Vijenci talijanskih studenata završili u jami

vijenci.jpgMemorijalni vijenci, koje je prekjučer na zid pored ulaznih vrata pazinskog Kaštela postavila nepoznata skupina talijanskih gradana, jučer su završili preko zida, u Pazinskoj jami. Pretpostavlja se da su vijence u znak sjećanja na “žrtve fojbi” postavili studenti iz Ligurije, koji svake godine bez najave vlastima ili upravi dvaju muzeja smještenih u Kaštelu polažu vijence za “infoibate” na platou ispred Pazinske jame.

– Regija Ligurija svake godine raspisuje natječaj koji rezultira izletom tamošnjih studenata u Istru. Tako dolaze i u Pazin postaviti
vijence nad Pazinsku jamu misleći da su se tu događala bacanja u fojbu, kaže ravnatelj Muzeja grada Pazina Denis Visintin. Dodaje da se prema poznatim povijesnim činjenicama takvi dogadaji ovdje nikad nisu odvijali. Smeta mu što navedena skupina komemoracije održava nenajavljeno, u samo predvečerje, za razliku od “Famiglie Pisinote” koja uvijek najavljeno dolazi na pazinsko groblje na Dan mrtvih.

Glasistre.hr

3 komentara na “Vijenci talijanskih studenata završili u jami”

  1. tone napisao:

    dobro je i storija ki god je to hiti u jamu …

  2. hm napisao:

    Zašto?
    Jes’ da u “Fioba di Pisino” zaista nisu bacani ljudi. Ali većina je prije nego je odvedena na stratište bila zatočena baš u u “Castello Montecuccolli”. Ili? Mislim da ipak ti ljudi zaslužuju minimum ljudskog sažaljenja. Moguće je da je i među njima bilo nekih “usijanih glava” ravnih tvojoj, ali čisto sumnjam da su svi zaslužili takav kraj.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.