Vlada protiv Pule kao sjedišta županije

vlada1.jpgVlada je dala negativno mišljenje na inicijativu pulskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Borisa Miletića da Pula, umjesto Pazina, postane administrativno središte Istarske županije. Negativan odgovor Vlade potvrdio nam je i Miletić, naglasivši da u dopisu nema konkretnih razloga, već je Vlada generalizirajući odgovorila da treba u budućem ustroju općina i gradova gledati problem kao cjelinu.

“I dalje ću se zalagati za tu inicijativu i ispravljanje nepravde prema Puli. Vidjeti ću što drugi zastupnici misle o tom pitanju”, rekao je Miletić upozorivši na puno veći problem.

“Više me brine što u proračunu za 2010. nisu planirana sredstva za izgradnju OŠ Veli Vrh. Ne razumijem kako proračun planira novac za raznorazne programe po cijeloj državi, a izgorjela škola i djeca koja ju pohađaju ga ne mogu dobiti. Čini mi se da je jedini problem što je ta škola u Puli, jer da je primjerice u Zadru bile bi izgrađene dvije nove škole”, istaknuo je pulski gradonačelnik, koji je uputio premijerki Jadranki Kosor zahtjev za razgovor o toj temi. (G. ROJNIĆ)

www.glasistre.hr

23 komentara na “Vlada protiv Pule kao sjedišta županije”

 1. oladjuvon napisao:

  očekivano, a ča bi bilo drukčije za pazin i da je bilo obrnuto? Pazinu ne treba još jedna gradska zgrada koju će dat županiji da tamo dođe dva tri zaposlenika iz pule. Radi se samo o ponosu koji je ionako prodan negdje oko 93… Treba podignut “mrtvi kapital”, npr. kompleks pazinke koji je (dobrim dijelom) u rukama hrv. fonda za privatizaciju, a koji godinama stoji u pat-zoni, dok se istovremeno ulaže u poduzetničke zone… No, tu treba organizirana ekipa u par godina da riješi mnoge gordijeve čvorove

 2. d napisao:

  Kakve veze mi izgradnja škola u Puli s administrativnim središtem županije? Ko da bi Pazin dobio pare da se to u njemu desilo. Ionako je cijela Istra Lijepoj našoj zadnja rupa na svirali.

 3. 18godina napisao:

  svaka čast Vladi na ovoj odluci, jedna od rijetkih pametnih koju su donijeli od kada su došli na vlast…
  samo apeliram gradsko poglavarstvo da se malo trgne i da počne vodit pazin ka razvitku, jer mnogi moji vršnjaci, a i nešto stariji razmišljaju da se maknu iz Pazina, jer u njemu ne vide svoju budućnost. problem je u tome što takvo mišljenje imaju ponajprije mladi visoko obrazovani kadar, koji nema mogućnost zapošljavanja u pazinu te užoj okolici,… dio krivnje treba prepisat fondu za privatizaciju koji je obavio katastrofalan posao pri takozvanoj privatizaciji pazinke,… a uzrok se dobro vidi danas, ogromne poslovne hale koje danas zijape prazne,…
  također apeliram da grad dobije malo na živosti,… ne treba mnogo samo malo da se trgne, jer je žalosno gledat pusti grad pogotovo u posljepodnevnim satima,…
  izgradite malo sportsko-rekreacijskih sadržaja, da se mladi imaju di okupljat i upražnjavat svoje slobodno vrijeme, a ne da vrijeme provode u kafićima, u kojima se ne može ni disat od dima….
  i nemoj te samo molim vas čekat da program “Lakota” bude gotov, jer do onda mnogi mladi visokoobrazovani Pazinjani i Pazinjanke potražit će svoje prebivališe u ostalim perspektivnijim gradovima RH.
  uzmite si samo kao primjer grad Varaždin, i koliko se je on unaprijedio u zadnjih godina, i od grada “Baroka” posato centar informatike u RH…

  1. tomcub napisao:

   Postoji i “druga strana medalje”, zamisli fiktivnog investitora koji u npr. Pazinci koju navodiš želi otvoriti neku visokotehnološku proizvodnju, ne treba mu manualna radna snaga, jer je cijela proizvodnja robotizirana, nego ovako nekako, treba mu 20 inženjera elektrotehnike, 20 inženjera strojarstva, 20 inženjera računarstva i 10 manualnih radnika sa dovoljno srednjom školom, i gdje će on u Pazinu naći toliko inženjera, nigdje, nema ih, a u Varaždinu ih recimo ima. Možeš sada reći pa naći će ih u Puli, Rijeci, ok, ali onda može i takvu firmu napraviti u Puli ili Rijeci, jeftinije je nego plaćati putne troškove.

