Za prioritet društvenog razvoja u Pazinu za prijavu na natječaj Nacionalne zaklade izabrano uređenje bivšeg vojnog kompleksa

Jučer je u zajedničkoj prostoriji Folklornog društva i Limene glazbe Pazin uz prisustvo 30-ak članova pazinskih udruga, ustanova, predstavnika političkih stranaka i mjesnih odbora održano Javno savjetovanje o prijedlogu projekta društvenog razvoja u lokalnoj zajednici u koordinaciji s predstavnicima Udruge Smart iz Rijeke – Igorom Bajokom i Zvjezdanom Schulz Vugrin.

Prigodnim pozdravom okupljenima se na dolasku zahvalio Boris Demark, pročelnik Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti.

Grad Pazin javio se na Poziv Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva na razvojnu suradnju u području sudioničke demokracije i financiranja projekata društvenog razvoja u lokalnoj zajednici pod nazivom “Zajedno za bolje”, te je zadovoljio prvu razinu prijave na natječaj. Daljnje aktivnosti dogovorene su u suradnji s Udrugom Smart kao predstavnicima organizacija civilnog društva, koji su zaduženi provesti proces uključivanja građana u utvrđivanje jednog relevantnog prioriteta društvenog razvoja na temelju kojeg će se pripremiti prijedlog projekta (druga razina natječaja).

Javno savjetovanje, odnosno sudjelovanje građana i predstavnika različitih društvenih skupina održano je kao preduvjet za izradu kvalitetnog prijedloga projekta kako bi se na taj način zajednički utvrdio prioritet društvenog razvoja u Gradu Pazinu kao lokalnoj zajednici. Podijeljeni u četiri skupine raspravili su koji su društveni prioriteti/problemi u Gradu Pazinu, među kojim a su istaknuti: nedostatak smještajnih kapaciteta za različite višednevne manifestacije, nedostatak prostora za seminare, edukacije, predavanja, nedostatak prostora za održavanje kulturnih sadržaja tijekom ljetnih mjeseci, neuređen okoliš unutar bivše vojarne, prostor za multimediju, prostor koji koordinirano koriste građani, nedovoljno zastupljeno neformalno obrazovanje, dnevni boravak za osobe s invaliditetom i osobe s intelektualnim teškoćama i druge potrebe građana.

U raspravi je postavljeno mnogo pitanja vezanih uz kandidiranje pojedinih projekata za natječaj Nacionalne zaklade, a na brojna pitanja odgovore je dao pročelnik Demark.

Javnom je raspravom postignut konsenzus oko uređenja nekadašnjeg đačkog doma u bivšoj vojarni. Rasprava je završena prijavom prisutnih građana u radnu skupinu čiji je daljnji zadatak razrada projekta – od opisa problema/potreba, određivanja ciljeva projekta i ciljanih skupina, odnosno korisnika, do definiranja specifičnih ciljeva, te tko će i kada provoditi pojedine aktivnosti.

Ključ uspješne prijave projekta bit će uvođenje novih, inovativnih programa i usluga za građane u lokalnoj zajednici uključujući i uređenje javnih društvenih prostora za unapređenje kvalitete življenja građana u lokalnoj zajednici kroz aktivno sudjelovanje građana i organizacija civilnoga društva.
Nacionalna zaklada raspisati će natječaj 01. listopada koji će biti otvoren do 15. listopada. U tom roku Grad Pazin prijaviti će prijedlog projekta društvenog razvoja, koji će se, ako bude odabran, sufinancirati sredstvima Nacionalne zaklade u iznosu do najviše 300.000,00 kuna (70% ukupne vrijednosti predloženog projekta), dok će Grad biti dužan osigurati preostalih 30% sredstava.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili se želite naknadno uključiti u ovaj projekt sudioničke demokracije obratite se putem elektronske pošte na: [email protected] ili na broj telefona 052/635-097.

pazin.hr

1 komentara na “Za prioritet društvenog razvoja u Pazinu za prijavu na natječaj Nacionalne zaklade izabrano uređenje bivšeg vojnog kompleksa”

  1. bravo napisao:

    Bravo za ideju!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.