Vikend donosi veliki meteorološki preokret: Stiže škura bura uz prvi obilniji snijeg u gorju

vremenska_prognoza.jpgO mogućnosti promjene sinoptičke pisali smo i prekjučer, a na radost ljubitelja hladnijeg vremena dolazak izraženije hladne fronte potvrđuje glavnina najnovijih izlaza prognostičkih modela. Iznadprosječno toplom vremenu tako konačno stiže kraj!

Do subote tmurno i toplo

Idući dani donose nastavak toplog i tmurnog jesenskog vremena uz mjestimičnu sumaglicu i maglu. Puhat će većinom slab, tek rijetko i umjeren vjetar promjenjivog smjera, dok će vrijednosti temperature zraka, naročito maksimalne dnevne ponajviše ovisiti o zadržavanju niske naoblake. Što se tiče jutarnjih temperatura, mraza ne bi trebalo biti čak ni po kotlinama unutrašnjosti poluotoka.

U subotu veliki meteorološki preokret!

S izraženom hladnom frontom sa sjevera kontinenta u subotu očekujemo brzu promjenu vremena. Uz kišni val koji će prema svemu sudeći zahvatiti cijelo područje, ponegdje bi moglo čak i zagrmjeti! Slab do umjeren vjetar promjenjivog smjera naglo će zamijeniti tramontana i bura koja će na poznatim lokalitetima prolazno imati olujne udare. Temperature zraka će se u kratkom vremenskom roku osjetno sniziti, u gorju i za 15-ak stupnjeva Celzija.

Snijeg u gorju

S padom temperatura zraka u gorju vrlo vjerojatno valja očekivati prvi jesenski snijeg, koji je statistički trebao pasti još u listopadu. Pošto do promjene vremena ima još punih 5 dana o količinama snijega je još uvijek nezahvalno govoriti, no prema dijelu prognostičkih modela moglo bi biti i obilnijih količina, naročito u Gorskom kotaru i Lici.

Brzo smirivanje vremena?

Dani nakon fronte mogli bi donijeti osjetno hladnije vrijeme uz jutarnje mrazeve na cijelom području. Iako je gledajući dugoročne tendencije na modelima početkom idućeg tjedna uočljiv trend smanjenja naoblake i dolaska sunčanijeg vremena, ovako toplo razdoblje ne bi se trebalo ponoviti.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.