Za 150 kuna marihuane dobio 2 godine zatvora

zatvor11.jpgNekoliko jointa za vlastitu uporabu zakonodavci su izjednačili s ubojstvom, silovanjem, otmicama i milijunskim pronevjerama. Zbog 12,5 grama marihuane, količine dovoljne za deset jointova, za što mu je prijateljica dala 150 kuna, 29-godišnji Osječanin Krunoslav Keser ići će na dvije godine u zatvor!

Trebao je dobiti tri godine, ali je sud uzeo u obzir sve moguće olakotne okolnosti, no kaznu nije mogao dodatno smanjiti, piše Jutarnji list.

Nakon što ga je djevojka koja mu se sviđala pitala ima li marihuane, rekao joj je da uzme ispod stubišta njegove zgrade. Policija je potom otkrila što djevojka ima kod sebe. Ona im je kazala da joj je marihuanu ustupio Krunoslav Keser za 150 kuna.

Keser je jedna od prvih žrtava izmijenjenog Kaznenog zakona. U listopadu 2006. vladajuća je stranka pod parolom borbe protiv dilera odredila da se za svaku prodaju ili proizvodnju droge ide u zatvor najmanje tri godine. Struka i javnost su bezuspješno upozoravali da takav zakon nije dobar i da će drakonski kažnjavati i bagatelne slučajeve te da će se zbog prodaje jointa uništavati mladi životi.

Vlast se oglušila, a Keserov slučaj je ono na što su stručnjaci upozoravali i čega se pribojavala javnost. Za šaku trave i 150 kuna Keser će ležati u zatvoru dvije godine. Primjerice, Libero Mateković za kojeg je utvrđeno da je bio organizator otmice malodobnog Zagorca osuđen je na godinu dana zatvora, Ivan Primorac na sudu u Splitu je dobio šest mjeseci zatvora jer je u Makarskoj za upravljačem BMW-a usmrtio dvije tinejdžerke, Josip Gucić na zagrebačkom je Županijskom sudu dosuđen na dvije godine zbog podmićivanja sudskog vještaka…

‘Imam 29 godina, tražio sam posao, razmišljao sam da se oženim, da se sredim… Sad ne znam što ću. Više nemam planove za život. Jesam, pogriješio sam, ali sam bio pošten. Bolje da sam lagao, bolje bi bilo da se nisam pokajao’, kazao je za Jutarnji list Keser.

Da stvar bude gora, piše Jutarnji, novi se zakon slomio na mladima u čijem se životu nanizalo tragedija. Krunoslav Keser je odrastao u ratnom Osijeku, u siromašnoj obitelji. Kad je imao 16 godina, otac je pred njim izvršio samoubojstvo. Sjeo je na kauč i sačmaricom si raznio glavu. Krunoslav je naišao dok se očevo tijelo s raznesenom glavom još trzalo. Sa 17 godina je postao ovisnik o herionu.

‘Imao sam 24 godine kad sam dosegnuo dno. Želio sam se izvući i obratio sam se zajednici Susret iz Đakova, gdje sam proveo dvije godine. Uspio sam se izvući, stao sam na noge, počeo raditi i obnovio stan. Nijednom više nisam uzeo heroin. Povremeno bih zapalio joint, zbog kojeg sam osuđen’, objasnio je Keser.

tportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.