Višnjan: AstroFest 2008

img_9572.jpgTuristička zajednica Općine Višnjan, u suradnji s Općinom Višnjan, Astronomskim društvom Višnjan te Znanstveno-edukacijskim centrom Višnjan pod vodstvom prof. Korada Korlevića, pozivaju vas na AstroFest 2008 koji se odvija u Višnjanu u razdoblju od 21. do 22. lipnja 2008. godine.

Zaljubljenici u nebo i zvijezde te astronomi amateri, već dugi niz godina 21. lipnja u Višnjanu organiziraju AstroFest. Na samom početku manifestacija je bila zatvorenog tipa i odvijala se u dvorištu člana Višnjanskog astronomskog društva gdje se obilježavao ljetni solsticij, a između ostalog, odabiralo se najbolje crno i najbolje bijelo vino koje su posjetitelji donosili sa sobom.

Na ljetni se solsticij obilježava najkraća noć u godini, specifična po tome što se te noći dodiruju, prema mitskim legendama, svijet realnog i nadrealnog, susreću vile i vilenjaci. Zaseban je doživljaj otpratiti Sunce, te izlazak njegovih prvih zraka dočekati bubnjevima.

Od pamtivijeka je čovjek slavio Sunce, simbol života, stoga, u mnogim kulturama sjeverne hemisfere ljetni je solsticij praznik. U zapadnim i sjevernim dijelovima Europe naziva se i Midsummerom, polovinom ljeta, obzirom da li pada negdje oko polovine vegetacijskog perioda većine poljoprivrednih kultura.
20060621_tican_s_solstice_01.jpgTo je doba kada se zaboravljaju snjegovi i hladnoća, a hrane i ljekovitog bilja ima u izobilju. Upravo je to doba, između sjetve i žetve, tradicionalno vrijeme vjenčanja.

Kako se dan ljetnog solsticija u svijetu obilježava na različite načine, željelo se stvoriti jedinstvenu manifestaciju u Višnjanu koja će, po mnogočemu, biti drugačija od ostalih. Kako je Općine Višnjan, osim po astronomiji i prof. Korleviću, poznata i po proizvodnji kvalitetnih vina, maslinovog ulja, meda, rakije, biske, medice, biljnih čajeva i suvenira, Turistička je zajednica Općine Višnjan spojila sve te višnjanske atribute i stvorila jedinstveni događaj u svijetu.

img_9616.jpgimg_9758.jpgUpravo AstroFestom Višnjan dobiva potpuno novo lice uz pomoć kojeg može graditi brand te postati prepoznatljiva turistička destinacije u kontinentalnom dijelu primorske Hrvatske.

20060621_tican_s_solstice_17.jpgGlavne aktivnosti na AstroFestu, tijekom ljetnog solsticija (21.-22. lipnja), podijeljene su na dvije lokacije:

21. lipnja – lokacija Tićan – obilježavanje ljetnog solsticija:

· festival alternativne, duhovne, tribal odnosno New Age glazbe (nastup grupe Putokazi, Cirkus, Afion, Trans LocoMOTIVE, Dubravko Lapaine svirač Diregedoo-a, Full Moon bubnjari iz Rovinja, DJ Swift)
· revija New Age nakita – ručni radovi
· revija New age odječe – ručni radovi
· praćenje zalaska Sunca i doček zore sa bubnjevima
· promatranje zvijezda teleskopom
· plesni programi i igre s vatrom (Mimogna – žongliranje sa različitim rekvizitima)
· street-art zabavljači, baletni nastupi (Udruga mladih Poreč)

22. lipnja – lokacija Trg Starogradske jezgre Višnjan – 3. izložba vina:

· izložba i natjecanje u kvaliteti vina – odabir Astrovina, Zvjezdanog vina i vina publike
· izložba profesionalnih slika Mirka Zrinšćaka
· izložba knjiga
· izložba teleskopa popraćena stručnim tematskim predavanjima prof. Korada Korlevića
· kulturno – umjetnički program (nastup Klape Kamik iz Kostrene)
· izložba domaćih proizvođača sa područja Općine Višnjan: maslinovo ulje, lavanda, med, čajevi, medica, biska, suveniri.

www.astrofestival.com

2 komentara na “Višnjan: AstroFest 2008”

 1. Niraksob napisao:

  Kad bi bija svin ono ča ni, bi svi slavili ove dane.
  Pensan ovako:
  21.6. sedan dan fešta za cilu državu Hrvacku, ili almeno za Vicedržavu Istru s Đovaninon na čelu. Fešta bi se zvala “Fešta izlazećeg sunca” ili tako niča slično, neka si slavi ki ča će.

  23.9. sedan dan fešta za cilu državu Hrvacku, ili almeno za Vicedržavu Istru s Đovaninon na čelu. Fešta bi se zvala “Fešta zalazećeg sunca” ili tako niča slično, neka si slavi ki ča će.

  Samo bi te dvi fešte bile u našoj državi (za početak), a još boje u cilen svitu.

  To je ukupno, suma sumarum 14 dan državne fešte. I gotovo. Nič već. Nikakovi državni blagdani već. Stop. Ni crkvenih ni državnih. Neka si svaki slavi koje će u tih 14 dan.

  Niraksob Helios

 2. Liber Augustus napisao:

  Svaka čast Suncu.

  A na Mjesec nitko ne misli.

  I on morao imati barem svojih 7 dana svečanosti.

  Mjesecu pristaje bolje ime Luna koje je ženskoga roda.

  Bilo je čak jedno božanstvo kod Sumerana ili slično koje se zvalo Ishtar tj. Ištar po kome je Istra dobila ime svoje., a Histri nisu indoeurospki narod …

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.