  2. dandjelo napisao:

   javi se u klub mladih pazin u prostorije u vojarni. Treba im odgovornih mladih koji bi preuzeli inicijativu

   1. a_ja napisao:

    Da, samo to zahtjeva određeni angažman, veći od tipkanja s 4 prsta po kompjuteru! Tvoji zahtjevi su NEREALNI! :-)

   2. aaa napisao:

    ne vjerujen da trenutno vodstvo kluba mladih dobiva lovu od grada da bi nasli odgovorne mlade koji bi preuzeli inicjativu?!? oni su trenutno tamo, i oni neka preuzmu inicjativu!! iskreno neznan ni zasto se to zove klub mladih.. mislin da se taj klub mladih previse bavi samo odredjenom skupinom mladih. da se organiziraju samo odredjena vrsta dogadjanja koja ipak veliku vecinu mladih ne zanima. primjeri su razni (skoro uvijek) punk ili slicni koncerti, vaterpolo turniri, marsevi itd.. slazen se, treba bit i toga! ali ja san siguran da se organizira jedan dobar kosarkaski ili malonogometni turnir, da bi bilo vise mladih tamo nego na svim ti dogadjajima skupa. i jos jedna stvar (dosta bitna), na takvim turnirima 100% nebi bilo nikakvih vrsta droga (ca se ne more rec za ove druge “dogadjaje”) ili pijanstva kao ca ni cjena organiziranja tako necega nebi bila veca od cjene organiziranje nekog koncerta npr.. i nemojte sad pocet govorit, lako tako, pokreni sam, ovo-ono.. ne! necu ja pokrenut! (iskreno, stvarno neman vremena za to, inace bin) vi, tj klub mladih dobiva lovu od grada za to! to im je “posao”.. ako ne mogu neka kazu gradu da nisu sposobni za to, ili da su sposobni organizirat samo odredjenu vrstu dogadjaja (koji ipak ne zanima vecinu mladih) pa samim time mogu (ili moraju)dobit i manje love od grada..

    1. toni napisao:

     Koliko znam Klub mladih je organizirao i malonogometni turnir (gdje su između ostalih nastupili i vatrogasci, pripadnici HV-a, nekih firmi itd.), Županijsko prvenstvo u penjanju, koncert i izložbu fotografija za Dan županije ove godine u rujnu. Ali, zašto bi se oni bavili s organiziranjem malonogometnih i košarkaških turnira pokraj toliko sportskih klubova koji se time bave?! S druge strane ako nemaš vremena za nešto pokrenut nemoj se ni bunit. Kao da samo ti delaš, i drugi delaju i nije im Klub mladih “posao” od kojeg žive, pa svejedno nađu vremena za nešto napravit. A neka velika lova koju “dobivaju od Grada” o kojoj pričaš je samo u tvojoj glavi. Dosada nikad nitko nije dobio nikakav honorar za sve akcije kluba mladih jer su one odrađene volonterski. Isto vrijedi i za vaterpolo turnire.

