Vjenčanje partnerica u Pazinu, ubrzo u Puli i Rovinju

2Nakon što je početkom rujna u Zagrebu sklopljen prvi istospolni brak između dvojice muškaraca, i to samo mjesec dana od stupanja na snagu novog Zakona o životnom partnerstvu, prva istospolna vjenčanja ubrzo su krenula i u Istri. Tako iz Ureda državne uprave Istarske županije doznajemo da je prvo životno partnerstvo nedavno sklopljeno na području Matičnog ureda u Pazinu, a sklopile su ga dvije partnerice.

Muško vjenčanje u Puli

Novo istospolno vjenčanje uskoro će se dogoditi i u Puli, a kako doznajemo, svoju će vezu ozakoniti jedan muški par. Vjenčanje se sprema i u Rovinju jer zahtjev tamošnjem Matičnom uredu predale su dvije partnerice. Kratak period od stupanja na snagu novog zakona, već jedno istarsko gay vjenčanje i dva planirana u tako kratkom periodu, samo potvrđuju da su i LGTB osobe u Istri s nestrpljenjem dočekale da konačnu počnu uživati sva prava kao i ostali građani, a koja su im sada regulirana zakonom.

Koordinator Zagreb Pridea Marko Jurčić smatra da se u Istri, koja je tvrdi, jedna od najtolerantnijih dijelova Hrvatske, što se pokazalo i na referendumu o braku, mogu vrlo brzo očekivati novi zahtjevi za sklapanje životnog partnerstva. Na pitanja koja je osnovna razlika između braka, Jurčić pojašnjava da je Zakon o životnom partnerstvu definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola te dodaje da su od sada brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život.

– Razlika između braka i životnog partnerstva je u tome što je sada brak i Ustavom definiran kao zajednica muškarca i žene, a životno partnerstvo je obiteljska zajednica osoba istoga spola. Razlika je prisutna i kod rastave jer životno je partnerstvo lakše raskinuti ako se partneri dogovore i prije same rastave ne moraju na sud već je dovoljno to obaviti kod matičara. Tu je i pravo na usvajanje, odnosno zajedničko usvajanje što u zakonu o životnom partnerstvu nije regulirano.

Ako istospolni par ima vlastito dijete što je često kod ženskih partnerica od kojih je jedna majka djeteta, njena partnerica može od suda zatražiti definiranje partnerske skrbi i ona može biti partner skrbnik, pojašnjava Jurčić.

Po njegovim riječima, od kada je zakon stupio na snagu, konstanto pristižu novi zahtjevi za vjenčanja diljem Hrvatske.

– Životno partnerstvo mogu sklapati i stranci u Republici Hrvatskoj, dok recimo u Italiji to ne mogu, pa ćemo možda imati situaciju da će netko iz Italije doći u Istru sklopiti životno partnerstvo, i to će im vrijediti u cijeloj EU, kazao je Jurčić i zaključio da je donošenje zakona veliki korak naprijed za ljudska prava u Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji.

Izuzetak posvajanje djece

Sklapanjem životnog partnerstva svi gay parovi u Hrvatskoj imaju ista prava kao i muškarac i žena u braku, osim onog na posvajanje djece. Osim što se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osobama i njihovim obiteljima, njime se ostvaruju i preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova.

Osim toga ovo dugo čekano zakonsko priznanje jasno poručuje da su sve obitelji jednake i zaslužuju živjeti sigurno i sretno te da je ljudsko dostojanstvo, neovisno o nečijoj spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu neotuđivo, poručuju iz udruge Zagreb Pride.

glasistre.hr

1 komentar na “Vjenčanje partnerica u Pazinu, ubrzo u Puli i Rovinju”

  1. anarchy napisao:

    Čestitke, od srca vam želim puno sreće! Bravo

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.