Više od 5.700 Istrana protiv izgradnje brane na Slapu Sopot

Više od 5.700 Istrana izjasnilo se protiv izgradnje brane na Slapu Sopot. Članovi Građanske inicijative ‘Zaštitmo Slap Sopot’ izuzetno su zadovoljni brojem potpisa, a tu je puno i potpisa podrške. U prikupljanje potpisa uključio se velik broj građana diljem Istre.

Podsjetimo, mjesec dana su se po Istri prikupljali potpisi protiv izgradnje ‘Retencije Tupaljski potok’ na najpoznatijem istarskom slapu i izletištu – Slap Sopot. U akciju su se dobrovoljno uključili volonteri iz svih krajeva Istre, te čak iz Rijeke i Zagreba i nekih drugih gradova. Potpisi su se prikupljali na manifestacijama, sportskim eventima, na gradskim trgovima, po barovima, trgovinama, turističkim agencijama, na samom Slapu Sopot, po kućama, školama, galerijama….

‘Svi su htjeli dati svoj doprinos u prikupljanju potpisa. Od samog početka nas je zatekao veliki odaziv ljudi različitih profila. Uključili su se studenti, vlasnici obrta i firmi, djelatnici po trgovinama, razni aktivisti drugih organizacija civilnog društva, te mještani. Veliku podršku smo dobili od Građanske inicijative Naš potok iz Pazina, pomogli su nam i članovi Gradske organizacije Orah iz Pule, Zelena Istra, Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga ‘Happy end’ iz Pazina, a uključile su se i Općine Pićan i Gračišće na čijem se području planira izgradnja brane, te mnogi drugi koje je nemoguće sve spomenuti’, rekli su aktivisti i nadodali kako bi voljeli ako uspiju, sve koji su na bilo koji način sudjelovali u akciji okupiti na zajedničkom druženju na Slapu Sopot.

Općina Pićan pred sobom ima još puno posla jer Hrvatske vode, osim na Slapu Sopot planiraju izgradnju još dviju brana, i to u mjestu Pedrovica, te na području Grobnika kod Tupljaka. Obje brane su sporne jer prema predloženom rješenju voda prijeti kućama i obradivim površinama pa mještani tih naselja također negoduju.

Zbog toga su u Općini Pićan za petak, 6. svibnja u 19:30 sati u Pićnu najavili održavanje tribine na kojoj će se predstaviti rezultati dosadašnje akcije za Slap Sopot, te započeti s jednotjednim prikupljanjem potpisa protiv izgradnje Retencija Tupaljski potok na Grobniku i u Pedrovici.

Na Slapu Sopot je najava izgradnje takve brane izazvala najviše reakcija jer se radi o zaštićenom području ‘Značajni krajobraz Gračišće – Pićan’, koje je zaštićeno u sklopu Natura Histrice zbog jedinstvene ljepote krajolika, na kojemu ujedno obitava i strogo zaštićena vrsta Veliki vodenjak, što su upozorili iz Zelene Istre.

I na druge dvije lokacije izgradnje brana reagirala je Općina Pićan na čijem su području brane planirane, te je primjedbu uputila u Istarsku županiju. Do sada se iz Županije nije čuo stav o navedenim projektima, te će biti zanimljivo čuti predstavnika Istarske županije koji bi se trebao pojaviti na tribini u petak.

Iz Građanske inicijative ‘Zaštitimo Slap Sopot’, koji su pokrenuli ovu akciju najavljuju kako će liste s potpisima predati u dvije Općine: Gračišće i Pićan, u Upravni odjel za održivi razvoj, Upravni odjel za turizam, Odsjek za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije, Upravni odjel za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i prirode Republike Hrvatske, Državni zavod za zaštitu prirode, Natura Histricu i po potrebi u druge nadležne institucije.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.