Za rad kod kuće 44 posto građana Istre

Kod kućePo uzoru na Europu, sve više stranih poslodavaca ima naviku zapošljavanja u Hrvatskoj tako da se radi kod kuće, odnosno da zaposlenik fizički ne boravi u tvrtki već posao uglavnom ili u cijelosti obavlja u svom domu.
Tvrtka Growth of Knowledge provela je istraživanje na tu temu te doznala mišljenja građana u Hrvatskoj.

Iako građani nemaju uvid u stvarno funkcioniranje takvog oblika zapošljavanja, njih 41 posto smatra da je ”rad u papučama” jedna od nužnih varijanti zapošljavanja u RH, dok 36 posto građana dijeli mišljenje da je takav oblik rada prihvatljiv samo u nekim posebnim slučajevima.

Tek 12 posto građana Hrvatske nije za postojanje takvog radnog odnosa u kojem se posao obavlja kod kuće.

Uz neke nedostatke, ali i niza prednosti posebno za određene kategorije radno aktivnog stanovništva takve vrste obavljanja posla, 11 posto građana nije moglo ili željelo iznijeti svoje mišljenje o navedenom obliku zapošljavanja.

Prema anketi koju je provela tvrtka GfK, rad kod kuće najviše prihvaćaju građani u Zagrebu s okolicom, njih 51 posto, 43 posto dobne skupine od 25 do 44 godina starosti, te nešto malo više visokoobrazovni, tj. njih 44 posto.

Što se tiče građana koji su zaposleni ili nisu u radnom odnosu, nema značajnije razlike u njihovom stavu.

Građani Istre s Primorjem i građani Dalmacije jače naglašavaju ”rad u papučama”, ali tek kao izuzetak, njih 44 posto, dio visokoobrazovanih 41 posto, dok je samo 40 posto ispitanih žena za takav oblik rada.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od tisuću građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina.

Javno.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.