Od ljeta vozači stariji od 24 mogu imati 0,5 promila alkohola u krvi

AlkoholDo početka turističke sezone, bude li sve teklo po planu, vozačima više neće biti zabranjena čašica alkohola. Iako statistike pokazuju da je broj smrtno stradalih zbog alkohola u posljednje tri godine ipak stagnirao ili padao ako se uzmu u obzir rastući broj vozača i vozila, politička je odluka da se odredba o nula promila ukine.

To su tražili neki HDZ-ovi koalicijski partneri, a traže to i oni koji žive od proizvodnje vina, od turizma i ugostiteljstva.

Zakon do ljeta

Prema informacijama iz Vlade, novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama mogao bi se pred ministrima naći već za dva tjedna. U Vladi žele da Zakon bude usvojen do ljeta, a sudeći po prvim raspravama među koalicijskim partnerima, podrška mu je već osigurana.

Zabrana konzumiranja alkohola ostat će i dalje na snazi za one kojima je profesija za upravljačem, dakle za vozače kamiona, za taksiste, vozače hitne pomoći, ali i za mlade vozače. Mladim vozačima smatraju se oni od 18 do 24 godine.

Za obične vozače B kategorije nastupilo bi liberalnije doba, no ako ih se zatekne u kršenju prometnih pravila, i konzumiranje manje količine alkohola od 0,5 promila biti će tretirano kao zaseban prekršaj.

U tom bi slučaju, čašica alkohola za vrijeme vožnje koštala 700 kuna.
Vozač kojeg se zatekne u prekršaju, a koji u organizmu ima od 0,5 do 1 promil alkohola, morao bi platiti od tisuću do 2 tisuće kuna.

Kao u E

Za koncentraciju alkohola od 1 do 1,5 promila, kazna bi bila od 2 do 5 tisuća kuna, a za alkoholiziranod iznad 1,5 promila prekršajna bi kazna bila od 5 do 15 tisuća kuna ili 60 dana zatvora.

Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo se za izradu novog zakona o sigurnosti prometa na cestama, vjerojatno u prvom redu radi novog odnosa političkih snaga u kojem su ojačali zagovornici ukidanja nula promila, ali i radi usklađivanja tog zakona s propisima Europske unije.

Večernji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.