Volim Istru u atmosferi zajedništva – Folklorno društvo Pazin jedan od izvođača

U srdačnoj predblagdanskoj atmosferi pred mnogobrojnom publikom iz svih krajeva Istre, u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, održan je veliki humanitarni koncert “Volim Istru”. Treći u nizu istoimenih koncerata, ovaj je glazbeni spektakl nastavak lani uspješno započete suradnje organizatora pulske udruge Hitan slučaj i Caritasa Porečke i pulske biskupije, kojemu je namijenjen sav prihod od prodaje ulaznica.

Njega kulturne specifičnosti kroz razne umjetničke forme uz sudjelovanje najpoznatijih domaćih izvođača koji predstavljaju lokalne kulturne ustanove i njihov kulturni identitet temelji su serije koncerata “Volim Istru”. Tako se na pozornici u Žatiki publici predstavilo dvjestotinjak izvođača – pjevača, pjesnika, folkloraša i glazbenika iz cijele Istre, ali i onih izvan granica županije koji vole Istru i nose je u srcu.

Da će se te večeri u Žatiki odvijati nešto posebno, moglo se naslutiti po velikom broju automobila, autobusa i rijeci ljudi koji su u popodnevnim satima počeli pristizati pred dvoranom.

Publiku su u gotovo trosatno glazbeno putovanje uveli članovi limene glazbe iz Svetog Lovreča, a dvoranom se potom zaorila “Rič domaća”, skladba maestra Nella Milottija koju je izveo pulski tenor Zoran Tomaić. Dinamičan program satkan od glazbe, plesa i čakavske riječi nastavio je porečki mješoviti pjevački zbor “Joakim Rakovac”, umaška muška klapa Lungomare, pjesnik Tomislav Milohanić, mali folkloraši iz Savičente, popularni Rakljanac Serđo Valić i grupa Magnolija, pjesnik Daniel Načinović, folkloraši iz Svetog Lovreča, zbor Pazinskog kolegija, pjesnik Slavko Krajcar, klapa Poj iz Samobora, zbor pulske gimnazije Gimnasium te porečki pijanist Nikola Kos. Završnica koncerta bila je rezervirana za posebne goste – jednu od najpopularnijih diva hrvatske estrade Terezu Kesoviju te tamburaški orkestar Gazde.

Publiku i izvođače s pozornice je pozdravila predsjednica udruge Hitan slučaj Tatjana Tomaić, a zahvalu za održavanje koncerta uputio je ravnatelj Caritasa i porečki župnik Željko Zec. Čestitkama za mirne i sretne predstojeće blagdane pridružio se i biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan.

glasistre.hr

9 komentara na “Volim Istru u atmosferi zajedništva – Folklorno društvo Pazin jedan od izvođača”

 1. Tambura.. napisao:

  E pa dakle, bez tih tambura ne more niš pasat Zamislite da iz Istra dojdu u Slavniju sa sopilama na svaki njihov događaj i još da reču :”A sad za dušu” i puste sopile. Tako naime kod emisije “Slijepom našom” oredstavlja tamburaše jer naš folklor je za ča? A joh!

 2. sf napisao:

  naš folklor je NAŠ folklor, naša tradicija, ono ča su nan naši stari puštili i nećemo ga puštit zatrt :)

 3. farkasmlaji napisao:

  Da da, stara prica. Tambure se rivaju svakamo. I tako vec 20 godina. Nis cudno nis novo.

  Ali dajte ljudi, ako imate ca za rec, barem prije naucite: sopEle (ilitiga rozenice). Sve 5 kad neki iz zg-a brka. Ali neki iz Istre…

  1. Forza napisao:

   Sopele ili sopile, zar je to tako važno.Važno je da se slažemo oko toga da su te tambure isforsirane i kao da naše ne vredi pa eto tu su tambure.

   1. farkasmlaji napisao:

    Sopele ili sopile – je, bitno je. Jako je bitno. Onda ti komentar nema smisla. :) jebiga

    1. Forza napisao:

     Farkašmlaji, mislim da si u krivu. Reče se i sopile i sopele a vjerojatno i još nekako. Ako se malo informiraš, vidjet ćeš da si u krivu. Zato je meni svejeno da li sopele ili sopile jer je jedno i drugo ispravno kako god ti mislio.

 4. bravo napisao:

  Nekima je sve svejedno očito

 5. Tambura.. napisao:

  A ča rečete na supiele?

 6. solomon napisao:

  Roženice (sopele, sopile, supiele, tororo), istar. narodno glazbalo tipa oboe rasprostranjeno i po Hrvatskom primorju i otocima, posebno na Krku. Pripadaju skupini aerofonih glazbala, prodorna su zvuka, a izrađuju se u paru. Naziv roženice raširen je na Barbanštini, u sr. i juž. Istri, supiele u okolici Žminja, sopele na Labinštini i u Rudanima, sopile ili sopele u Hrvatskom primorju i na otocima, a tororo negdanji je naziv s Kastavštine.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.