Vinari slovenskog Krasa ne odustaju od svog terana

2Nažalost, upravo je vino, umjesto da u današnjici bude čimbenik zajedničkog identiteta Istre i Krasa, u najnovije vrijeme poslužilo kao “okidač” jednog sukoba, ili u najmanju ruku nesporazuma. Žalba proizvođača zaštićenog terana s Krasa slovenskom ministarstvu poljoprivrede bila je razlogom odlukama o zabrani prodaje terana iz hrvatske Istre u Sloveniji i Europi. Tko su ljudi koji su takvo što pokrenuli, kakvi su im motivi, je li riječ o nečemu što se možda otelo kontroli? Odgovore na ta pitanja valjalo je potražiti na licu mjesta, na slovenskom Krasu.

Zašto su vinari s Krasa tako “napali” svoje istarske kolege, a naši domaćini, vinari Boris Lisjak iz Dutovlja i Primož Štoka iz Krajne Vasi, tvrde da su im mnogi vinari iz Istre jako dobri prijatelji?

– Rado ćemo sjesti za stol s istarskim vinarima, izjavio nam je Lisjak, ali i dodao: – Većina članova Konzorcija želi da samo mi imamo teran. Na pitanje kako to istarski teran može ugroziti teran s Krasa, Lisjak zaobilazno odgovara: “Tako što vaš nema zaštitu kao što ima naš”. I drugi vinar Primož Štoka govori slično: “Europska unija je odredila da se ime teran ne može ponavljati, i mi od našega terana ne odstupamo”.

– Mi nećemo zaratiti s vama, kako pišu vaše novine. Mi nismo ništa zamutili i mi ćemo se dogovarati, ali neka struka i država obave svoje, neka se dogovore vaš i naš ministar, kaže Štoka, ali malo kasnije dodaje: “Vaši nisu uopće ništa pitali kad su izvezli vaš teran u Sloveniju”. Rekao sam mu da je istarski teran u Sloveniju uvezla slovenska tvrtka, ali on odmahuje rukom: “Njih zanima samo biznis!”

foto i tekst: glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.