Zajednička izložba Elvisa Bertona i Rolfa Lavena

22 u 1 naziv je zajedničke izložbe pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona i akademskog kipara i sveučilišnog nastavnika dr. Rolfa Lavena iz Beča, koja se u povodu Dana Grada Pazina otvara 02. lipnja 2015. u Muzeju grada Pazina.

Na izložbi, kojom će Berton ujedno obilježiti i 15. godišnjicu umjetničkog djelovanja, bit će predstavljeni radovi koji su stvarani u čak četiri države: Francuskoj, Slovačkoj, Austriji i Hrvatskoj. Naime, suradnja dvaju umjetnika započela je u svibnju 2014. na likovnom simpoziju u mjestu Tourves u Provansi kada su naslikali prve zajedničke slike, nastavljena je prošle jeseni u Dunajskoj Stredi u Slovačkoj, dok su posljednji radovi nastali ovog proljeća u Bertonovom ateljeu u okolici Pazina. Osim rezultata zajedničke suradnje – desetak slika u tehnici akrila na platnu, Berton i Laven izložit će i samostalne radove, među kojima će se naći hvaljena Bertonova vizualno-zvučna instalacija Sedam gladnih godina, slike iz njegovih recentnih ciklusa Ptice, Prije kiše i Sjećanja na Tourves kao i instalacija Bijeli čempresi, te izbor skulptura i slika iz Lavenove višegodišnje karijere. Izložbu će u 19 sati otvoriti gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, a program otvaranja upotpunit će nastup poznate pazinske etno skupine Veja. Berton i Laven suradnju će nastaviti u rujnu kada će prirediti zajedničku izložbu u Schärdingu u Gornjoj Austriji.

Iz predgovora povjesničarke umjetnosti Marije Ivetić:
… Sudjelovanje u umjetničkoj koloniji u čudesnoj, očaravajućoj Provansi za Bertona je značajno razdoblje, ne po dužini trajanja već po refleksijama na njegovo likovno stvaralaštvo. Ostvaren je spomenuti ciklus Sjećanja na Tourves i serija slika realiziranih novim „kooperativnim“ postupkom s Rolfom Lavenom. Svjedočenjem Bertona započeli su intuitivno, bez predodžbi i zamisli, ne naslućujući i ne predviđajući kompoziciju. Dakle, sve je bio eksperiment, ponukan sukladnošću osobnih likovnih izraza, produžen i nastavljen tijekom kasnijih sudjelovanja na umjetničkim simpozijima i susretima u inozemstvu, pa i u Bertonovu ateljeu u Katunu Trviškom. Slike s dvojnim signaturama zasnovane na asocijativnim, pretežito biljnim oblicima, određuje otvoren kolorit, brza i neposredna gesta. U ovim uzbuđenim likovnim razgovorima mnogostrukih, strukturalnih veza (ipak organizirana mikrosvijeta) uočavamo ili prepoznajemo pojedini rukopis. Poznavatelji s lakoćom identificiraju autorske dionice, ali ostaju razmišljanja o samozatajenju individualnosti, potiranju važnosti pojedinih umjetničkih osobitosti. Ipak, zaključujemo da stvaralački čin očituje kreativne, emotivne i duhovne pobude, radost i ispunjenje i vrijednosno je neovisan o jednom signatora djela ili o više njih.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Izlaže od 2000. godine na dvadeset i pet samostalnih i više od šezdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Beč, Halbenrain (Austrija), New York (SAD), London (Velika Britanija), Doetinchem, Ulft (Nizozemska), Koper, Piran (Slovenija), Tourves, Six Fours les Plages (Francuska), Czestochowa (Poljska) Dunajska Streda (Slovačka). Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je HDLU-a Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Pazinu.

Rolf Laven rođen je 1966. godine u Jülichu u Nordrhein-Westfalenu, u Njemačkoj. Nakon mature studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Maastrichtu, u Nizozemskoj, na odsjeku za slobodnu skulpturu. Od 1990. godine pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Beču gdje je 1995. godine završio Master-studij likovne pedagogije. U istoj godini upisao je kiparstvo u majstorskoj klasi (Masterclass) prof. Bruna Gironcola i prof. Michelangela Pistoletta. Na Bečkoj akademiji završio je 1998. godine drugi Master-studij, a 2004. godine stekao je doktorsku titulu. Najveći akademski postdoktorski stupanj – habilitaciju (Venia docendi) stekao je 2013. godine na Universidad Azteca Chalco u Mexico Cityu.

elvisberton.com
rolflaven.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.