Za Pazin nema krize

Tako barem tvrde gradski čelnici, koji vjeruju da će se ovogodišnji proračun od 66,667 milijuna kuna do kraja godine i ostvariti, iako je u prvih devet mjeseci od tog iznosa prihodovano svega 47 posto, a izuzetno je optimističan i prijedlog budžeta za sljedeću godinu od čak 73,9 milijuna kuna.

Na posljednjoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća pred vijećnicima su se našli izvješće o ostvarenju ovogodišnjeg gradskog proračuna u prvih devet mjeseci i prijedlog proračuna za 2009. u »drugom čitanju«.
Od planiranih 66,667 milijuna kuna u prve tri četvrtine ove godine Grad je zaradio 31,899 milijuna kuna. Uz relativno nizak trenutni minus na gradskom računu – 117 tisuća kuna, gradski pročelnik za financije Edi Ćus ustvrđuje da je gradsko poslovanje u prvih devet mjeseci vrlo uspješno, prema onome što je moglo biti »s obzirom na situaciju«.

Prva reakcija na takav zaključak dolazi iz oporbe. HDZ-ov vijećnik Stjepan Gabrić primjećuje da se iz godine u godinu ponavlja isto: nerealno planiranje i jako skromno ostvarenje. Nezavisni vijećnik Valter Milohanić primjećuje »previše nula« u stavkama planiranih kapitalnih pomoći od Istarske županije, a Gabrića još brine i »neujednačenost u isplatama«, primjerice, u stavkama za zaštitu spomenika kulture, gdje je obnova pazinskog Kaštela dobro pokrivena, ali zahvati na crkvama nisu. Pročelnik za društvene djelatnosti Boris Demark objasnio je da je većina radova na crkvama obavljana ljeti i naravno da nisu mogli biti obuhvaćeni devetomjesečnim proračunskim izvješćem.

Planski iznos proračuna za sljedeću godinu zasad je 73,9 milijuna kuna, što je 10,85 posto više od ovogodišnjeg (planiranog, a dosad niti polovicom ostvarenog). Izlažući prijedlog, pročelnik Ćus istaknuo je »optimizam koji ima pokriće u ostvarenju ovogodišnjeg proračuna u prvih devet mjeseci, gdje se porezni dio prihoda vrlo dobro drži«. Dodao je i jednu aktualnu političku ocjenu: »ako bude krize, Pazin će je prebroditi puno lakše nego drugi dijelovi države«.

Predsjednik vijeća Davor Sloković upoznao je vijećnike sa zaključkom Odbora za gospodarstvo, financije i razvoj, u kome se ocjenjuje da je prijedlog proračuna preambiciozan, posebno u dijelu koji se odnosi na prihode planirane od poreza i prodaje nekretnina. U raspravi se čulo i većih sumnji: Valter Milohanić primjećuje da se od prodaje nekretnina svake godine planira sve više (za sljedeću 11,8 milijuna kuna), a ostvaruje tek desetak posto, dok Gabrić ovaj put ponovno ukazuje na nesuglasje između planiranih i ostvarenih stavki županijskih kapitalnih potpora. »Čini se da smo u Pazinu rekorderi po broju napravljenih projekata od čijeg ostvarenja nema ništa«, rekao je Gabrić. Pitajući je što je s odavno planiranim domom umirovljenika, vatrogasnim domom, sportskom dvoranom…

Na te je primjedbe odgovarao gradonačelnik Neven Rimanić, ponovivši Ćusovu tvrdnju da za grad Pazin nema krize, iako se zajednička sudbina dijeli s cijelom državom. Dok iz države ne stignu precizne informacije o promjenama u državnom financiranju, planirati se mora prema važećim propisima. Zamjerke oporbenih vijećnika o izostanku županijskih dotacija Rimanić je presjekao pozivajući sumnjičave da pogledaju izvještaj o ostvarenju gradskog proračuna iz 2007. Uz to, pročelnik Ćus je obrazložio da se novac doznačuje tek nakon podnijetih obračuna i »okončanih situacija«, što obično biva na samom kraju godine, pa se u gradski proračun županijske dotacije uračunavaju tek u sklopu cjelogodišnjeg obračuna. Rimanić je spočitnuo vijećnicima što se ne znaju snaći u proračunskim materijalima, a tvrdnje da Istarska županija ne financira projekte u gradu Pazinu nazvao je »nepotrebnim insinuacijama«.

Ćus je pak pobliže objasnio tolika očekivanja od prodaje nekretnina: ove se stavke u plan prihoda uvrštavaju na osnovi interesa potencijalnih kupaca. Trenutno, izvijestio je Ćus, postoji interes za kupnju gradskih nekretnina ukupno vrijednih više od 20 milijuna kuna, procedura provođenja natječaja već je uhodana, i oba plana, za ovu i za sljedeću godinu, po Ćusovom su mišljenju ostvariva. Za vatrogasni dom će se sljedeće godine raditi projekti i pripremati lokacija, no izgradnja te godine nije u planu; sportska dvorana se planira izgraditi do 2010., cijene komunalnih usluga se i dalje neće mijenjati, neki su od odgovora na pitanja vezana uz proračun. O njemu će vijećnici još jednom raspravljati 22. prosinca, kada bi ga konačno trebali i usvojiti, a pisani amandmani na proračun primaju se do sutra u 12 sati.

Davor Šišović
Glasistre.hr

3 komentara na “Za Pazin nema krize”

 1. umjestopresice napisao:

  A meni kažu da u Gradu krize ima, ali očito ona ne važi za sve.

  Gradski mi je pročelnik za financije prije desetak dana upravo krizu naveo kao razlog da nam još nije isplaćena niti kuna za već realizirani program koji je:
  1. Bio predviđen Proračunom
  2. Bio tema posebnog sastanka sa Gradonačelnikom i dva (brojkom : 2) nadležna pročelnika
  3. Još ga je jedamput (za svaki slučaj) odobrilo Poglavarstvo i odobrilo još nešto dodatnih sredstava
  4. Izvješće na petnaestak stranica je poslano Gradu i to već dvaput (čitaj: i Gradonačelniku i Pročelniku i nadležnom referentu) već davno .

  Zbilja imamo previsok prag tolerancije.

  Čemu onda sva ta dizanja silnih ruku u Vijeću i Poglavarstvu kad Pročelnik dela ča će, kemu će i kad će?

  Hvala našim strpljivim dužnicima koji mi toleriraju to kašnjenje, ali ne znam do kad će.

  Neću namjerno reći o kojem se programu radi (Edi će ben znat), jer mislim da bi to destimuliralo sve koji pokušavaju nešto dati svome gradu.

  Šu Edi, daj!

 2. kriza napisao:

  kako nema krize kad udruge nisu ili su dobile oko 50% odobrenih sredstava za rad u 2008. pa ako nema krize zašto još nije ostatak sjeo na račune.

 3. svimanaznanje napisao:

  Kako izgleda IDS je odlično usvojio gradivo od profesora HDZ-a . Do sada je HDZ bio taj koji je radi održanja svoje vlasti pumpao nerealne proračune. Sjetimo se samo onog za ovu godinu. A sada đaci prvačići iz IDS-a rade isto. Prvo Pula , a sada i Pazin izlijeće s nerealnim proračunom. Čekam, koji će grad ili općina biti slijedeći. Kakav otac, takav sin. Nema razlike. Iste metode. Isti cilj. Po svaku cijenu održati vlast. Ono što je HDZ u Hrvatskoj, to je IDS u Istri.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.