‘Wakhanu’ Propeler Motovuna, 18. festival ispratili Džambo Agušev

2Svečanom dodjelom nagrada u srijedu navečer završio je 18. Motovun Film Festival. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je francusko-belgijski film Wakhan, a posebno priznanje dodijeljeno je islandskom glumcu Gunnaru Jónssonu za ulogu u filmu Djevičanska gora. Iznenađenje večeri bilo je predstavljanje Žirija veterana, a za dobru atmosferu i zdravicu pobrinuo se orkestar Džambo Agušev.

Najboljim kratkim filmom u selekciji Motovunski kratki prošlogodišnji pobjednik Martin Raith proglasio je estonsko-hrvatsko-danski animirani film Život s Hermanom H. Rottom redateljice Chintis Lundgren. Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Josip Grozdanić, Mihai Fulger i Dieter Wieczorek dodijelio je Nagradu FIPRESCI španjolskom filmu Magična djevojka Carlosa Vermuta jer uz pomoć niza psihološki i moralno kompleksnih likova ukazuje na to da dobre namjere mogu voditi u katastrofu.

Glavni žiri u sastavu: Tihana Lazović, Petr Lom i Mira Fornay dodijelio je posebno priznanje islandskom glumcu Gunnaru Jónssonu za ulogu u filmu Djevičanska gora. Žiri je nagradio islandskog glumca za stvaranje lika s kojim se izuzetno lako možemo poistovjetiti i koji svima nama pomaže da postanemo svjesni svoje usamljenosti. Jonsson je preuzeo nagradu zahvalivši se motovunskoj publici.

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodijeljena je francusko-belgijskom filmu Wakhan redatelja Clémenta Cogitorea. Radi se o ratnom filmu koji izbjegava sve stereotipe o ratu. Progovara magičnim i originalnim filmskim jezikom, a pripovijeda o vojnicima francuske postrojbe u Afganistanu, daleko od svojih obitelji. Film je to o vjeri, čestitosti i potrazi za istinom, koji preispituje što je ispravno, a što nije, stoji u priopćenju žirija.

Iznenađenje večeri 18. Motovun Film Festivala bila je dodjela nagrada Žirija veterana u sastavu: Karpo Godina, Rajko Grlić i Srđan Karanović. Predsjedavajući Karpo Godina dodijelio je posebno priznanje plastičnoj festivalskoj stolici koja je na ovom festivalskom izdanju služila i kao zaštita od kiše, a glavnu nagradu gospođi Snježani Mikić, vjernoj gledateljici koja u publici Motovun Film Festivala sjedi od prvog dana.

Festival je službeno završio zvucima limene glazbe poznatog romskog orkestra Džambo Agušev uz masovnu zdravicu nakon koje je uslijedila projekcija filma Veliko finale.

foto: Julien Duval

© iPazin.net portal 2001. - 2024.