zemljišta „Ekooperativi“ donijelo je Gradsko vijeće bez ikakve primjedbe, podsjetio je Gradonačelnik i dodao kako ne želi biti glasnogovornik te tvrtke, ali da se otpad ovdje ne skladišti trajno, već se prikuplja, pakira i šalje u Austriju na spaljivanje. Krulčić smatra da je puno bolje, ako već imamo tvrtku koja se bavi opasnim otpadom, da se ona preseli iz bivše Pazinke koja se nalazi nedaleko Pazinske jame u 2. vodozaštitnoj zoni u industrijsku zonu što će donijeti i nova radna mjesta i dodatno punjenje proračuna.

Renato Kalac osvrnuo se na nedavni posjet pazinske delegacije talijanskom gradu Scanzano Jonico u kojoj nije bilo predstavnika Vijeća. Stjepan Gabrić kao predsjednik Gradskog vijeća smatra da bi ga se o ovakvim i sličnim aktivnostima trebalo izvještavati, te rekao da nije znao za taj posjet zbog čega je i uputio  prigovor Gradonačelniku.

Kalac je od pročelnika komunalnog odjela zatražio stvarni razlog zašto nisu završeni radovi na popločavanju dijela ulice na Buraju iako je preostalo tek 20-ak kvadrata i smatra da razlog ne bi trebala biti financijska sredstva jer su ona planirana proračunom.

Za ove je radove planirano 50.000, a utrošeno 57.000 kuna, odgovorio mu je Maurović i dodao da će se radovi prema nedavnom dogovoru sa stanarima i Gradonačelnikom nastaviti slijedeće godine.

Valter Milohanić osvrnuo se na nedovoljnu turističku revalorizaciju starog dijela grada i podsjetio na prihvaćenu inicijativu Nezavisne liste da se ulice Franine i Jurine te Trg male fontane prebace iz prve u drugu zonu kako bi se nižim zakupninama potaklo poduzetnike na zakup poslovnih prostora, a spomenuo je i dogovor da se u tom dijelu grada prostori ne daju na korištenje udrugama koje bi ih koristile samo za kancelarijske poslove što se ne uklapa u planiranu viziju uređenja tog područja.

Intencija je da se stari dio grada uredi i zaživi kao buduća turistička ulica, rekao je Gradonačelnik. Na prijedlog gostiju iz Varaždina, partnera u programu SEENET formirati će se jedan „miting point“ odnosno mjesto za turističke autobuse odakle bi se kretalo u obilazak Grada i usmjeravalo posjetitelje ka starom dijelu grada koji će se urediti u stilu s kraja 19. stoljeća. Trenutno na tom području nema slobodnih gradskih prostora, a prazni i derutni prostori koje Milohanić spominje u privatnom su vlasništvu. „Bolje da su prostori uređeni, pa bilo to i za udruge“, dodao je Krulčić.

Na nedavno provedenom natječaju za prodaju šest nekretnina u vlasništvu Grada Pazina interes kupaca je iskazan za samo dvije od njih. Autoklub Pazin ponudio je 738,34 kn za m2 za građevinsko zemljište površine 1.579 m2, dok su za jedan stan od 20,72 m2 pristigle tri ponude od kojih ona najpovoljnija iznosi 140.000 kuna. Za ostala četiri građevinska zemljišta nije bilo ponuda.

Vijećnici su u prvom čitanju raspravljali o novom Pravilniku o dodjeljivanju stipendija učenicima i studentima koji donosi značajnije izmjene prema trenutno važećem. Osim usklađivanja sa novim zakonskim odredbama, nametnula se i potreba proširenja kriterija između ostalog i zbog sve većeg broja studenata koji se školuju u inozemstvu, uvodno je rekao pročelnik Demark.

Stanko Mališa zatražio je da se u Pravilnik ugrade mehanizmi kojima bi se omogućilo studiranje učenicima slabijeg imovinskog statusa. Martin Čotar predložio je da se uvede volontiranje u gradskim službama i ustanovama kako bi se mladima omogućilo stjecanje iskustava. Tomislav Čubrić zatražio je da se iz kriterija za dodjelu stipendija izostavi iznadprosječna nadarenost ako ne postoji namjera da su rezultati testova nadarenosti javno dostupni,  pohvalio je odredbe koje stimuliraju ostanak i zapošljavanje mladih u Pazinu, te predložio da Komisiju za stipendiranje imenuje Gradsko vijeće, a ne Gradonačelnik kako je predviđeno prijedlogom ovog Pravilnika.

