Vikend donosi jaku promjenu vremena uz zahlađenje, obilniju kišu i snijeg u gorju, prijeti mraz

Nakon neuobičajeno stabilnog, sunčanog i toplog vremena koje je obilježilo dosadašnji dio travnja, pred nama je meteorološki preokret koji donosi obilnije oborine i izraženiji pad temperatura zraka.

Već u petak prijepodne postupno će se naoblačiti, a lokalno valja očekivati i mjestimičnu kišu, ponajprije na riječkom području. Zapuhat će slabo do umjereno jugo koje će nastaviti puhati sve do nedjelje kada će ga zamijeniti bura uz osjetno zahlađenje. Bit će i dosta oborina, prema većem dijelu modela na širem području valja očekivati obilnije količine.

Sa zahlađenjem kiša će tokom nedjelje u višem gorju brzo prijeći u snijeg kojeg prema našoj automatskoj 10-dnevnoj prognozi nakratko može biti i na Vojaku. Puno veća mogućnost snijega postoji na Velebitu gdje je i jučer palo 15-ak centimetara. S obzirom da smo još uvijek u travnju, odnosno drugom mjesecu klimatološkog proljeća, snježne epizode u gorju nas ne trebaju pretjerano iznenaditi.

Nakon prolaska ciklone i razvedravanja prijeti nam proljetni mraz koji bi s obzirom na vegetaciju koja je uranila nekoliko tjedana mogao biti problematičan, naročito se to odnosi na kopneni dio Hrvatske. Uz obalu mraz nije realno očekivati, no moglo bi ga biti u unutrašnjosti Istre. Čak i slabiji mraz naštetio bi prerano na otvoreno posađenim povrtlarskim kulturama, ali i voćkama te drugom bilju.

Postupan povratak temperatura u okvire prosječnih za doba godine izgledan je krajem mjeseca, no prema izračunima modela i dalje će se zadržati nestabilno vrijeme uz česte oborine.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.