Vlak ponovno na trasi Parenzane

2Od subote turistička ponuda Istre bit će bogatija za jedan novi doživljaj, Parenzana Train – odnosno laganu vožnju turističkim vlakićem od Vižinade do Motovuna i obrnuto duž trase nekadašnje uskotračne željeznice. Pitoreskni krajolici, dojmljive vedute gradića, dašak povijesti kroz tunele i viadukte Parenzane… do sada je ovaj doživljaj bio dostupan uglavnom onima koji se bave sportom, biciklizmom ili pješačenjem.

Od sada svi, bez obzira na dob i kondiciju, uključujući djecu i invalide, u vlakiću imaju doživljaj najbliži putnicima nekadašnje željeznice. Priliku da prvi isprobaju čari ove vožnje dobili su jučer novinari i turistički djelatnici iz Istre, Slovenije i Primorja, njih oko 120 su se provozali s dva turistička vlakića koji će svakodnevnom voziti na ovoj ruti.

Dvije vožnje na relaciji Vižinada – Motuvun i obrnuto nose naziv Put Velog Jože, a svaka uključuje 50-minutno zaustavljanje u Rakotulama gdje se se održava promocija istarskih proizvoda, razgledavanje s vidikovca i malog zoo-a s domaćim životinjama, te na povratu jednu vožnju bez zaustavljanja. Na istoj ruti voze dva vlakića, a vozni red je osmišljen tako da svi polaznici mogu krenuti iz jednog mjesta, doći u drugo i krenuti u razgledavanje ili ručak, ili se pak vratiti natrag u roku od pola sata istom vožnjom.

Ponudu je osmislila i realizirala porečka tvrtka Parenzana koju vodi Dorijano Kocijančić, a projekt je dobio podršku općina Grožnjan, Oprtalj, Motovun, Karojba, Vižinada i Istarske županije.
– Ideja se rodila iz jednog neformalnog razgovora, s obzirom da smo mi entuzijasti i inače se bavimo jednim drugim biznisom koji nema veze s turizmom postavili smo se u ulogu gosta – što bi njemu bilo zanimljivo osim ovoga svega što se u Istri događa i tako smo razmišljajući došli od toga da središnja Istra nema mogućnost prolaska kroz prirodu na ovaj način, kaže Dragica Ćubelić iz tvrtke Parenzana.

Cijena vožnje stoji 230 kuna po osobi i uključuje vožnju, pratnju vodiča, degustaciju, te odlazak u Motovun autobusom do pješačke zone. Četvrtak i petak za stanovnike Grožnjana, Oprtlja, Livada, Karojbe Motovuna i Pazina bit će organizirane besplatne promotivne vožnje u terminima od 10 do 18.30 sati, prema redovitom redu vožnje, a potrebno je rezervirati mjesto na mail [email protected] ili na telefon 496-068.

glasistre.hr

1 komentara na “Vlak ponovno na trasi Parenzane”

  1. oh napisao:

    Odlično. Jako dobra ideja. nadam se da će se održati.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.