‘Za’ ili ‘protiv’ EU: U Istri do 11 sati na referendumu tek 10,82 posto građana

U Hrvatskoj i inozemstvu danas se održava referendum na kojem će građani odlučivati o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Do 11 sati, prema podacima DIP-a, na referendum je u Hrvatskoj izašlo 11,44 posto građana. Odaziv na referendum još je manji u Istarskoj županiji gdje je do 11 sati svoj odabir zaokružilo 10,82 posto građana s pravom glasa. U Puli je odaziv građana veći, 13,31 je do 11 sati bilo na svojim glasačkim mjestima.

Najveći je odaziv u Zagrebu gdje je na referendum izašlo 14,84 posto građana, a najmanji u Zadarskoj županiji, samo 8,04 posto.

Za odluku o udruživanju Hrvatske s EU potrebno je da od ukupnog broja birača koji pristupe referendumu najmanje 50 posto plus jedan birač glasuju valjanim zaokruživanjem odgovora “za”.

Odluči li većina glasovati “za”, Republika Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 država članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati u Hrvatskoj i inozemstvu.

U 20 sati očekuju se prvi nepotpuni privremeni rezultati po županijama, gradovima i općinama, kao i na državnoj razini. U 22 sata DIP će održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti nepotpune privremene rezultate državnog referenduma, a očekuje se da će se ti podaci temeljiti na oko 98 posto obrađenih listića.

Zbog vremenske razlike jučer su prvi na referendum izašli birači na Novom Zelandu u Aucklandu, a referendum završava 23. siječnja u 4 sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u.

Na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti može glasovati nešto više od 4,5 milijuna birača na ukupno 6749 biračkih mjesta.

U Hrvatskoj se mogu izjasniti na 6573 redovita biračka mjesta, a na 70 posebnih, odnosno mješovitih glasovat će pripadnici vojske, zatvorenici i pomorci te osobe koje su izvršile privremeni upis prema mjestu boravaka na dan referenduma.

Po podacima Ministarstva uprave, izvan mjesta prebivališta može glasovati 21.476 birača.

U inozemstvu se glasuje u 52 zemlje na 106 biračkih mjesta, od čega najviše, 24 u Bosni i Hercegovini.

Na dan održavanja referenduma neće biti šutnje osim na biračkim mjestima i u krugu od 50 metara od pojedinog biračkog mjesta.

Referendum o ulasku u EU drugi je u Hrvatskoj nakon što su se građani izjasnili o osamostaljenju Hrvatske.

ipress.hr

1 komentar na “‘Za’ ili ‘protiv’ EU: U Istri do 11 sati na referendumu tek 10,82 posto građana”

  1. Iva napisao:

    Mislim da će pobijedit glasovi onih opet koji tu ne žive. Pa mi smo iznad EU po cijenama. Neka mi neki objasni malo bolje, običnom čovjeku koji živi od svoga rada i koji de je već odreka svega, ča bi mu to bilo bolje?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2021.