Vikend u Istri: Martinje uz mlado vino i dobre koncerte

Danas je Martinje ili Martinja i fešta se diljem Istre, posebno u vinskim krajevima gdje se nazdravlja mladom vinu te u mjestima kojima je sv. Martin zaštitnik. Mnogi slave čitavog vikenda. Veliku feštu pripremaju u Vrsaru: na Trgu Degrassi danas se kuha šugo od boškarina s pljukancima, održavaju se sportski turniri, a u šatoru je Dječji festival zabavne glazbe, uz nastup Bluesbrajdersa te Gordana Gregurovića.

Kuća muškata i biciklijada u Momjanu

Fešta počinje danas misom i blagoslovom mladog muškata u župnoj crkvi sv. Martina od 17 sati, od 18.30 traje program u Zajednici Talijana, a
od 20 sati svira se rock u Domu kulture.

Sutra u 15 sati otvara se momjanska Kuća muškata u sjedištu Zajednice Talijana. U Vetrini muškata u prizemlju bit će izloženi muškati iz Italije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske koje će posjetitelji moći ocjenjivati. Na prvom katu održava se sajam autohtonih proizvoda, a iznad je Sala vino momilianum, gdje će se predstaviti muškati vinara s lokalne vinske ceste. Kuća muškata otvorena je u subotu i nedjelju od 12 do 20 sati.

Sutra u 14.30 motoristi s Winter Moto Partyja MK-a Pirates kreću na defile po vinskim cestama Momjanštine, a od 21 sat je koncert grupa Obrazovni program iz Rijeke i Error iz Buzeta u Domu kulture. U nedjelju u 11 sati počinje Međunarodni nogometni turnir veterana Memorijal “Adriano Smilović”, a starta i rekreativna biciklijada – MTB maraton na 32 kilometra, s okrjepama usput te ručkom i lutrijom nakon maratona u šatoru u Momjanu. U 15 sati kreće limena glazba i postavljanje spomen-zahvalnice na Trgu sv. Martina, u 17 sati u Domu kulture počinje Susret harmonikaša, u 19 sati je proglašenje najboljih Muškatira u Kući muškata, a onda fešta seli u Dom kulture uz Bakano Bend.

Martinja Fest u Zamaskom Dolu

Vinarija Matijašić u Zamaskom Dolu priređuje Martinja Fest na kojem u subotu nastupaju Lana Jurčević, Klapa Kontrada, Željko Pervan i Nočni skok.
Program počinje u 20 sati, a do 22 sata ulaz je besplatan. Domaćini obećavaju vina i hrane u izobilju po povoljnim cijenama, uz besplatnu degustaciju mladog vina i feštu do pet ujutro pod golemim šatorom.

Rokajmo za Martina u Bermu

U Bermu danas je misa u župnoj crkvi od 17 sati, uz blagoslov mladog vina kojeg ljudi tradicionalno donose u brentama pred oltar. Slijedi degustacija vina i slastica pred crkvom uz Rekonstrukcija bend. Sutra na igralištu od 20 sati održava se 5. rock koncert “Rokajmo za Martina”. Nastupaju riječki Pleter, pazinski TTRT te pulska grupa 052.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.