     1. aaa napisao:

      ok. za nikakav malonogometni turnir ja neznan da je organiziran (cak misin da i znan na koji turnir mislis, ali organizacija tog turnira nema veze sa kubom mladih). a neznan ni kakve veze imaju vatrogasci, hv, neke firme itd imaju veze sa mladima??? najprije mi to objasni. ( i dali se je na taj turnir moga prijavit bilo ki ili samo pozvani?) pitas se zasto bi klub mladih organizira malonogometne i kosarkaske turnire kad postoje toliko sportskih klubova a ne pitas se zasto taj isti klub mladih organizira zupanijsko prvenstvo u penjanju kad postoje i klubovi (pa cak i savezi) za penjanje – i to cak i u pazinu. (zanimljivo – i oni dobivaju lovu od grada, pa predpostavljan da i oni tu lovu trose za organiziranje tog istog prvenstva..) a to ako neman vremena za nesto pokrenut, zasto bi me trebalo sprijecit da se bunim?!? koje je to sad pravilo?? grad dobiva novce i od mene (kako god mali da bili) i iman se pravo bunit ako mislin da grad trosi lose te novce!! dalje, ja neman vremena i ok, a ovi koji nadju vremena, super! jos bolje. jedino si ja postavljan pitanje dali bi nasli vremena i onda kad od grada nebi dobili nista.. i nikad ja nisan reka da je neka velika lova u pitanju ali nema veze, ako mislin da su ti novci slabo potroseni, iman se pravo bunit!

    2. dobar_jutro_aaa napisao:

     Ako nisi voljan radit (a to i sam priznaješ) onda molim te začepi.
     Ne valjaju ti koncerti, ne valjaju vaterpolo turniri, ne valjaju marševi, ne valjaju … ti biš ovo, ti bi ono, ti si jedno razmaženo derište, evo ča si.
     Btw kad bi znao koliko su ljudi u KM pazin odradili volonterskih sati ne biš imao obraza (valjda ne biš) govoriti o nekakvoj lovi od grada. Što se dobilo, bilo je namjenski, a čak se vraćao novac Gradu koji je ostao od jedne manifestacije. Pošteno?! O kojoj lovi govorimo? više dobije udruga obožavatelja ptica prepelica. Mislim odnos Grada je fer, ali udruga je sve napravila za što je dobila šolde, a i puno više od toga (da sad ne nabrajam) tako da bilo kakvo prozivanje ne dolazi obzir.
     Naprotiv, KM Pazin trebao bi bit svijetli primjer Grada Pazina. Dakako, tu je (vječni) problem premalog uključivanja mladih s inicijativom, ali i s ovom sadašnjom ekipom se dosta napravilo, i još će se. u KM Pazin bi sigurno voljeli da se u njega uključe i takvi kao što si ti.
     Ali ti to nećeš napravit, jer si tipično gunđalo, lijena i nazahvalna kukavica i neznalica.

 4. 18godina napisao:

  hm hm tomcub,…
  vjerojatno takva firma ako ima neki plan otvorit takav pogon u pazinu, će stipendirat cijelu jednu generaciju maturanata koji završavaju u pazinu tehničara za elektroniku, stipendirat će već postojeće pazinjane koji su na tom fakultetu i osigurat im radno mijesto nakon završenog faksa,… ajd mi samo molin te ki samo danas nebi potpisa da nakon završene 4-godišnje škole dobije stipendiju za faks, nakon faksa sigurno delo,… i još ta firma more u suglasnosti s gradom pazinom i npr, “učka konzaltigom”, ili “vladimiron gortanom” napravit jednu stambenu zgradu koja će bit namjenjena upravo tim mladim visokoobrazovanim ljudima,…
  ti nebiš???
  a to ča navodiš da gi nema, vjerojatno je razlog taj ča in je ista ta “fiktivna” firma ponudila uvijete gore navedene u nekemu drugemu gradu…

  1. tomcub napisao:

   “ako ima neki plan otvorit takav pogon u pazinu”

   kapital, jer iza svega mora stajati kapital, nema unaprijed ideju gdje će nešto pokrenuti, osim u rijetkim slučajevima kad se nađe neki dobročinitelj pa želi pomoći svom rodnom kraju i to učini unatoč većim troškovima,

   kapital ide tamo gdje će najbolje proći, gdje su mu troškovi najmanji i tako period povrata uloženog što manji, radi se o mnogo faktora, jedan od faktora je i dostupnost potrebne radne snage, opet ponavljam, zašto bi ta fiktivna firma stipendirala svu silu pazinjana ako joj je to trošak, a u npr. Varaždinu dođe do istog kadra bez troška

   1. aaa napisao:

    ma logika ti ne valja bas.. zasto bi onda neki uopce isa otvarat neko takvo poduzece u varazdinu ako u zagrebu ima jos vise skolovanih kadrova? kao ca si i sam napisa, ima tu puno faktora… a i pazin i varazdin nisu iste velicine, tako da su ustvari neusporedivi.usporedivi su npr pazin i zminj. e sada, neda mi se trazit po netu, ali provaj ti pa nadji koje uvjete daje zminj potencenjalnim novim ulagacima a koje pazin?? mozda se i iznenadis..

