Vodomjeri će se očitavati daljinski

vodomjer_2014Istarski vodovod uvodi integrirani poslovni informacijski sustav temeljen na SAP tehnologiji. Trogodišnji projekt završava u listopadu iduće godine, težak je oko 5,5 milijuna kuna, a preko SAP Hrvatske uvodi ga pazinska tvrtka ICE Pazin koja je taj posao dobila preko javnog natječaja.

Upravo ovih dana završila je prva faza ili tzv. pilot-projekt, pa su u sjedištu Istarskog vodovoda u Buzetu jučer boravili direktorica SAP Hrvatska Sonja Popović i direktor tvrtke ICE Franko Bertoša.

U svijetu se ovim sustavom koristi više od 20 posto tvrtki, a Istarski vodovod prvi je koji ga uvodi među komunalnim tvrtkama u Hrvatskoj. – Radi se o pilot projektu ugradnje visoko tehnoloških elektromagnetnih vodomjera za daljinsko očitavanje, odnosno zamjeni klasičnih potrošačkih vodomjera s vodomjerima za daljinsko očitavanje, kaže Šuperina.

Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji na području mjerenja potrošnje vode. U tijeku je zamjena na području naselja Červar Porat gdje će biti montirana prva 64 vanjska vodomjera ispred zgrada, ali isto tako planira se obuhvatiti i potrošnju unutar zgrade, po stanovima. Daljinsko očitavanje daje mogućnost da svaki stan zasebno može dobiti svoj račun i da se prekine dosadašnja praksa da jedan stanar u zgradi mora sakupljati novac za vodu.
Pilot-projekt provodi se u Červaru, ali daje se mogućnosti i svim ostalim zgradama da mogu koristiti isti model. Pored toga, Vodovod priprema postupak da se svi novi potrošači koji će biti uključeni u potrošnju od siječnja iduće godine, također priključuju po novom sustavu.

– Dugoročno se planira zamijeniti sve vodomjere, no u prvoj fazi obuhvatili bismo velike potrošače i područja s najvećom koncentraciju potrošača. Ako bi se odjednom obuhvatilo svih 63.000 potrošača, koliko ih imamo, trebalo bi preko pedeset milijuna kuna, a za to nemamo sredstava pa će se u zamjenu vodomjera ići fazno i postupeno ovisno o raspoloživim financijama, ističe Šuperina.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.