Vikend pun događanja uz festival istarskih maneštri i Vidovu

Uz bogat program u Gračišću će se ovog vikenda održati dvije manifestacije.Festival istarskih maneštri u subotu će na gračaškom Placu okupiti ljubitelje ovog tradicionalnog istarskog jela, dok je nedjelja rezervirana za tradicionalnu pučku feštu Vidovu.

Manifestacijama će prethoditi obilježavanje Dana Općine Gračišće u petak 15. lipnja, na dan Sv. Vida zaštitnika Općine Gračišće. Na svečanoj sjednici Općine Gračišće u petak će se podijeliti godišnje nagrade Općinskog vijeća. Načelnik Općine Gračišće otkrio nam je tko su dobitnici ovogodišnjih nagrada. Nagradu Općine Gračišće dobiti će Konoba Marino za 20 godina rada, promocije Gračišća i promocije autohtone istarske kuhinje; Dajana Salopek za 10 godina rada u Dječjem vrtiću u Gračišću, Majda Bulić za uspješan uzgoj autohtone istarske ovce i promociju ovčjeg sira te tvrtka Kompakt za 15 godina rada. Također u petak će se potpisati povelja o bratimljenju Općine Gračišće i slovenske općine Trebleno Mokronog.

Kuhanje maneštri u subotu počinje oko 14 sati, dok će se prve maneštre moći kušati oko 18 sati. Posjetitelji će moći kušati maneštre koje će pripremati 11 istarskih timova, dva slovenska tima i tim Turističke zajednice Općine Čavle. Na meniju će se naći maneštra s bobići, maneštra s tupanon trukinjon, maneštra z jačmikon, maneštra sa slancem, maneštra s koromačom, maneštra sa šparogama, maneštra s mokronoškem klincorem, maneštra s gumoljami, zelena manešta, zelena maneštra s boškarinom, pašta fažol te dvije jote. Proglašenje pobjednika očekuje se iza 20 sati, a nakon toga nastupiti će prošlogodišnji pobjednik MIK-a Alen Polić.

U subotu također počinje i razigravanje malonogometnog turnira, koji se nastavlja u nedjelju kada će se odvijati sav preostali sportsko-rekreativni program. Već u 10 sati počinje okupljanje za vođeno pješačenje po Pješačkoj stazi Sv. Šimuna koje će voditi Nataša Putinja i Dajana Salopek. Prilika je to svima koji nikad nisu posjetili ovu lijepu, 9 kilometara dugu stazu da je pobliže upoznaju i prođu. U 11 sati su Crkvi Sv. Vida služiti će se svečana sveta misa, a sportski program se nastavlja u 13 sati boćarskim i u 14 sati malonogometnim turnirom. Biciklijada “Vidova” na rasporedu je u 15 sati, a dječja biciklijada kreće u 18 sati.

Po dobrom starom običaju tradicionalna “Trka s tovari” po čemu je Vidova nadaleko poznata na rasporedu je u 19 sati, a nakon toga manifestacija se nastavlja uz plesnu zabavu daleko u noć. U glazbenom djelu programa nastupiti će Grupa Prijatelji i Lidija Bačić.

barkun.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.