Zbog iskazanog interesa, ali i stimuliranja cjeloživotnog obrazovanja Gradskom je vijeću u prvom čitanju predstavljen i Pravilnik o dodjeljivanju jednokratnih novčanih potpora polaznicima poslijediplomskih studija. Vijećnici su podržali uvođenje ovog novog oblika potpore, ali i predložili  da se od korisnika potpora zatraži da teme njihovih radova, dizertacija ili javnih publikacija budu vezane za Pazin i u interesu za Grad Pazin (Čotar).

O svom radu u razdoblju od srpnja do prosinca 2010. godine vijećnike je izvijestio Gradonačelnik Renato Krulčić, dok su o radu Gradskog vijeća u protekloj godini govorili Stjepan Gabrić i Renato Kalac, sadašnji i bivši predsjednik Vijeća. Gabrić i Kalac zahvalili su na dobroj suradnji vijećnicima i gradskoj upravi, posebice Stručnoj službi, ali je Gabrić pozvao Gradonačelnika na bolju suradnju sa Vijećem  i njegovim predsjednikom.

Na kraju ove poprilično duge sjednice prihvaćeni su prijedlozi da se povodom predstojećeg Dana Grada dodijele slijedeća priznanja i nagrade:

Grb Grada Pazina – Udruzi pčelara „LIPA“ Pazin za populariziranje i promoviranje pčelarstva.

Plaketa Grada Pazina – Mariji Ivetić, stručnoj muzejskoj savjetnici za dugogodišnji rad na istraživanju povijesne baštine i Silvani Gržetić za više od 75 dobrovoljnih darivanja krvi.

Nagrada Grada Pazina – prof.dr.sc. Dušanu Rudiću za organizaciju i realizaciju Stručnog studija poduzetništva u Pazinu, te najavljene nove specijalističke studijske programe.

Povelja Grada Pazina – Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Pazin povodom 60.-e godišnjice uspješnog rada.

Zahvalnica Grada Pazina – Ivanu Pifaru za dugogodišnji rad na području sporta i informiranja.

 

Dario Brajković
„Radio Pazin“

13 komentara na “Vijećnici prozvali i pozvali Gradonačelnika na bolju suradnju”

 1. grupacija napisao:

  Balkančerosi neka se klone Pazina, jer ćemo pozvat jake snage HOS-a. :-D iznadprosječna nadarenost je ljepša riječ za pogodovanje nečijim roditeljima pri dobivanju stipendija, zanima me je li prihvaćeno da se ta odredba izbaci?

 2. grupaCIA napisao:

  kako piše ovo je prvo čitanje, tako da se nije prihvaćalo ili odbijalo odluku nego samo raspravljalo o njoj.

 3. bf napisao:

  Hm. Već je bilo govora o dodjeli stipendija i netko je pitao da se navede konkretno gdje su problemi i tko je to i kako dobio povlašteno. Nakon toga odgovora nije bilo. Pošto si taj koji je ponovo pokrenuo to pitanje, najmanje što trebaš učiniti je da sada konkretno i jasno navedeš o čemu je to riječ. Čisto da ne ispadne da ti je to alternativna umetnost ispred polic. postaje (spomenuta u drugom članku)…

 4. zagor napisao:

