Trgovina ljudima okrene 12 milijardi dolara godišnje

DepresijaDokumentarnim filmom »Cijena života« Tomislava Žaje koji je prikazan preksinoć u pazinskom Spomen domu pred solidnih osamdesetak gledatelja te predavanjem Ručice Mitrović Maurović iz porečkog Centra za građanske inicijative Pazinci su upoznati s problemom »traffickinga« odnosno trgovine ljudima.

Film je snimljen prema istinitoj priči o djevojci koja je bila žrtva trgovanja ljudima, odnosno umjesto na obećanom poslu u restoranu u Španjolskoj završila je na cesti kao prostitutka, uz psihička i fizička maltretiranja, iz čega se pukim slučajem uspjela izvući.
Film je nastao u sklopu projekta »Mobiliziranje zajednice u suzbijanju trgovanja ljudima« koji je financiralo ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške. U Hrvatskoj ovaj projekt provodi organizacija Care International North-West Balkans u suradnji s mrežom udruga Petra, što je malo slobodniji akronim za Mrežu nevladinih organizacija za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i djecom. Član te mreže je i porečki Centar za građanske inicijative.

Pazinska projekcija već je četvrto prikazivanje ovog filma u posljednjih nekoliko mjeseci, a prikazan je i na lokalnim televizijama, pa se promotori ove akcije nadaju da je njena poruka doprla do šire javnosti. O potrebi osvješćivanja o ovom problemu govori podatak da je prošle godine u Hrvatskoj otkriveno trinaest žrtava trgovine ljudima, od čega je sedmero bilo hrvatskih državljana, a upravo u jučerašnjim novinama objavljena je vijest o Makedoncu kojeg su dvojica Hrvata za 200 kuna neuspješno pokušala »prebaciti« u Sloveniju. U svijetu se pak u trgovini ljudima okrene 12 milijardi dolara godišnje, uz stotine tisuća žrtava. Hrvatska je za ovu trgovinu ranije bivala pretežno tranzitna zemlja, ali u posljednje vrijeme postaje čak i odredište, ili pak njeni državljani postaju žrtve ovakve trgovine.
U Hrvatskoj se inače slučajevi ili sumnje na trgovinu ljudima mogu prijaviti na SOS telefon 0800-77-99, a s web stranica mreže Petra (na adresi http://www.petra-nvo.net/) može se skinuti i brošura »Prekinite lanac trgovanja ljudima« s detaljnijim informacijama o ovoj temi i naputcima o tome što činiti ukoliko se netko s tim problemom susretne u životu.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.