Volta ispod stambenog niza koja povezuje središnji Trg slobode i Prolaz Jože Šurana NEFORMALNI PAZINSKI OGLASNIK NA GRADSKOJ TEŽIŠNICI

U samom središtu Pazina, u volti ispod stambenog niza koja povezuje središnji Trg slobode i Prolaz Jože Šurana s gradskom tržnicom, nalazi se ploča s osmrtnicama oko koje se svakog jutra okupljaju građani informirajući se o umrlima sugrađanima. Tu je ono što bi Zagrepčani nazvali gradska špica, pazinsko bilo grada.

Pazinske studentice išću riječku cimericu

Mimoilaze se ondje umirovljenici u jutarnjoj dokolici, zaposlenici koji su “skočili” na marendu, školarci na slobodnom satu, majke s bebama u kolicima, dostavljači robe za trgovine… Živo je ondje svakog jutra, jer ta težišnica predstavlja glavnu pješačku raskrsnicu grada koja je u smjeru istok-zapad razlomljena točno na pola puta između autobusnog kolodvora i Kaštela, novog i starog dijela grada, a u smjeru sjever-jug na pola puta između zgrade gradske uprave i zgrade policijske postaje, predstavnika upravne i represivne vlasti.

Na zidovima volte unazad dosta godina gradska je uprava postavila službenu oglasnu ploču gdje se svakodnevno mogu pročitati gradske službene odluke. Na zidu preko puta nalaze se tri ostakljene ploče. Ona najbliža ploči s osmrtnicama čini se da je namijenjena udrugama. Cijelu je desnu stranu zauzela udruga za zaštitu životinja “Happy end” koja pod motom “Vi nama dekicu, mi vama šapicu” promovira udomljavanje napuštenih psa i mačaka koje se nalaze u azilu za životinje na Lokama kraj Pazina. Preko jedne od slika pasa na ostakljenu površinu netko je prilijepio plakat za božićnu Bajkomaniju koja je završila prije tri tjedna.

S lijeve strane iste ploče polijepljeni na staklenu površinu, a ne postavljeni unutar ploče, nalaze se razni oglasi. Spomenuta udruga traži radnika za rad u azilu za životinje, netko prodaje osmogodišnji Peugeot Bipper za 33 tisuće kuna, zatim pazinske studentice išću cimericu za trosobni stan kraj riječkog Indexa (i to povoljno za 750 kuna), da bi se na samom dnu ploče, ni manje ni više, nalazio oglas za prodaju grobnog mjesta na drugom katu gradskog groblja “Moj mir”. Miš-maš životnosti i smrtnosti.

Plesači, nogometaši, prehrana i darivanje krvi

Druga je ploča namijenjena Zajednici Talijana Pazina, kako stoji u njenom zaglavlju, a trenutno nema nijednu obavijest. Treća je ploča, kako masnim slovima jasno stoji u njenom zaglavlju (“Grad Pazin – Mali oglasi”), namijenjena malim oglasima, međutim, ondje se nalaze plakati gradskih organizacija. Svatko ondje može besplatno staviti svoj oglas, jer ploča nije zaključana, ali to ljudi još uvijek ne znaju pa su malim oglasima prelijepili razvodne kutije na nasuprotnom zidu, čemu ćemo se na kraju vratiti.

Na lijevoj strani ove treće ploče koja bi trebala bit namijenjena malim oglasima nalazi se plakat Savjetovališta za prehranu s kontakt brojem telefona, zatim plakat Gradskog društva Crvenog križa koji poziva na iduću akciju dobrovoljnog davanja krvi i konačno mali plakat o božićnom koncertu u Svetom Petru u Šumi. Na desnoj strani ploče dvije plesne udruge (The spirit i Roxy dance) s plakatima iste veličine pozivaju potencijalne plesače da im pristupe, Nogometni klub Pazinka poziva mališane da se upišu u školu nogometa, a tu je i raspored aktualne malonogometne zimske lige.

Stan prodaje pet osoba, dva ga kupuju

No, vratimo se malim oglasima kojima su prelijepljene razvodne kutije na nasuprotnom zidu. Najviše ih se odnosi na prodaju ili kupnju stanova u Pazinu. Stan prodaje pet osoba, garsonijeru jedna, a kuću također jedna osoba. No, ima interesenata i za kupnju, i to dva stana. Iznajmljuje se jedna garsonijera, poslovna hala, studio za videomontažu i jedan apartman kraj Pićna. Prodaju se dva automobila, Mazda Premacy i Peugeot 206.

Daruju se križanci labradora, te “zdravi mješanci istrijanskog ovčara”, dok se prodaju engleski seteri. Kao u oglasniku Butiga pod rubrikom ‘razno’ oglašena je prodaja peći na pelete, dječjih kolica, autosjedalice, pomoćna sjedala, kamena vuna, starinski regal, domaći jušni rezanci, a tu je i reklama za najbolje kuhano vino u gradu. Eto, u nekoliko četvornih prostornih metara zbio se dobar dio društveno-gospodarskih zbivanja grada.(Anđelo DAGOSTIN)

https://www.glasistre.hr/pula/volta-ispod-stambenog-niza-koja-povezuje-sredisnji-trg-slobode-i-prolaz-joze-surana-neformalni-pazinski-oglasnik-na-gradskoj-tezisnici-579106

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.