Zabranjeno polukružno okretanje na Ipsilonu

Otkad je u lipnju uveden zatvoreni sustav naplate na Istarskom ipsilonu, u redakciju su se javila dvojica ogorčenih gradana žaleći se da su im na dionici Pazin – tunel Učka, na kojoj se do dovršetka autoceste ne plaća cestarina, na naplatnim kućicama naplatili po 28 kuna.

Slučaj prvi: Pazinac se uključio na Istarski ipsilon na čvoru Pazin-istok vozeći se u smjeru Lupoglava, gdje je planirao okušati sreću u branju šumskih plodova. Negdje nakon čvora Cerovlje uhvatio ga je pljusak pa se, eto, umjesto da pokisne odlučio vratiti kući. Zaustavio se na prvom ugibalištu te se polukružno okrenuo na dijelu ceste na kojem je dozvoljeno pretjecanje (iscrtkana linija) vrativši se nazad na čvor s kojeg je krenuo i na kojem ga je dočekao račun za cestarinu.

Slučaj drugi: Porečanu je zakuhao automobil neposredno (200 metara) prije čvora Pazin-zapad pa je pozvao prijatelja automehaničara da ga dode “šlepati”, za što je trebao
proći naplatne kućice, polukružno se okrenuti te izaći na naplatnim kućicama, gdje ga je, dakako, dočekao račun od 28 kuna.

U oba su slučaja polukružno se okrenuvši vozači bili u prometnom prekršaju, i to jednom od težih, za koje Zakon o sigurnosti na cestama (članak 140) predvida kaznu od najmanje tisuću kuna i jedan kazneni bod. Obojica su bili uvjereni da nisu ni u kakvom prekršaju tvrdeći da dionica izmedu Pazina i tunela Učke nije autocesta, već obična
cesta. No, zaboravljaju da je Istarski ipsilon, odnosno dionice koje još nisu pretvorene u autocestu, kategoriziran kao “cesta namijenjena isključivo za promet motornih vozila”, na kojoj vrijede iste zabrane kao na autocesti, što nam je potvrdila i glasnogovornica Bina-Istre Tea Balde pojasnivši nam zašto su predvidjeli najviše cijene za situacije kada vozilo izlazi s Ipsilona na mjestu na kojem je i ušlo.

– Ne bismo li destimulirali korisnike da se služe zloporabama kao što je zamjena ulazne kartice, u cjeniku su predvidene cijene za korištenje najduže relacije npr. kada korisnik ude na jednom od čvorova i vozi u smjeru Pule, a izade na jednom od čvorova u smjeru Rijeke ili čak na istom čvoru na kojem je ušao. Riječ je o principu koji se primjenjuje na svim autocestama u RH, kao i diljem Europe. U slučaju da je korisnik primoran koristiti izvanrednu relaciju zbog incidentne situacije, kao što je to prometna nezgoda, što znači da postoji opravdani razlog koji može dokazati, tada će mu biti naplaćena redovna cijena cestarine, piše u objašnjenju Bina-Istre.

Glas Istre, 14. srpnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.