  Evo pitanja kako sam ih postavio. Naglasak sam stavio na turizam sa jedne strane i poduzetništvo sa druge strane u pitanju 2. Prvo pitanje je pitanje građana iz Trviža.
  Pitanja Vijećnika: Valter Milohanić
  Pazin 26.05.2011.
  1. Pitanje za pročelnika U.O. za komunalni sustav, prostorno uteđenje i graditeljstvo, Gospodin Danijel Maurović.
  Prije dvije godine, na 80. Obljetnicu akcije Gortanovaca otvoren spomenik – rad u kamenu sa simbolom prozora, na lokaciji ispred asfaltne baze na cesti Pazin – Beram. Često tamo vidim aute domaćih i stranih registracija i ljude koji posjećuju to mjesto. Pitanje je zašto to nije održavano, i da li je to u programu održavanja vašeg upravnog odjela, jer trava visine 60 cm sigurno nam ne služi na čast. Želim usmeni odgovor.
  2. PITANJE ZA GRADONAČELNIKA RENATA KRULČIĆA
  NA INICIJATIVU NEZAVISNE LISTE GRADA PAZINA OD 11.05.2010. GODINE, PRIHVATILI STE I PRIPREMILI ODLUKU U KOJOJ JE GRADSKO VIJEĆE ULICE TRG MALE FONTANE I ULICU FRANINE I JURINE IZ PRVE GRADSKE ZONE PREMJESTILO U DRUGU GRADSKU ZONU NEBI LI SE POPUNILI POSLOVNI PROSTORI ŠTO SMATRAM PRIMJEROM DOBRE SURADNJE.
  GODINU DANA PRIJE OVE ODLUKE DOGOVORILI SMO SE, DA SE PROSTORI NA POTEZU TRG MALE FONTANE DO KAŠTELA NEĆE DAVAT NA KORIŠTENJE UDRUGAMA KOJE NEMAJU RADNO VRIJEME, TJ UDRUGAMA KOJE ĆE TE PROSTORE KORISTIT KAO KANCELARIJSKE JER SE RADI O ŽILI KUCAVICI STAROG DIJELA GRADA U SKLOPU TURISTIČKE PONUDE U GRADU PAZINU.
  KAO PREDSJEDNIK SKUPŠTINE TURISTIČKE ZAJEDNICE I TURISTIČKOG VIJEĆA , SA VAŠIH PRESICA SAZNAO SAM DA ĆE SE GRAD PAZIN, U PROGRAMU „SEENET“ ZAUZET ZA TO DA SE GRAD UREDI U STAROM STILU PRIBLIŽNO IZGLEDU IZ 1860. GODINE, NO OD KAD JE ODLUKA DONESENA NIJE RASPISAN NITI JEDAN JAVNI NATJEČAJ DA SE PROSTORI SADA PO ZNATNO NIŽIM CIJENAMA DAJU U NAJAM TRGOVAČKIM ILI OSTALIM OBRTIMA KOJI BI SE LAKO PRILAGODILI VIZIJI U SKLOPU SPOMENUTOG SEENETA. SA DRUGE STRANE PROSTOR U TURISTIČKOJ ŽILI KUCAVICI GRADA DODJELJEN JE UDRUZI KAO KANCELARIJA IAKO PROSTORA ZA TAKVE NAMJENE IMA U DRUGIM PRIMJERENIJIM LOKACIJAMA U GRADU PAZINU.
  1. PITANJE JE KAKO MISLITE OSTVARIT VIZIJU UREĐENJA STAROG DIJELA GRADA AKO PROSTORE DAJEMO NA KORIŠTENJE ZA STVARI KOJE NISU ATRAKTIVNE GRAĐANIMA GRADA PAZINA, A DA NE GOVORIM TURISTIMA. USMENI ODGOVOR.
  2. DA LI STE PRIPREMILI UVIJETE ZA IZNAJMLJIVANJE POSEBNO DERUTNIH PROSTORA U KOJE GRAD NE ŽELI ULAGAT KAKO BI SE PRIVUKAO POSLOVNI SEKTOR I NAPUNILA MAKAR DUGOROČNO GRADSKA BLAGAJNA. PISMENI ODGOVOR.

 5. rubikon napisao:

  koliko je meni poznato upitne su pohvale škola (koje naknadno potpisuju ravnatelji) koje nose značajne bodove koji u konačnici budu presudni za stipendiju.

 6. sust napisao:

  Moguće da postoji i ta vrsta pohvala. Ali mi smo pred par godina kao maturanti rješavali nekakav test (može se nazvat i test inteligencije), koji obuhvaća više područja (korištenje jezika, matematički zadaci, logika,…) . I rezultati tih testova se šalju hzz-u, koji odabere najbolje i njima pošalje na kućnu adresu svoju preporuku za dodjelu stipendije. Prema toj preporuci se je te godine dodijelilo nekoliko stipendija uz onih 20 planiranih. Mislim da ta praksa postoji i dalje.