    1. 18godina napisao:

     pa glavni cilj vlade je podjednako razvijati sve dijelove Hrvatske… mislin pa onda prema tvojem mišljenju svi bi se trebali odselit u zagreb, i napravit potpunu centralizaciju rh,… uzmi samo pimjere iz povijesti i utjecaja centralizacije(beograda, beča,…) i kakve posljedice je u tom trenutku to ostavljalo na hrvatsku.
     pa sad bi se onda dalo rapravljat o tvojoj i mojoj logici,… ako se već želiš spuštat tako nisko…

     1. aaa napisao:

      kao prvo, nisan ja za centralizaciju!! upravo suprotno! ja san ca ca vecu autonomiju istre, skoro pa na granici neovisnosti… drugo, ova vlada je nesposobna za bilo ca, tako da je njoj ustvari jedini interes da se obogate pojedinci u toj vladi i oko nje.. dalje, slicno mislin i za ove koji su na vlasti tu lokalno.. dalje, primjeri beca i beograda (tj vjerojatno mislis na austrougarsku i jugoslaviju) kao izrazito centraliziranih drzava i nisu potpuno tocni.. a i uopce ne mislin da je to spustanje nisko, to je obican razgovor. ti imas neke svoje argumente za svoje teze, ja iman svoje i to je to.. druga je stvar to da ja mislin da iman jace argumente.. ;-)

 5. aaa napisao:

  razumis, ljudi pocnu vrijedjat kad nemaju ca drugo pametno za rec.. a to si ti bas i napravi.. nema veze. sad cu ti jos jednom pokusat objasnit a ako budes i dalje vrijedja necu vise sa tobon..
  nisan ja reka da ti koncerti, dogadjaji marsevi itd ne valjaju.. ja san samo reka da to privlaci relativno uski krug mladih u pazinu. ja mislin da se organizacija ili pokret ili skupina ili ca vec ste koja se zove “klub mladih pazina” mora “brinut” o svim mladima u gradu. tj potrudit se ponudit sadrzaje koji ce bit zanimljivi najsirem krugu mladih u pazinu. zato san ja spomenu kosarku i nogomet. to su neosporivo 2 najvise pracena sporta na ovim prostorima. samo zato! a slazen se da treba bit i drugih stvari. razlicitih koncerta i manifestacija. a ca se tice volontiranja, svaka cast! bilo i je i priznajem to. a ca se tice love.. tu je bar jednostavno. kazi koliko dobivate od grada, i koliko potrosite na ca, sve crno na bjelo i nema problema. a tako neznan (ja, a ni vecina ostalih) ni koliko dobivate a pogotovo na ca trosite!

  1. PufPant napisao:

   I Bad Taste pred kraj svog postojanja je ima iste probleme kao ove koje ti navodiš: okrenutost samo određenoj skupini mladih.

   I istina je, oko Bad Taste-a tada, kao i oko KMP se vrte “slični ljudi”, “pankeri” kako bi većina rekla. I ti pankeri delaju i organiziraju ono ča njih zanima i o čemu nešto znaju. Neće organizirat košarkaški turnir ako nikega od njih ne zanima košarka..

   Problem je u temu ča se ostali mladi, dakle “nepankeri” ne okupljaju skoro nigdje, pa ni u KMP, na taj način da bi nešto organizirali. Su malo tromi, bimo rekli.

   Pa daj kad si već zabrija, organiziraj ti malo te “šminkere” da daju balans “pankerima” ovog grada, pa će sve bit okej.

