Zadnji vikend u kolovozu svi putovi vode u Žminj

Žminjska Bartulja najveći je “samanj”, ili kako je danas uobičajeno reći pučka fešta u Istri. U ne tako dalekoj davnini sve su se današnje pučke fešte zvale “samlji”, pa sam se zapravo zaputio na žminjski samanj na Bartulju. Naravno kad se krene na “samanj” treba se najprije poći na “samljišće”, na stočni sajam jer to je najvažnije, to je početak naših “samlji” koji su se tijekom vremena razvili u trgovine na otvorenom. Na “samljišće” treba krenuti u jutro, dok je “blagu”, stoci, svježe, “friško” dok se sunce ne podigne visoko i zapeče kasno ljetno nebo.

Iako još nije vrijeme marende na “samljišću” je živo, a na prodaju se nude samo svinje za klanje uzgojene u Slavoniji i to po dvije tisuće kuna po grlu. U nešto dubljoj hladovini za sajmene stupove, kao u stara vremena, vezani su vol i krava, nedaleko njih u torovima okruženim znatiželjnicima šeću se magarci i koze. Oko vola je ipak nekako najživlje, ljudi ga promatraju i fotografiraju, ali i po licima nekolicine posjetitelja zamjećujemo kako se vodi se ozbiljna rasprava, a tema su naravno volovi, krave i sjećanja na dane prije nego su staje pretvorne u garaže u koje su umjesto volova ušli traktori.

Cijeli članak pročitajte ovdje: http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/zadnji-vikend-u-kolovozu-svi-putovi-vode-u-zminj-532215

 

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.