Za potrebe umjetnog slapa iscrpili kupalište Jezerce

jezerce_2015Jedno od popularnih pazinskih kupališta na Pazinčici zvano Jezerce iscrpljeno je tijekom subote pumpama da bi mogao nizvodno poteći vodopad na Zarečkom krovu za potrebe snimanja sportske zabavne emisije fizičke izdržljivosti “Eternal Glory” (Vječna slava) u produkciji najveće komercijalne britanske televizije ITD.

Jezerce je u subotu navečer ostalo u sramotno niskom vodostaju kakav se ne pamti. Zapravo je ostala samo lokva, ali je već u nedjelju ujutro stanje bilo normalno budući je vodotokom stigla voda ispuštena iz uzvodnih akumulacija oko Cerovlja.

Devastacija

No, ovaj je potez razljutio mnoge pazinske ljubitelje prirode, osjetljive na nerijetko devastiranje ljeti slabašnog vodotoka Pazinčice, posebice od strane poljoprivrednika koji navodnjavaju polja, a sada još i za potrebe televizijskog snimanja. Na internetskim su stranicama komentirali da na Pazinčici svatko radi štogod hoće, što je nedopustivo.

Do nedavno se na Jezercu redovno održavala pazinska škola plivanja, dok zbog izmjerene povećane koncentracije bakterija od strane županijskog Zavoda za javno zdravstvo nije prebačena u Poreč. Srećom, tijekom subote predvečer prilikom našeg dolaska na samo Jezerce u vodotoku nismo uočili uginule slatkovodne ribe ni rakove, pa vjerujemo da ovoga puta nema veće štete po riječnu faunu.

Odgovorni pojedinac se sam odmah javio na facebook stranici građanske inicijative “Naš potok” priznavši pogrešku: “Ja sam kriv. Naručio sam pumpu da spasim snimanje. Nisam bio svjestan da će se to dogoditi. Moja je krivica i stvarno nisam mislio ništa loše već sam samo pomogao da snimanje na Zarečkom uspije, naročito zato sto su Englezi došli snimati kod nas najviše zbog Zarečkog krova. Za sva pitanja stojim na raspolaganju”, napisao je pazinski speleolog Luka Labinjan, vlasnik obrta Quadruvium dodavši da je sa svojim djelatnicima tijekom mjesec dana bio angažiran na izradi i montaži scenografije. U telefonskom nam je razgovoru kazao da je prethodni tjedan učinjena proba s crpljenjem vode i da je sve funkcioniralo normalno budući je pritok vode bio stalan, a isto je stanje potrajalo do dva dana prije samog subotnjeg finalnog snimanja, kada je zbog iscrpljenosti završio u bolnici. Stoga kaže da nije mogao kontrolirati sam tijek crpljenja vode koje je naručio od Javne vatrogasne postrojbe Pazin.

glasistre.hr

1 komentara na “Za potrebe umjetnog slapa iscrpili kupalište Jezerce”

  1. Miro napisao:

    Ovakvo je ponašanje nedopustivo.
    Sada bi GI Naš potok, ako je vjerodostojna trebala slučaj i aktere prijaviti nadležnim institucijama. Pa neka se počinitelji kazne.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.