Zagrebačka filharmonija za Dan Grada u Pazinu

Jedan od ljepših poklona građanima i posjetiteljima grada Pazina povodom Dana Grada ove će godine biti koncert Zagrebačke filharmonije – orkestra vrhunskih glazbenika koji već 145 godina predstavljaju Zagreb Hrvatskoj a Hrvatsku svijetu. Uz organizacijsku i financijsku suradnju Grada Pazina sa Gradom Zagrebom, Ministarstvom kulture i Pučkim otvorenim učilištem Pazin koncert će se održati u Velikoj dvorani Spomen doma, u četvrtak, 2. lipnja 2016. s početkom u 19.30 sati. Ulaz na koncert je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta.

Karte se mogu rezervirati u Pučkom otvorenom učilištu, Šetalište Pazinske gimnazije 1 (SPomen dom), ili telefonom na 052 624 333.

Povijest Zagrebačke filharmonije usko se veže uz povijest Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Ivan pl. Zajc svakako je dominantna figura u vremenu druge polovice 19. stoljeća, kada u okviru kazališta organizira tzv. quodlibete – koncertne izvedbe odlomaka iz operâ, uvertira, a kasnije i cijelih simfonija. Prvi quodlibet naslovljen „philharmonički koncert“ održan je 8. travnja 1884. godine. Već desetak godina kasnije održavaju se simfonijski koncerti pod vodstvom Stjepana Miletića, dok 1919., na poticaj Dragutina Aranyja, članovi kazališnog orkestra osnivaju Filharmoniju kazališnog orkestra, koja se od 1920. godine zove Zagrebačka filharmonija. Kaotično vrijeme Drugog svjetskog rata značajno je usporilo razvoj ovog orkestra, no poratno razdoblje uzdiglo ga je na razinu koju održava i danas.

Kroz vodstva Friedricha Zauna (1948–56), Milana Horvata (1956–70), Lovre pl. Matačića (1970–81), Mladena Bašića (1970–81) i Pavle Dešpalja (1981–85), da nabrojimo samo neke, orkestar se razvio u egzemplarno hrvatsko glazbeno tijelo koje je priznato u zemlji i inozemstvu.

Danas je Zagrebačka filharmonija vodeći hrvatski simfonijski orkestar i svojevrstan izaslanik izvrsnosti hrvatskog muziciranja u svijetu.

pazin.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.