Više od 5000 građana se dobrovoljno upisalo u “Registar izdajnika”, 13 iz Pazina

U online “registar izdajnika” koji je prije dva dana pokrenuo umjetnički kolektiv Skroz kako bi “pomogao” državi da ne troši novce na njegovu objavu, do danas se upisalo više od 5000 “izdajnika”, a jedna od osnivačica kolektiva koji ga je pokrenuo Nora Krstulović ocjenjuje kako je, s obzirom na reakcije javnosti, nadmašio formu te se pretvorio u dokument vremena, zbog čega smatra da bi trebao zauvijek ostati otvoren.

Otvaranje stranice www.registar-izdajnika.org potaknuto je najavom novog ministra branitelja Mije Crnoje da će objaviti registar izdajnika nacionalnih interesa, a u njega se zainteresirani građani dobrovoljno mogu upisati i objasniti zašto su izdajnici.

“Pokrenuli smo ga jer smo smatrali da treba pomoći državi da ne troši novce na tako suludu ideju”, izjavila je u ponedjeljak Hini jedna od osnivačica kolektiva Skroz Nora Krstulović, koja smatra kako je “kratak put od otvaranja registra do sabirnih logora”.

Istaknula je da stranicu ne namjeravaju zatvoriti niti ako Crnoja odustane od svoje namjere. “S obzirom na reakcije javnosti, registar je nadmašio formu te se pretvorio u dokument vremena i trebao bi stalno ostati otvoren”, poručila je.

“Objavit ćemo mi sve registre. Ako se netko ogriješio o zakone RH i ako je izdao nacionalne interese, nema razloga da se ne nađe u registru”, izjavio je i prije stupanja na dužnost novi ministar branitelja. “Svjesni teške gospodarske situacije u kojoj se zemlja nalazi, odlučili smo pomoći ministru, a time i proračunu te registar kreirati sami i to na dobrovoljnoj osnovi. Tako ne samo da smo ubrzali identificiranje izdajnika već smo Ministarstvo i ostale institucije države spasili muke provođenja postupaka javne nabave i ostalih zakonom propisanih gnjavaža”, stoji na stranicama registra.

Registracija je besplatna, a interes za samoprijavljivanje u velikom je porastu.

“Imam bistu druga Tita na radnom stolu”, “Ne znam se prekrižit”, “Nismo raskitili bor 6. siječnja. Još uvijek stoji u dnevnom boravku”, “Zato što smatram da je ekipi iz Alan Forda mjesto u stripu, a ne u hrvatskom Saboru i Vladi. Stvarnost me demantira”, “Jer sam rekao bratu koji je u prvom srednje da odabere etiku umjesto vjeronauka”, “Nisam svećeniku otvorio vrata kada je dolazio na posvetu”, “Smoki mi je draži od kroki kroketa”, “Nisam postojala ’91”, samo su neka od brojnih ironičnih pojašnjenja koje su naveli upisnici.

U registru stoje i upisi pod imenima javnih osoba poput SDP-ovca Peđe Grbina, koji je kao razlog naveo da je “srbočetničko-komunističko-udbaško-partizanski zločinac”, pjevačice Elementala Mirela Priselac Remi, Severine Vučković i legendarnog vođe Azre Branimira Štulića Johnnya (“Ja sam kod kuće isto izdajnik što sam se odmetnuo na svoju stranu. Jesam. Pa šta?”).

Upisalo se i nekoliko njih pod imenom Tomislava Karamarka s porukom” Hvala svima na sudjelovanju, olakšali ste nam posao”, “Ja sam posve čist i nikada nisam ništa prekršio u životu osim par puta. Plus digitalizacija”, “Jer sam bio šef tajnih službi kad je Gotovina lociran na Kanarskom otočju i izručen Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju”.

Skroz je umjetnički kolektiv kojeg su 2005. osnovale redateljica Nora Krstulović i dramaturginja Maja Sviben, a danas uključuje veći broj suradnika iz različitih umjetničkih područja te potpisuje niz predstava i performansa poput “Brutalno, skroz”, “Ponedjeljkom, soba 303”, “Pop, skroz”, “Tamo i natrag”, “Tinta, let i topla voda”, “Opera za tri lipe”, “TV Skroz” i “SKROZ”,  kao i radova u drugim medijima, naročito na internetu. (Hina)

Do sada 13 “izdajnika” iz Pazina

Evo nekih citata pazinaca koji objašnjavaju zašto su izdajnici.

“Nikad nisan osjećala domoljublje, volim puno ljudi neovisno odakle su, koje su boje kože, vjeroispovjesti i koga oni vole. Volim putovati pa čak se i upisujem u registar iz Poljske.” – B.R.

“Otporne misli, otvoreno srce” – I.G.

“Nisam katolik, ne vjerujem u Boga i čvrsto mislim da ne postoji. Nisam domoljub i vjerujem u socijalizam kao sistem. ’91 sam cuclao dudu i nisam: ili na prvoj crti ubijao druga ljudska bića ili iz autobusne fotelje pokrao pola države. Ovo su samo neki od razloga” – G.F.

“Radila sam punu penziju, ne štujem religijske blagdane, bila am u Srbiji više puta, ne idem u crkvu ni oko nje” – R.J.

“Nemam dugu kosu ni bradu pa ne mogu biti ‘čedo’ a i nisam došao iz Kanade da pravim pizze pa ne mogu biti ni ministar obrane.” – G.B.

“Kritičko razmišljanje, smatra da je sekularizacija države esencijalna, nije glasao za HDZ ni za SDP, ne interesira ga gdje je ko bio 1991′ već razmišlja o problemima hrvatskog društva umjesto o prošlosti.” – A.I.

“Djevojka mi je Ruskinja pravoslavka.” – Z.K.

“Maloljetnik sa željom iseljavanja iz ove jadne državice u kojoj većina mladih podržava gospona Mijeka i registar izdajnika. Btw Peđa Grbin mi je 4 koljeno, još jedan razlog da se predam državi.”

Slažete li se sa sugrađanima koji su se sami upisali u registar izdajnika?


 • Da, u potpunosti (63%, 32 Glasova)
 • Ne, to je glupo što pišu (37%, 19 Glasova)

Ukupno glasova: 51

3 komentara na “Više od 5000 građana se dobrovoljno upisalo u “Registar izdajnika”, 13 iz Pazina”

 1. izdajnik napisao:

  fali 3. opcija – glupo mi je da se ipazin bavi s tin

 2. Anto Mikić napisao:

  Dobrovoljno se prijavljujem kao izdajnik. Nisam glasao za HDZ i nisam pluvao po Titi.

 3. . napisao:

  Pazin dobio službu kontroliranja svojih građana koji se usude misliti a i reći. Je li to početak neke nove inkvizicije? Btw, nije 13 već više.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.