Zagonetni transparent na glavnom trgu

Zagonetni transparent osvanuo je jutros na glavnom pazinskom trgu. Izvješen na krovnoj ogradi stambene zgrade iznad bivše Robne kuće privukao je pozornost gradana koji su vrlo teško mogli razabrati o čemu se tu zapravo radi. Naime, na sedammetarskom transparentu ispisana je poruka “Snalazim se dok ne postanem Jenny Holzer”, pa je prolaznike zanimalo tko je ta gospođa.

Široj publici manje poznata Jenny Holzer američka je konceptualna umjetnica rodena 1950., a glavno joj je umjetničko orude – tekst. Poznata je po velikim javnim porukama koje objavljuje (oglašava) pomoću svjetlećih elektroničkih reklama, oglasnih jumbo plakata, projekcija na zgrade, itd. Kako bi prosvijetlila publiku u svojim angažiranim porukama često se koristi dijelovima osjetljivih tekstova kao primjerice deklasificiranim dokumentima američke vojske iz Iračkog rata, zapisima ispitivanja američkih vojnika koji su činili zlodjela nad zatvorenicima u Abu Ghraibu…

Premda smo se potrudili saznati o čemu je riječ u pazinskom slučaju, čini se da ćemo se morati strpjeti kako bi saznali koja se poruka (i autor) valja iza ovog konceptualnog izražaja.

Glas Istre, 17 svibnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.