 6. p napisao:

  ovako…ja mislim da se u ovom gradu ne treba radit ništa!!! nek se kompletni proračun podijeli svim građanima, sto kuna svakom i nek si svatko kupi bocu rakije i nek se napije i nek bar jedan da u godini ne sere kako mu ovaj grad nije ništa dao!!!vaterpolo-ne valja.nogomet-ne valja.marš-ne valja. koncerti-ne valjaju. uređenje trga-ne valja.uređenje parka-ne valja. kružni tok- ne valja……..
  jedina stvar koja valja u gradu je pazinska jama-bacite se svi zajedno u nju kad Vam je tako loše!!!!!!!!!

 7. 18godina napisao:

  samo još jedan primjer i angažiranosti gradova u RH. u Gospić položen kamen temeljac za izgradnju POS-ovih stanova… mislite da pazin iako je veličinom i brojem stanovništa manji od gospića, nije u mogućnosti angažirati se i u dogovoru sa njima i u pazinu naravit stambenu zgradu iz programa društveno poticajne stanogranje… barem mislim da pazin i ima dovoljno prostora za gradnju, samo je pitanje urbanizacije istog… i važno je napomenuti da su ti stanovi namijenjeni upravo mladim obiteljima, koji si ne mogu priuštit stanove po standardnim cijenama, pa je cijena od oko 870€ po kvadratu sasvim prihvatljiva cijena za tu ciljanu skupinu ljudi, usporedite samo cijenu nove poslovno-stambene zgrade na starom pazinu od oko 1750€ i ovih stanova. uzimam taj za primjer jer je to novogradnja,…
  i rado bi se odazvao pozivu “dandjelo” i učlanio se u društvo mladih pazin,… iako ga slabo poznajem, moram se složit sa komentarima, al čisto kao dobronamjerna kritika, da se to isto društvo šta se tiče koncerata uglavnom opredjeljuje za koncerte punk i drum&bass grupa. pa tako da bi se moglo ponekad u nekom prostoru održat jedan koncert malo poznatijih hrvatskih d.j-eva techno i house scene…
  uzmite si samo primjer kukurika i koliko ljudi svaku subotu pohodi taj klub kako bi se naslušalo dobre clubbing house muzike.
  također mislim da bi se udruga mladih trebala više uključit u organizaciju glavne pazinske pučke fešte “RIM”, ali govorim nisam dovoljno upućen da bi mogao govoriti o tome…
  a što se tiče organizacije sportskih manifestacija, sportski klubovi u gradu pazinu, zaduženi su za organizaciju službenih i profesionalnih sportskih utakmica, dok bi društvo mladih uz pomoć grada pazina kao gl. sponzora i ostalih, trebalo organizirati amaterske sportske manifastacije kojima bi cilj bilo druženje, i čisto ubijanje dosade i svakodnevne monotomije grada pazina.

 8. x napisao:

  18 let je premalo za bilo ča. Počekaj malo pa će te život već navadit kako se stvari odvijaju, pa će ti forši bit jasno ono ča je tomcub napisa. A dok čekaš tu životnu školu moga biš pročitat i kakovu pametnu knjigu. Škužaj ali s obzirom na sve gore navedeno (nogomet,košarka i tehno muzika ) moran donest jedan ubrzani zaključak da nisi baš tip od libri i aktivizma.

  1. 18godina napisao:

   sorry stari, al u svojen pisanju nisan nigder spominja nogomet ni košarku,…
   nisan jedan od onih koji svakodnevno visi po kladionicama, i provodi sate ispred tv gledajući nogometne utakmice, košarkaške još manje,…
   govorija san o razvitku sporta u pazinu općenito, a pri tome mislin da treba minimalno još jedan teniski teren, šetačke i biciklističkih staza nema, barem nisu označene, vanjski odbojkaški tereni ne postoje, stolovi za stoli tenis nema, toliko priželjkivani bazen nije ni u planu izgradnje, dvorana za srednju školu da i ne govorim,…
   a ča se tiče mojeg izbora muzike to neću ni komentirat jer smatran da je uistinu suvišno…

 9. Galja napisao:

  U svakom slučaju moćno-opis staze! :) Možeš tako opisati s 3 rečenice svaku cestu ili šumski pu ti reć da je to staza. :)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.