Vikend u znaku Festivala istarskih maneštri i Vidove

Vidova 2011Deveti Festival istarskih maneštri i tradicionalna pučka fešta Vidova uz bogat program očekuju vas ovog vikenda u Gračišću. Uvertira za manifestacije je obilježavanje Dana Općine Gračišće koji se obilježava na dan Svetog Vida, zaštitnika župe Gračišće, 15. lipnja ili prvi petak nakon toga.

Dan Općine Gračišće obilježiti će se svečanom sjednicom Općinskog Vijeća koju će uveličati nastupi polaznika Dječjeg vrtića Grozdići i učenika Osnovne škole Vladimira Nazora – područnog odjela Gračišće. Oni će otpjevati pjesmu o Gračišću, autora Milana Milotića.

Dodijeliti će se i općinska priznanja. Načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić otkrio nam je ovogodišnje dobitnike priznanja. Povelja Općine Gračišće ove godine biti će dodijeljena posthumno Antunu Grahu, a trebao bi je preuzeti Msgr. Ivan Milovan, biskup porečko-puljski.

Zahvalnicu Općine Gračišće će dobiti Vladimir Pernić, kao priznanje za vođenje manifestacije i “Zasopimo na organić”. Gospodin Pernić je ujedno i urednik istoimene knjige.

Za dugogodišnji rad u Općini Gračišće zahvalnicu Općine će dobiti Marija Mišon.

Nakon svečane sjednice predstaviti će se knjiga, “Turistički vodič Gračišća”, autora Mirjana Rimanića.

Festival istarskih maneštri započinje u subotu u 14 sati kada počinje kuhanje maneštri. Dok se maneštra budu kuhale, tamo oko 16 sati održati će se promocija knjige “Istarska kuharica”, autorice Vesna Medvedec Buršić. Oko 18 sati počinje kušanje i ocjenjivanje maneštri, a pobjednik će se znati u 20 sati. O pobjedniku će odlučiti žiri u sastavu Franko Lukež, Stanislav Poropat, Vesna Medvedec Buršić i Ivan Mijandrušić. Manifestaciju organizira Općina Gračišće uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije.

Cijena jedne porcije maneštre biti će 10 kuna, a za 35 kuna moći dobiti 5 porcija. Za 60 kuna moći će se dobiti 10 porcija. Tko se natječe i koje sve maneštre možete kušati u subotu pogledajte u nastavku.

Vidova 2011.

Sportski program započinje u subotu oko 17 sati malonogometnim turnirom, koji se nastavlja i u nedjelju zajedno sa boćarskim turnirom, biciklijadom koja započinje u 18 sati.

Svečana sveta misa služiti će se u nedjelju s početkom u 11 sati u crkvi Sv. Vida.

Tradicionalna trka s tovari (utrka s magarcima), atrakcija po čemu je Vidova prepoznatljiva započinje u 19 sati. Zabavni program i plesna zabava uz Koktelse, Sergia Valića i Magnoliju počinje u 20 sati a potrajati će dugo u noć.

Natjecateljski timovi 9. Festivala istarskih maneštri:
1. Konoba Vinja – Maneštra s koromačon
2. KS Gračišče (Slo) – Maneštra s šparogami
3. Zelena Istra – Anisette (maneštra s koromačom)
4. Bistro Pod lipom – Maneštra z bobići
5. Ekipa Vijećnica – Maeštra od povrća
6. Pobežanske pupe (Slo) – Gobova maneštra
7. Hotel Lovac – Maneštra z jačmikon
8. Špolja Feštinsko kraljevstvo – Maneštra z ripon
9. TZ Čavle – Maneštra od mirlina i fažola
10. Gračišćenke – Jota
11. Zbor – Črna maneštra
12. Zaprežićke – Maneštra z gumoljicami
13. Hotel Fontana Buzet – Maneštra z stupanon trukinjon

barkun.hr

1 komentara na “Vikend u znaku Festivala istarskih maneštri i Vidove”

  1. jokono napisao:

    Baš je fora ovo Gračišće u kacioli. palac gore!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.