 7. sused napisao:

  To je istina i to stoji…Al to su sve maturanti…tj.iznimno nadareni maturanti i zaslužuju stipendiju. Ali problem su onih još drugih 5 koji su dobili stipendiju samo na preporuku škole. Dakle, cca 5 preko hzz-oa i cca 5 još iz škole, preko hm hm hm. Ispada da samo maturanti mogu dobiti stipendiju. Nek ubuduće tako i raspišu natječaj da se ostali niti ne gnjave s papirima. (jer vrijeme je novac, a i novac je novac :D)

 8. bf napisao:

  Iskreno, ne vidim baš logike u tome da studenti s dobrim rezultatima nadarenosti dobiju stipendiju. Stipendija bi se trebala davati na osnovi nekakvog ostvarenog rezultata (koji onda obećava dobru budućnost i na fakultetu), a ne na osnovi takvih testova čija je vrijednost, uzgred rečeno, upitna.
  Preporuka škole, također, ne čini mi se puno primjerenija osnova za dodjelu stipendije.

 9. a joh napisao:

  Ja predlažem da si škola sama napravi svoj fond stipendija. Usput neka se
  svi testiraju na intelegenciju i oni “jako nadareni” neka si i sami dodatno up-
  laćuju u fond. Tako nebi uzimali stipendije onima koji ostvaruju dobre re-
  zultate na fakultetima a isto su nadareni samo im nitko u školi nije rekao
  da bi ostvarili stipendiju temeljem nadarenosti. A zašto? Jer nisu od “podobnih” roditelja. A ti nadareni bi po meni trebali i pokazati “nadarene”
  rezultate u protivnom bi im se stipendija trebala ukinuti. Isto tako nije u redu
  da se u jednoj obitelji dodjeljuju 2 stipendije. Plus toga ko ima dom po meni
  nebi trebao dobiti stipendiju jer ima nas koji ponekad nememao ni za bus.
  Isto tako treba ukinuti tobože deficitarna zanimanja (informatika ha ha ha)
  A daju se stipendije nekima iako se zna da papiri nisu u redu.

 10. sust napisao:

  Ne branin nikega. Ali mi koji smo dobili stipendije na temelju preporuke hzz-a te godine,i po rang listi smo je trebali dobit, pa se je crta pomakla i dobili su stipendiju i neki koji su bili ispod 10-tog mjesta. I samo da pripomenen,moji roditelji su nitko i ništa u oven gradu, i ovo je došlo jedino kao nagrada za nekakav uspjeh.
  I da,moj prijedlog bi bi da postoje dvije rang liste, jedna po uspjehu na faxu/školi, jedna po imovinsken statusu. Svima treba novac, ali nekima je potrebitiji, a s onon jednokratnon pomoći teško da su se jako pomogli. Zato po meni to bi se moglo odvojit.

 11. potok napisao:

  Dušo draga, zar ne misliš da bi kod natječaja trebalo onda staviti kao uvjet za dobuvanje stipendija preporuke hzz-a pa onda neka svi idu u hzz. Usput, po ljeti se već znalo za neke da će dobiti stipendiju kako je to već dobar stari običaj u ten
  gradu. S komentarom iznad se slažem s načim. Da vidimo rezultate vas nadarenih ove godine. Sve ispod 4,9 ne bi se trebalo priznat. Stipendija stop.
  Usput vi “nadareni” (još uvijek neznamo za šta ste nadareni) pa i niste imali baš
  neke bodove. U čemu je štos te “nadarenosti”. Dakle, slijedeće godine svi u hzz i
  jao si ga ako ne dobijem stipendiju s obzirom da mi je IQ i meni podosta velik.

 12. sused napisao:

  S preporukom škole i tom potvrdom hzz-oa su dobili stipendiju oni sa sredine liste, a par njih sa samog kraja liste. Ako sumnjaš, ćemo naći listu i objaviti! I da…deficitarna zanimanja su stvarno smješna.

 13. sust napisao:

  Ma da da, ma bezveze bi je bilo ovo upuštanje u raspravu. Moj slučaj ni bi ove godine pa ne znan. Mislin da ni toliko problem u toj preporuci, jer prvih 10 s rang liste svakako dobije. Nego bi trebalo nešto izmijenit baš s tin deficitarnin zanimanjima.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.