Zagrebačka burza u crvenom

Crobex indexU skladu s godišnjim dobom i prevladavajućim vremenskim (ne)prilikama, sivilo je posve obuzelo Zagrebačku burzu, tjerajući optimiste u očaj korekcijom koja uporno nagriza najzvučnija izdanja domaćeg tržišta kapitala. Takav odnos snaga poprilično je “zacrvenio” ljestvicu najlikvidnijih izdanja, signalizirajući nastavak korekcije kojom se i CROBEX danas našao na negativnom teritoriju, već peti dan zaredom. Dajući naslutiti kako je akumulacija profita trenutno osnovna preokupacija većine ulagača.To se posebice odnosi na male investitore, koji u slučaju HT-a (HT-R-A) nesmiljenim scalpingom zapravo kontinuirano ruše cijenu, gurajući dionice sve dublje na negativan teritorij. O čemu dovoljno svjedoči najnovije klizanje cijene, aktualizirajući donju granicu fluktuacijskog raspona dionica tijekom tek nedavno začete burzovne epizode.

Jer, padom sve do 362 kune, niti minimum od 358 kuna više se ne doima tako dalekim, opovrgavajući bitno drugačija očekivanja brojnih ulagača, koji su, ulazeći u cijelu priču, vjerojatno imali u vidu neku drugu računicu. Upirući prstom u povoljnu političku klimu kao jedan od najvažnijih temelja visokih očekivanja. A opet, dramatiziranje se čini posve nepotrebnim, barem u usporedbi sa slikama koja je svojedobno upriličila INA (INA-R-A), napravivši u samo dva tjedna razliku od čak 18% u odnosu na vrhunac registriran prvog dana trgovine. Tom bi se “matematikom”, koju je posve naivno preslikavati, cijena dionica HT-a našla i ispod 350 kuna, stvarajući zgodnu priliku za intenzivniju akumulaciju dionica.

Međutim, očekivani prekid korekcije u prvom će redu ovisiti upravo o likvidaciji koju mali ulagači tako zdušno podgrijavaju, što potvrđuje i činjenica da je u prvim sekundama današnje trgovine realizirano čak sedamdesetak transakcija, očito iniciranih s prodajne strane. Nakon čega je jasno zašto kupci ne uspijevaju apsorbirati toliko puta opisani pritisak s prodajne strane, makar su jednako tako evidentni i sporadični, no još uvijek ohrabrujući pokušaji stabilizacije, kojima je cijena nakon dva sata trgovine vraćena na startnih 270 kuna, a promet premašio deset milijuna kuna.

Uz HT, izvlačenje profita zakačilo je poveći broj domaćih izdanja, te na korekciju nisu bili imuni niti istaknuti predstavnici građevinskog sektora, a niti brodari, premda potonjima u prilog ide nezadrživ rast BDI indeksa, koji je ovoga tjedna preskočio i granicu od 11.000 bodova. Objava poslovnih rezultata nije spriječila niti pad cijene dionica Varteksa (VART-R-1), a u minusu se našla i INA, kojoj svako daljnje povećanje cijena sirove nafte na inozemnom tržištu gnječi profitne marže. Jer cijena Eurosupera, svojevrsnog benchmarka na domaćem, (polu)liberaliziranom tržištu naftnih derivata, pomaknuta je na ključnih osam kuna, što znači da prostora za manevar, posebice sada, nekoliko tjedana prije izbora, naprosto više nema.

Među malobrojnim izuzecima, koji su svojom izvedbom odudarali od negativnog trenda, bio je Ericsson Nikola Tesla (ERNT-R-A), iako je u netom objavljenom poslovnom izvješću lako bilo zamijetiti negativan predznak u kategoriji dobiti. Rezultat je u trećem kvartalu za 6,6% niži (na 67 milijuna kuna), dok je u prvih devet mjeseci dobit smanjena za čak četvrtinu, a za utjehu može poslužiti činjenica da su prihodi od početka godine (u odnosu na isto razdoblje lani) povećani za otprilike 5% (na 1,35 milijardi kuna). Reakcija ulagača bila bi prilično suzdržana, donijevši dionicama tek skromnih 0,6% dnevnog rasta cijene.

SEEbiz

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.