Za prijevoz osnovnoškolaca 20 tisuća kuna svakog dana

prijevoz_pazin.jpgNa prijevoz učenika OŠ Vladimir Nazor godišnje se troši gotovo 4 milijuna kuna, iz čega proizlazi da prijevoz učenika-putnika na nastavu i s nastave košta oko 20 tisuća kuna dnevno.

S tvrtkom Autotrans Grad Pazin sklopio je četverogodišnji okvirni sporazum vrijedan 11.923.161,20 kuna, što s PDV-om premašuje iznos od 14,6 milijuna kuna ili oko 3,6 milijuna kuna godišnje. Enormno visok iznos za prijevoz školaraca tijekom školske godine, koja maksimalno traje 185 dana, u Gradu Pazinu drže prihvatljivim i normalnim, pojašnjavajući ga velikim obuhvatom matične škole.

Pozivajući se na Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, pojašnjavaju da osnivač, a to je od 2002. godine Grad Pazin, osigurava prijevoz učenicima i to na način da se za učenike razredne nastave organizira prijevoz svima koji imaju adresu stanovanja udaljenu od škole najmanje tri kilometra, a učenicima predmetne nastave koji imaju adresu stanovanja udaljenu od škole najmanje pet kilometara. OŠ Vladimira Nazora uz matičnu školu u Pazinu u svom sastavu ima i deset područnih škola te je prostor obuhvata veći od 550 četvornih kilometara, na kojem je, kažu u Gradu, uz sam Pazin locirano više od 600 naselja. Mrežom prijevoza koji obavlja šesnaest autobusa koji dnevno prelaze prosječno stotinjak kilometara svakodnevno se u školu i nakon toga kući prevozi oko 800 djece.

– Prilikom planiranja mreže prijevoza vodili smo se iskustvima iz prethodnih godina, a planirana sredstva su u okviru prošlogodišnjih. Proveden je Otvoreni postupak javne nabave s namjerom sklapanja Okvirnog sporazuma na četiri godine. Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 11.250.000,00 kuna (bez PDV-a) za razdoblje od četiri godine, a sklapanjem okvirnog sporazuma se ne stvara ugovorena obveza, kaže Boris Demark, pročelnik Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti. Pojašnjava da ugovorena obaveza nastaje sklapanjem Ugovora na temelju Okvirnog sporazuma, što znači da Grad Pazin mora osigurati sredstva za vrijeme za koje je ugovor sklopljen. U proračunu Grada Pazina za 2011. planirano je 3,3 milijuna kuna, a s obzirom na to da se školska godina proteže na dvije kalendarske godine, godišnje će se sklapati dva ugovora. U tijeku je izrada prvog ugovora za razdoblje od 1. ožujka do kraja školske 2010/2011. godine, gdje će se definirati točan broj kilometara, nastavnih dana i broja učenika putnika. Troškovi prijevoza pokrivaju se iz decentraliziranih sredstava države.

Zanimljivo je da će se, iako je procedura odabira prijevoznika za sljedeće četiri godine započeta tek nedavno, situacija uskoro promijeniti s obzirom na obuhvat naselja i broj učenika. Gradsko je vijeće, naime, prošlog tjedna usvojilo novi prijedlog mreže škola, prema kojem od jedne nastaju tri osnovne škole. Ukoliko ga usvoji i Ministarstvo obrazovanja, matična škola zadržat će područne škole u Cerovlju, Gologorici, Gračišću, Kašćergi, Lupoglavu i Trvižu, dok bi se dvije nove škole formirale od područnih u Motovunu i Karojbi, odnosno Tinjanu i Svetom Petru u Šumi, čiji bi osnivač bila Istarska županija. OŠ Vladimira Nazora u današnjem obliku nastala je 1989. godine spajanjem šest škola koje su pokrivale područje tadašnje Općine Pazin, odnosno najvećeg dijela središnje Istre.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.