Vikend čarolija: Na nebu supermjesec i kiša meteora

2Ovog vikenda na nebu ćemo imati i ‘supermjesec’ i suze svetog Lovre, odnosno kišu meteora. Uz sunčano i toplo vrijeme, s temperaturama iznad 30 stupnjeva, noći će biti idealne za uživanje u čudesnim nebeskim pojavama. Jedno od najboljih mjesta u Istri, gdje ćete doživjeti potpunu čaroliju Mjeseca i kiše meteora, je svakako Rt Kamenjak. Ukoliko pak niste u blizini Premanture otiđite bilo gdje u prirodu, izvan gradova, gdje nema svjetlosnog zagađenja i uživajte.

Perzeidi ili kiša meteora, svake godine najbolje se vide između 9. i 14. kolovoza, a vrhinac se očekuje 10. kolovoza. Meteorski roj nastaje prolaskom kometa Swift-Tuttle kraj Sunca. Zbog njegove putanje, kišu meteora najbolje ćemo vidjeti sa sjeverne polutke i to prije zore.

Puni Mjesec, koji se naziva ‘supermjesec’, ovog će vikenda biti veći od onog u srpnju. Ovaj je popularni naziv dobio jer je Mjesec u punoj mijeni, a najbliži je Zemlji u svojoj eliptičnoj orbiti. Inače, ovakav puni Mjesec u perigeju javlja se otprilike svakih 13 mjeseci i 18 dana.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.