Vladimir Gortan svojim dioničarima podijelio milijun kuna

milan_damijanic.jpgProšlog je tjedna pazinska tvrtka “Vladimir Gortan” donijela odluku o raspodjeli lanjske dobiti. Dio će podijeliti dioničarima (219.160 kuna), čime su dospjeli do iznosa većeg od milijun kuna za dividende podijeljene u proteklih šest godina. Preostalo su uknjižili u zadržanu dobit, čime je ta stavka narasla iznad milijun kuna. Koja je tajna uspjeha toga građevinskog poduzeća? Predsjednik Uprave Milan Damijanić veli da su to prije svega njihove reference te potpuna tehnička, kadrovska i financijska osposobljenost.


“Uz to”, dodaje član Uprave Elvis Kliman, “imamo sve potrebne certifi kate”. – Navikli smo vječito plivati u teškim uvjetima, skromno živjeti i stalno raditi. Usto, nismo se izložili prevelikom riziku kao građevinari na priobalju. Naše smo poslovanje podijelili na tri dijela i ciljamo da se prema svakom od njih jednako izložimo, ne bismo li na taj način amortizirali cikluse krize koji se javljaju na pojedinim tržištima. Idealno bi bilo kad bismo trećinu usmjerili na poslove u javnoj nabavi, trećinu za tržišnu izgradnju, a preostalo na poslove za poznatog kupca.

Prije krize građevinarstvo je vukla tržišna izgradnja, a sada su ti poslovi upropastili one koji su se tome previše izložili, objašnjava Damijanić. Kliman dodaje da su drugi građevinari proteklih godina upregnuli svu snagu u gradnju novih stanova za tržište, koje sada ne uspijevaju prodati. – Mi smo se u “Gortanu” vodili politikom da krećemo u izgradnju novih stanova nakon što prodamo sve ili dio onih koje samo ranije izgradili. Takvom konzervativnom politikom štitimo postojeća radna mjesta, pojasnio nam je Kliman.

No, analizom njihovih financijskih izvješća vidljivo je da im se stalno smanjuje broj zaposlenih. U izvješću za 2008. piše da su imali 67 radnika. Lani se taj broj smanjio za dodatnih pet, a ove godine za još dva, ali su zaposlili jednog. Damijanić veli da je tome razlog brži rast broja zahtjeva za umirovljenje postojećih radnika od potrebe za zapošljavanjem novih. Dodaje da im je danas najveći problem naći nove radnike. – Pritom mislim na građevinske radnike, odnosno zidare, tesare, armirače, bravare… Problem nije od jučer, on postoji već 20 godina. Toliko dugo građevinske srednje škole upisuje vrlo mali broj učenika, mišljenja je čelni čovjek “Gortana”. Upitan što je razlog tome odgovara da u Istri već dugi niz godina učenici preferiraju poslove u turizmu i ugostiteljstvu, ali ne i u građevinarstvu.- Naš je posao poput tvornice pod otvorenim nebom. Ili je kiša ili pak sunce. Zna biti pretoplo ili prehladno. Mnogi nisu spremni raditi u takvim uvjetima. Zbog toga smo radnu snagu potražili kod kooperanata, objasnio nam je Damijanić, koji je na vodećoj poziciji u fi rmi već 23 godine, a nedavno je navršio 35. obljetnicu otkako je zaposlen u “Vladimiru Gortanu”. Naveo je da je nemoguće da tvrtka ikad više broji 460-470 radnika, koliko su ih zapošljavali početkom 1980-ih godina.
– Tada je bilo više posla, a mnogi poslovi koji se danas rade strojevima i kompjutorima obavljali su se ručno, ljudskom snagom. Imali smo menze, kojih više nemamo, bili smo prisutni i izvan Istre, a danas više nismo, naveo je predsjednik Uprave.

Na pitanje zašto su se ograničili samo na tržište jedne županije odgovara da na Poluotoku imaju resurse i infrastrukturu, što ih čini konkurentnima. Upitali smo ga i koliko iznose prosječne plaće u njihovoj tvrtki. Odgovorio je da su na razini prosječnih plaća u Hrvatskoj i da ih isplaćuju uredno te da ih nisu smanjili u vrijeme krize. Govoreći o budućnosti “Vladimira Gortana” poželio je da nastave poslovati pozitivno i da plaće radnika zapravo budu – prave plaće!

Najveći poslovi na kojima su angažirani

S Ministarstvom prosvjete ugovorili su obnovu Osnovne škole Veruda. Posao je vrijedan 12,5 milijuna kuna i to im je najvrjedniji pojedinačni ugovor. Vredniji posao, težak čak 25-26 milijuna kuna, izgradnja je naplatnih i komandnih kućica. No, on je raspršen na čitavu Istru, zapravo na čitav Istarski ipsilon gdje takve objekte grade. Posao je to koji su dobili kao partneri Istarske autoceste. Rekonstrukcija i dogradnja zgrada zajednica Talijana u Taru i Rovinju posao je koji su dobili od tršćanskog sveučilišta, a vrijedan je 4,5 milijuna kuna.

Istovremeno je tvrtka angažirana na nizu drugih manjih poslova u visoko i niskogradnji, a za nekoliko dana počet će rekonstrukciju mosta u valbandonskom portiću.

Na čekanju višestambena zgrada u centru Pazina

Nedavno je pazinski GUP izmijenjen u dijelu koji se tiče buduće namjene zemljišta na kojem se sada nalazi sjedište “Vladimira Gortana”. Umjesto ugostiteljsko-turističke namjene (hotel) sada je to područje pod mješovitom, pretežito stambenom namjenom (višestambeni objekt). Upitan kad će realizirati taj projekt Damijanić odgovara – onda kad tržište bude imalo interesa za takvu gradnju. Pojasnio nam je da bi se na tom prostoru izgradio objekt od 6.000 četvornih metara, za čiju je realizaciju potrebno investirati 50-ak milijuna eura, kojih tvrtka sada nema.

Glas Istre

1 komentara na “Vladimir Gortan svojim dioničarima podijelio milijun kuna”

  1. gargamel napisao:

    bolje neka zaposle pazinjane nego da si međusobno premeću lovu iz žepa u žep… da nema onih koji bi delali, bljak!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.